Pericolele la care te expui când împrumuţi lucruri, de la popcorn, la canapea

Prosoapele, periuţele de dinţi şi obiectele de toaletă sunt purtătoare de bacterii care se pot răspândi de la o persoană la alta.
  • Publicat:
Pericolele la care te expui când împrumuţi lucruri, de la popcorn, la canapea
FOTO: 123rf.com

Se spune că este foarte frumos să împarţi cu cei din jur, dar de multe ori, e mai bine să nu faci asta. De exemplu, prosoapele, periuţele de dinţi şi obiectele de toaletă sunt purtătoare de bacterii, virusuri şi ciuperci care se pot răspândi de la o persoană la alta. În general, nu este bine să împărţim obiectele pe care le folosim pe corp sau în interiorul acestuia, pielea putând avea de suferit chiar şi la cea mai mică zgârietură, devenind astfel vulnerabilă microbilor. Experţii susţin că acestea nu sunt singurele obiecte pe care niciodată nu ar trebui să le împărţim cu cei din jur sau să le împrumutăm, lista fiind destul de lungă şi…surprinzătoare.

Obiecte personale pe care să nu le împrumuţi vreodată

Balsamul de buze. Sezonul rece ne determină cumva să avem mai multă grijă de pielea noastră, dar mai ales de aspectul buzelor uscate, crăpate, care ne dau bătăi de cap. Mulţi dintre noi avem în geantă, în permanenţă, un balsam de buze sau o cremă specială pentru tratarea problemelor cauzate de temeperaturile scăzute. Acestea se numără printre acele obiecte pe care niciodată nu trebuie să le împărţim cu nimeni. Există numerose bacterii în jurul gurii, iar utilizarea aceluiaşi produs poate prezenta riscuri. De exemplu, herpesul este un virus contagios care poate supravieţi până la două ore pe piele, iar acesta se poate transmite de la o persoană la alta, uneori chiar fără să cauzeze simptome. Mai mult, microbii pot rezista în tubul balsamului de buze mai mult timp, deoarece temperatura este cea potrivită şi, în plus, produsul are în compoziţie acizi graşi, un mediu ideal pentru bacterii. Să nu uităm că balsamul de buze este folosit pentru tratarea pielii crăpate, aspect ideal pentru apariţia infecţiilor.

Căşti. Nu este tocmai o idee bună să împarţi căştile cu o altă persoană. De cele mai multe ori, pe acestea se va regăsi ceara de urechi, care conţine germeni şi murdărie şi care va duce la apariţia bolilor patogenice. Persoanele care folosesc căştile în mod regulat au de mii de ori mai multe bacterii decât cei care le folosesc foarte rar, se arată într-un studiu din 2008 al Jurnalului Online de Sănătate şi Ştiinţă. Cercetătorii susţin că transferul bacterian creşte şansele transferului atunci când se foloseşte aceeaşi pereche de căşti. Totodată cresc şi şansele apariţiei otitei externe, o inflamaţie a urechii, la exterior. Să nu uităm că în interiorul urechii trăiesc şi câţiva microbi naturali, mai puţin dăunători, iar problemele se pot agrava în momentul în care sunt introduşi alţii noi, care duc la un dezechilibru.

Supa şi popcornul. Unul dintre obiceiurile fiecăruia este acela de a împărţi mâncarea, fie că este vorba de popcorn în timpul unui film sau pur şi simplu câteva gustări sau mâncarea rămasă din farfuria celui mic. Dar înainte de a împărţi mâncarea ar trebui să ne gândim la schimbul de salivă. Atunci când mâncăm, picături de salivă se transferă pe mâncare. În plus, să nu uităm de bacteriile care se află pe mâinile noastre în urma atingerii anumitor suprafeţe. Saliva poate transmite virusuri care pot cauza răceala sau gripa. De exemplu, dacă două persoane ar împărţi un bol cu supă de pui, vor descoperi că bacteriile au ajuns în bol după lingurile pe care le-au folosit fiecare, fiind tranferate între 70.000 şi 90.000 de bacterii din doar şase linguri (undeva la 10.000 de bacterii cu fiecare lingură).

Pasta de dinţi. Surprinzător sau nu, nu doar periuţa de dinţi este cea pe care nu trebuie să o împărţim cu alte persoane, ci şi pasta de dinţi. În general, bacteriile sunt strâns legate de problemele gingivale, iar acestea se pot răspândi chiar în momentul în care aplicăm pasat de dinţi pe periuţă.

Canapeaua. Dacă te relaxezi pe canapea după o zi lungă, în mod inconştient te expui răcelii. Într-un studiu recent care nu a fost încă publicat, cercetătorii au vorbit despre virusurile pe care le-au găsit în canapea şi care se pot răspândi foarte repede şi pot dăuna, deoarece acesta va supravieţui două sau trei zile în canapea, iar în momentul în care te aşezi creezi aerosoli care contaminează hainele şi mâinile. Să nu uităm că poţi foarte uşor inhala virusul. Pentru a evita aceste situaţii alege să te aşezi doar pe canapele de piele sau vinyl, deoarece pot fi uşor dezinfectate.

Lamele de ras. Niciodată să nu împarţi lama de ras cu cineva, mai ales că există şansa să te tai, iar astfel permiţi apariţia infecţiei odată ce bacteria se răspândeşte prin sânge. Astfel pot apărea probleme grave, de la foliculită, până la hepatita C.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian