Spațiul de videoconferințe: 5 sfaturi de design

Designerul de interior Sergiu Călifar, trece în revistă aspectele de care se ține cont atunci când vorbim de spațiul de videoconferințe și amenajarea lui.
  • Publicat:
Spațiul de videoconferințe: 5 sfaturi de design
Spațiul de videoconferințe: 5 sfaturi de design

Pandemia și distanțarea socială au mutat întâlnirile și ședințele clasice în mediul online. Majoritatea celor care au muncă de birou comunică în prezent, zilnic, cu colegii, superiorii sau partenerii de afaceri prin intermediul programelor de videoconferințe. Dacă mulți s-au echipat tehnic corespunzător, achiziționând aparatura și programele necesare, nu la fel de mulți au pus accentul pe spațiul de videoconferințe în care apar în astfel de conversații online.

Astfel se face că cei care doresc să aibă o imagine profesionistă în ochii interlocutorilor au început să investească în amenajarea unui colț potrivit pentru acest tip de activitate și să apeleze la un designer de interior. Mai mult, cei care achiziționează locuințe noi cer acum designerilor cu care colaborează să includă în planul de amenajare a spațiului și un loc special destinat videoconferințelor.

Designerul de interior Sergiu Călifar, trece în revistă principalele aspecte de care se ține cont atunci când se are în calcul amenajarea unui spațiu adecvat pentru conversațiile online, adaptat și personalizat în funcție de personalitatea clientului, dar și de domeniul de activitate.

„Pentru designul spațiilor pentru videoconferințe  cred că e foarte important să gândim un design tip scenografie astfel încât să existe în spate un fundal care să își completeze stilul personal sau care să spună povestea domeniului profesional în care activezi. Pe lângă detalii ce țin de lumină sau amplasare, este important să știm ce includem în spațiul ce se va vedea tot timpul pe ecran în jurul nostru și care ne va avantaja astfel sau, din contră, ne va dezavantaja dacă nu îl amenajăm corespunzător”, declară designerul de interior Sergiu Călifar.

5 sfaturi de design pentru spațiul de videoconferințe, oferite de Sergiu Călifar

CULORI

”Din punctul de vedere al cromaticii, aș face o trecere între cald și rece. Dacă ești o persoană care te îmbraci mai mult în negru, sau folosești o bază de culori monocrome, atunci aș recomanda un fundal în care să predomine o atmosferă mai caldă, astfel încât spațiul și fundalul tău să pară primitor și să te poată pune pe tine în evidență ca și piesă centrală.

Dacă te îmbraci în modele uni și nu folosești patternuri geometrice sau florale, fundalul poate aibă și motive geometrice, sau elemente ce duc cu gândul la o jungă urbană.

Dacă te îmbraci în culori calde și porți accesorii, fundalul l-aș vedea în culori reci, dar nu extreme. Dacă vrem gri, aș folosi griuri colorate, nu acel clasic gri antracit sau gri șobolan, care sunt foarte reci. Ambientul tău poate deveni apăsător și nu te va pune într-o lumină bună. Poți părea chiar palid, bolnav, pe ecran, mai ales în lumină scăzută. M-aș folosi de griuri colorate sau culori mai calde.

Dacă ne dorim grafice, inserțiile și mixul de culori ar trebui să fie foarte fine, subțiri, delicate, forme mai fluide, nu neapărat geometrice sau colțuroase, sau forme care să direcționeze spațiul. Aș alege arcade, patternuri tip imitație de fum, astfel că ambientul va părea liniștitor. Și, dacă este și foarte fin proiectat în spatele tău, tu îți vei permite să folosești acele accesorii pe care le dorești”, explică specialistul.

FĂRĂ FOTOGRAFII PERSONALE  ÎN SPAȚIUL DE VIDEOCONFERINȚE

”Nu aș include în cadru fotografii sau elemente din viața personală pentru că, atunci când dai accesul unor informații personale, care se pot vedea într-o conferință live, practic oferi persoanelor posibilitatea să te citească ca pe o carte deschisă. Ar trebui ca imaginea din spate să fie foarte bine balansată cu mesajul pe care tu vrei să îl transmiți. În plus, ochiul privitorului este bine să nu fie atras mereu de elemente din planul secund, ci atenția să fie îndreptată spre tine”, recomandă designerul de interior.

ELEMENTE PROFESIONALE DISCRETE

Dacă reprezinți un business, de exemplu unul care comercializează anumite produse,  el poate fi reprezentat în cadru, dar nu agresiv, plasâmd acele produse, și folosind anumite jocuri volumetrice care să ducă cu gândul la tipul de afacere pe care îl ai. Nu aș merge pe ideea de logo sau scris, ci, eventual, pe accente adaptate dintr-un fototapet, dintr-o bibliotecă făcută pe comandă care poate avea anumite elemente decorative și anumite încadrări.

FĂRĂ ELEMENTE MASIVE ÎN SPAȚIUL DE VIDEOCONFERINȚE

Este bine să existe o compoziție, o simetrie a lucrurilor atunci când amenajezi un astfel de spațiu. Evităm, de exemplu, elemente verticale masive care să îți taie imaginea din spate. Nu este bine să se vadă un colț de bibliotecă sau o parte de tablou care să nu fie încadrat corespunzător, iar o mare parte din mesajul său să fie acoperit de tine. Toate astea trebuie gândite și proiectat astfel încât să susțină imaginea ta din conferință.

ATENȚIE LA LUMINĂ

”Lumina este foarte importantă. Pentru conferințele video e nevoie de o lumină artificială, caldă, ideal ușor neutră, care să nu îți creeze umbre ciudate pe față. Lumina trebuie să vină din față și din laterale. Nici să nu fii supraexpus, dar nici să nu ai umbre. Partea din spate, capătul de perspectivă, este indicat să fie uniform luminată astfel încât să nu existe colțuri întunecate. Tocmai de aceea, este recomandat să se investească și în surse de lumină care să construiască un cadru corect, cu aspect profesionist. Lumina naturală, de la fereastră, nu este întotdeauna avantajoasă. În plus, nu va fi aceeași la orice oră a zilei”, declară designerul de interior Sergiu Călifar.

Specialistul subliniază importanța investiției într-un loc profesionist pentru videoconferințe, în condițiile în care acest tip de comunicare, și munca la distanță, vor continua și după pandemie.

”Sunt mari șanse ca, după ce vom trece de pandemie, munca de acasă să rămână prioritară pentru majoritatea oamenilor. Tocmai de aceea, este recomandat să acordăm o mare atenție locului de unde intrăm în conversație online, întrucât cadrul respectiv ne va descrie și va fi reprezentativ pentru compania și business-ul pe care îl reprezentăm. La începutul pandemiei mulți intrau în videoconferință de oriunde, chiar și de pe telefon, având cadre întunecate, din unghiuri necorespunzătoare, chiar din dormitoare sau bucătărie, în care poate se vedea toată casa și elemente pe care nu le-am fi dorit expuse. Pe parcurs, s-a înțeles cât de important este să acordăm atenție acestui spațiu și mulți au apelat la designeri de interior pentru consultanță sau chiar implementarea planului propus. Mai mult, mulți dintre cei care achiziționează apartamente și case noi, au inclus în planul de amenajare și astfel de corner special pentru conferințe video”, adaugă designerul de interior Sergiu Călifar.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”