Porumbeii: reguli pentru crescătorii amatori

Nu este un hobby uşor, dar dacă v-aţi hotărât să creşteţi porumbei, trebuie să respectaţi zeci de cerinţe, astfel încât să aveţi cupluri fertile, deci producţie de ouă. Totul începe cu întâia cărămidă pusă la ridicarea adăpostului.
  • Publicat:
Porumbeii: reguli pentru crescătorii amatori

Nu este un hobby uşor, dar dacă v-aţi hotărât să creşteţi porumbei, trebuie să respectaţi zeci de cerinţe, astfel încât să aveţi cupluri fertile, deci producţie de ouă. Totul începe cu întâia cărămidă pusă la ridicarea adăpostului.

Prima problemă de rezolvat? Începeţi cu spaţiul. Fiecare pereche de reproducători, deci de adulţi, are nevoie de 1 metru cub din volumul adăpostului. Pentru confortul atât al perechilor, dar şi al proprietarului, adăpostul va avea la bază grătare.

Sub acestea, se aşează cutii mari, care se curăţă la intervale cât mai scurte, astfel încât păsările să nu stea în propriile excremente. Cei mai mulţi crescători aleg grătarele de plastic care se curăţă uşor şi nu putrezesc din cauza spălărilor frecvente.

În rest, cuşca are nevoie atât de mini căsuţe pentru perechile de porumbei, cât şi de plasă, ideal ar fi pe 3 laturi, astfel încât păsările să se poată bucura de aer.

Cum se hrănesc?

Porumbeii mănâncă preponderent cereale, însă le place diversitatea. Aşa că nu vă limitaţi la boabe de grâu şi de porumb, ci e necesar să le oferiţi amestecuri de cereale. Apropo, niciodată un porumbel nu va mânca toate boabele în ziua respectivă sau în următoarele 2 zile.

Acesta alege ce i se pare mai delicios şi apoi aşteaptă să i se facă din nou foame. Aşadar, recomandarea este ca mâncarea să le fie oferită în cantităţi rezonabile. Cerealele preferate li se oferă cu generozitate doar înainte de ouat şi în timpul hrănirii puilor. 

De aceea, cei mai mulţi crescători ţin în spaţii separate perechile care se pregătesc pentru ouă şi pentru creşterea puilor de celelalte exemplare. Spre exemplu, o pereche cu pui are nevoie de proteine vegetale.

În acest timp, trebuie să-i oferiţi leguminoase, cum ar fi boabele de mazăre, dar şi rapiţă, mei, in sau seminţe de 
floarea-soarelui. Iar în crescătorie trebuie să fie în permanenţă nisip curat şi cernut care conţine o mare cantitate de săruri naturale. De asemenea, au nevoie de sare pe care o consumă cu mai mare plăcere dacă este udă. {i, firesc au nevoie de multe verdeţuri. Ca să nu fie risipite, acestea se taie şi se pun într-un sac. Sacului i se fac câteva găuri prin care pasărea poate să-şi ia cantitatea de verdeaţă necesară, fără să facă risipă. Sacul cu verdeaţă se pune puţin peste înălţimea porumbelului. 
 
Când se reproduc?
În primul rând, porumbeii formează perechi. După ce se cuplează, durează 10 zile până la apariţia primului ou. Al doilea ou apare la o zi distanţă. Iar după depunerea celui de-al doilea ou, începe o perioadă de incubaţie de 18 zile. După 5 zile de clocit, dacă ţineţi oul în soare, veţi observa vasele de sânge din jurul embrionului. După ziua a 10-a, oul devine opac.

Însă cel mai bine ar fi să lăsaţi ouăle în pace, deoarece vibraţiile sau mişcările bruşte pot determina moartea embrionului. În acest timp, în cuşcă trebuie să fie o temperatură optimă, cu umiditate normală. Aceasta deoarece în ultimele 6 zile ale clocitului, coaja nu trebuie să devină prea uscată.

În acest caz, puiul nu mai poate sparge coaja la ecloziune. Supraîncălzirea porumbeilor, dar şi umidifierea aerului se fac prin aşezarea în cuşcă a unor bazine cu apă. 

 
Porumbel obişnuit sau voiajor? 
Diferenţele sunt evidente dacă exemplarele sunt pure. Voiajorul are corpul mai mare, nările mai mari, penajul mai pudrat, iar aşa-numita  “geană” care înconjoară ochiul mult mai conturată. E greu însă de făcut diferenţa între hibrizi. Aşadar, dacă vă doriţi porumbei călători, luaţi doar păsări pure de la crescătorii autorizate.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian