Somn usor! Intr-un pat confortabil…

Aproape o treime din viata ne-o petrecem dormind – de aceea modul in care ne odihnim este atat de important. Teoretic, patul ar trebui schimbat la fiecare 10 ani. Dar nu atat cadrul e important, cat salteaua pe care dormim efectiv. Exista mai multe variante la acest capitol pentru ca noi sa avem cele mai placute vise.
  • Publicat:
Somn usor! Intr-un pat confortabil...
Somn usor! Intr-un pat confortabil...

Aproape o treime din viata ne-o petrecem dormind – de aceea modul in care ne odihnim este atat de important. Teoretic, patul ar trebui schimbat la fiecare 10 ani. Dar nu atat cadrul e important, cat salteaua pe care dormim efectiv. Exista mai multe variante la acest capitol pentru ca noi sa avem cele mai placute vise.

Crezi sau nu, aproape 70% dintre femei s-au confruntat macat o da­ta in viata cu probleme cu somnul. Iata cateva date „tehnice“. Insomnia este declansata de nivelul scazut al melatoninei, un hormon uman natural care influenteaza ritmul zilnic si cel care regleaza ciclul somn-veghe al organismului.

Seara, organismul incepe sa produca melatonina, care declanseaza senzatia de somn. Organismul produce, o data cu inaintarea in varsta, mai putina melatonina, explicandu-se astfel de ce dificultatile de somn sunt mai frecvente la cei mai in varsta.

Este demonstrat faptul ca adultii cu insomnie au niveluri mai scazute ale acestui hormon decat adultii de aceeasi varsta cu un somn normal. De obicei, insomnia este asociata cu tensiunile emotionale, anxietatea, depresiile, oboseala exagerata, dar si cu viata sedentara, consumul exagerat de alcool. De asemenea, si unele boli genereaza insomnie, dar si patul in care dormi in cazul in care nu este comod.

De altfel, patul este extrem de important pentru ca noaptea sa fie una placuta si pentru ca dimineata sa nu te trezesti obosita. Dar cum iti dai seama ca ai insomnie? Somnul tau e mai scurt de 6 ore, te trezesti de cel putin 2 ori pe noapte sau, incepand cu ora 4 dimineata, nu mai poti sa dormi. 

Paturi ferme, saltele inteligente.

Ca sa avem un somn linistit si odihnitor, medicii recomanda in primul rand sa tratam problemele care genereaza insomnia. De asemenea, tot specialistii spun ca trebuie sa alegem paturi ferme, dar nu foarte tari. Un impact major asupra calitatii somnului il are salteaua, dar si pernele pe care dormim.

Potrivit specialistilor, saltelele trebuie alese in functie de pozitia in care dormim: sa fie tari, daca obisnuim sa dormim pe spate, potrivit de tari atunci cand dormim in pozitie fetala si suficient de moi in cazul in care dormim pe burta. Dar sa ne ocupam si de detalii. Cand patul este prea mic, ai un somn agitat, iar dimineata esti obosita si prost dispusa. Patul de mijloc este cea mai buna optiune chiar daca nu il imparti cu un partener. Varianta optima ca dimensiune este 180 x 200 cm sau mai mare, daca si tu esti foarte inalta.

O data ales cadrul, sa ne concentram asupra saltelei. Calitatea acesteia depinde de tipul materialelor folosite, de conditiile de fabricatie si de echilibrul dintre partile ei componente. Cel mai bine este sa alegi o saltea imbracata in bumbac si obligatoriu in cazul in care esti alergica la fibrele sintetice, chiar daca nu dormi direct pe saltea. Salteaua se probeaza in felul urmator: stai pe pat si incerci sa-ti strecori palma bine intinsa sub coloana. Daca intra prin alunecare, salteaua este prea tare si vei simti acest lucru la umeri si la solduri, unde te apasa.

Daca palma nu intra deloc, inseamna ca salteaua este mult prea moale.

Cel mai bun medicament

O data ce te-ai asigurat ca ai un pat bun si o saltea confortabila, e important ca min­tea ta sa asocieze patul cu somnul si cu activitatea sexuala. Deci, evita sa mananci in pat, sa citesti, sa te uiti la televizor sau sa inveti. De asemenea, in timpul som­nului ai nevoie de o pozitie corecta. Cel mai relaxant este sa dormi pe spate. Daca trebuie neaparat sa dormi pe o parte, alege dreapta. Dormitul pe partea stanga face ca plamanii, stomacul si ficatul sa-ti preseze, prin propria lor greutate, inima. Iar pozitia culcata pe abdomen determina o respiratie deficitara. Pe langa odihna, somnul are si efecte terapeutice. In timpul unui somn bun, organismul produce hormoni de crestere, care maresc absorbtia nutrientilor in celule si ajuta astfel la refacerea tesuturilor.




Odihna incepe cu alegerea unei saltele bune

Conteaza nu doar cat dormim, ci si modul in care dormim. Pentru ca organismul nostru sa faca fata tuturor problemelor cotidiene e necesar sa te trezesti odihnita. Senzatia de oboseala permanenta, durerile de spate, umeri sau gat pot fi semne ca salteaua pe care dormi nu este cea mai potrivita pentru tine. Este timpul sa te gandesti sa investesti intr-o saltea noua, iar salteaua Dormeo reprezinta solutia ideala.

Spre deosebire de saltelele vechi cu arcuri care se pot deforma imediat si pe care te trezesti mereu neodihnita, sal­tea­ua Dormeo este fabricata din materiale inovatoare, care sustin corect greutatea corpului si care vor schimba complet modul in care dormi. Dormeo este o saltea anatomica si ortopedica, care se adapteaza perfect corpului, fabricata in Italia la cele mai inalte standarde de calitate. In plus, in timpul som­nu­lui, greutatea corpului este divizata uniform, ceea ce ajuta la detensionarea muschilor si a coloanei.

Realizate din materiale de ultima generatie – Hydrolatex si Eliocel, protejate impotriva acarienilor, bacteriilor si ciupercilor, saltelele Dormeo ofera garantia unui somn sanatos si confortabil. Materialul saltelei are o capacitate extraordinara de a absorbi umiditatea, de a se adapta la temperatura corpului si de a respira, da­torita structurii celulare, ce permite aerului sa circule in interior.

Pentru ca stim ca o saltea este o investitie pe termen lung, oferim pana la 12 ani garantie pentru forma. Salteaua Dormeo este ambalata in vid, pentru un maxim de igiena si pentru un transport sigur. Mai multe detalii pe www.dormeo.ro.


Foto: Hepta







Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân