Candida si vaginita in sarcina
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Da, eu va recomand sa luati doar un antimicotic pentru moment si sa repetati analiza cand... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

INTERVIU Horia Bălan: cum să trăieşti sănătos, dincolo de diete şi sport

Foto PR / INTERVIU Horia Bălan: cum să trăieşti sănătos, dincolo de diete şi sport Foto PR / INTERVIU Horia Bălan: cum să trăieşti sănătos, dincolo de diete şi sport

Să duci o viaţă frumoasă şi sănătoasă nu este suficient să ţii o dietă şi să ai un abonament la sală. Locul în care alegi să trăieşti poate avea impact asupra sănătăţii tale, dar şi a productivităţii la locul de muncă. Pentru că tot mai multe persoane se orientează către conceptul de ”a trăi frumos”, alături de Horia Bălan, Project Director Dumbrava Vlăsiei, am discutat despre stilul de viaţă sustenabil. Cum să îmbrăţişăm acest mod de a trăi, dar mai ales cum să ne conectăm cu natura.

CSID: Ce înseamnă pentru tine un stil de viaţă sustenabil?

Horia Bălan: Un stil de viaţă sustenabil înseamnă să încerci constant să faci bine: ţie, mediului înconjurător şi celor din jurul tău. Acest lucru presupune să faci acum acţiuni ce pot părea mici sacrificii, pentru beneficii nemăsurabile în viitor. Înseamnă să construieşti responsabil, chiar dacă te costa puţin mai mult acum, să faci mişcare, chiar dacă ai vrea să stai la televizor, să mănânci sănătos, chiar dacă pe moment e mai uşor să alegi junk food, să locuieşti în natură, chiar dacă faci mai mult până în Centrul Vechi, să încerci să fii mai înţelegător, chiar dacă prima reacţie este să îi răspunzi la fel celui care tocmai te-a enervat. 

CSID: Care sunt primii paşi pe care trebuie să-i facem pentru a duce o viaţă sustenabilă sau modalităţile prin care ne putem asigura lifestyle-ul sănătos?

Horia Bălan: Primul lucru pe care cred că trebuie să îl facem este să ne dăm 2-3 paşi înapoi, astfel încât să putem privi imaginea de ansamblu. Uneori, suntem mult prea prinşi în grijile de zi cu zi pentru a ne da seama ce contează cu adevărat. Iar atunci când avem câteva momente de linişte, ne dorim să ne deconectăm total, inclusiv de noi înşine, să nu ne mai gândim la nimic. Iar a doua zi o luăm de la capăt. Cred că avem nevoie de aceste momente de reflecţie şi de un plan. Iar mediul în care ne pregătim şi implementăm acţiunile contează foarte mult: să începi o nouă viaţă într-un loc verde, sustenabil, într-o comunitate de oameni frumoşi poate fi unul dintre cei mai puternici paşi pentru un stil de viaţă sănătos pe termen lung.

CSID: Ce declanşează dorinţa de a adopta acest stil de viaţă?

Horia Bălan: Uneori această dorinţă e declanşată de conştientizarea lucrurilor care chiar contează în viaţă, iar aceasta din urmă poate veni din mai multă introspecţie sau din mai multă informare. Alteori vine dintr-o criză existenţială, dintr-un burn-out sau dintr-un semnal de alarmă al corpului că nu faci ce trebuie. Important este să dăm curs acestor semnale, să nu le trecem cu vederea şi să acţionăm: cu paşi mici, fiecare dintre noi poate începe o viaţă nouă.

CSID: În afară de această oază de linişte, Dumbrava Vlăsiei, mai găsim în România astfel de locaţii sau pe viitor se plănuieşte extinderea proiectului?

Horia Bălan: România are multe locuri frumoase unde poţi construi casa pe care ţi-o doreşti. Dumbrava este însă unică pentru că reuneşte natura cu o comunitate frumoasă. Poţi locui izolat în vârf de munte şi te poţi bucura de aerul curat, de linişte, de ciripitul de păsărele sau poţi locui într-un oraş şi poţi beneficia de o comunitate. Sau le poţi avea pe amândouă în proiectul nostru.

CSID: Este România pregătită pentru un astfel de stil de viaţă?

Horia Bălan: Da, cu siguranţă. În ultimii ani clasa de mijloc a început să pună mult mai mult accent pe un stil de viaţă sănătos, cu tot ce presupune acesta. Suntem la început de drum, însă facem paşi rapizi. Acum 10 ani nu exista un restaurant sustenabil, era un singur concurs de alergare pe an, nu mergea mai nimeni pe bicicleta. Acum avem restaurante cu preparate sofisticate, creative şi cu grijă faţă de mediu, avem peste 10 curse de alergare doar în Bucureşti şi sute în ţară, vedem pe străzi zilnic oameni pe bicicletă şi din ce în ce mai mulţi dintre noi luăm în calcul să locuim în afara oraşului, într-o oază de linişte şi aer curat.

CSID: Cum ai descrie până în momentul de faţă clienţii atraşi de acest mod de a-şi trăi viaţa.

Horia Bălan: În mare măsură aceştia sunt antreprenori care au muncit mult şi din greu pentru o siguranţă materială, iar acum îşi doresc mai mult: nu mai mulţi bani, ci mai multă linişte, mai mult aer curat, mai mult timp cu familia. Sunt oameni între 30 şi 50 de ani care au călătorit mult, au văzut cum se locuieşte în ţări ceva mai avansate, îi interesează armonia spaţiului comun şi nu doar curtea lor din spatele gardului. Vor un loc ca afară, însă nu vor să plece din ţară, iar Dumbrava Vlăsiei este locul la care au sperat şi acum l-au şi găsit.

CSID: Cum le comunici clienţilor despre sustenabilitate şi cum reacţionează?

Horia Bălan: Dumbrava Vlăsiei este un loc sustenabil în sine, de la locaţie la construcţie. Clienţii noştri vin aici în primul rând pentru linişte, aer curat, ciripit de păsărele, pădure, natură, parc şi comunitate. Sustenabilitatea e unul dintre principalele motive pentru care ne caută şi sunt bucuroşi să descopere şi mai multe detalii legate de inovaţia locului odată ce ajung la noi.

CSID: Ce ai învăţat din toată această experienţă?

Horia Bălan: Cea mai frumoasă lecţie învăţată este că noi, cu toţii, suntem pe drumul cel bun. Poţi să pierzi uneori din vedere acest lucru şi să fii poate prea cinic, însă atunci când vezi că există oameni, altminteri high achivers, care pun preţ tot mai mult pe sănătatea fizică şi mentală, pe timpul petrecut cu familia, pe lucrurile care contează, pur şi simplu te încarci cu optimism.

CSID: În ultimii zeci de ani a existat şi există în continuare un război între om şi natură. Ce impact are design-ul asupra mediului înconjurător?

Horia Bălan: Războiul dintre om şi natură este unul în care există doar pierzători. Design-ul poate avea un rol negativ, neutru sau pozitiv. În general, impactul este unul negativ pentru că ceea ce primează este diminuarea costurilor sau alte tipuri de optimizări de moment. Un impact pozitiv este destul de greu de atins şi foarte costisitor: presupune să produci energie, să filtrezi aerul, să creezi micro-ecosisteme şi nu este pentru oricine. Însă un impact neutru este destul de uşor de atins şi, deşi presupune costuri ceva mai ridicate, de cele mai multe ori acestea se recuperează în timp. Vorbim de o izolare mai bună a casei, de folosirea pompelor de căldura pentru încălzire, de folosirea materialelor sustenabile.

În proiectul nostru am ales să folosim cele mai performante staţii de epurare, sisteme de filtrare a aerului viciat, sisteme performante pentru tratarea apei potabile. Peste 20% din terenul construibil este dedicat spaţiilor verzi: avem un parc de 2 hectare (care va avea peste 12 hectare la final), spaţii verzi lângă carosabil, alveole plantate din loc în loc. Chiar dacă suntem înconjuraţi de pădure am hotărât să aducem şi mai multă natură în Dumbravă şi am plantat peste 1.000 de arbori şi arbuşti, astfel încât impactul nostru asupra mediului să fie cât mai mic.

CSID: Să vorbim puţin despre legătura dintre acest stil de viaţă şi impactul pe care-l are asupra noastră atunci când vine vorba de sănătate şi productivitate la locul de muncă. Cu ce beneficii vine la pachet acest lifestyle?

Horia Bălan: Impactul este unul subtil, care se întâmplă cu viteza, dar şi forţa unui gheţar. Nu vei vedea rezultate peste noapte, însă vor apărea în timp şi vor fi extraordinare: sănătate mai bună, somn mai liniştit, energie mai mare, relaţii mai bune cu cei din jur, stare de spirit mai pozitivă şi, implicit, mai multă creativitate, mai multe resurse interne pentru activităţi care te împlinesc.

Cred că este foarte important să conştientizezi mediul în care trăieşti şi să vezi şi alternativa. Doar atunci poţi cu adevărat să îţi dai seama de impactul pe care îl poate avea asupra ta un design arhitectural şi urbanistic sustenabil, de bună calitate. Dacă trăieşti doar printre betoane şi asfalt, acestea sunt decorul tău de zi cu zi: claxoanele devin zgomot de fond, poluarea aerului îţi creează rareori un disconfort pentru că te-ai obişnuit cu ele. Odată ce ai locuit sau chiar ai petrecut câteva ore într-un loc ca Dumbrava Vlăsiei, realizezi cât de mult te-ai deconectat de propriile simţuri, cum le-ai suprimat pentru a face faţă oraşului în viaţa de zi cu zi.

CSID: Un sfat pentru generaţia următoare sau pentru persoanele care vor să adopte un stil de viaţă sustenabil?

Horia Bălan: Nu le-aş da un sfat, ci le fac o invitaţie în Dumbrava Vlăsiei, dacă îşi doresc să înceapă o viaţă nouă în mijlocul naturii şi să facă parte dintr-o comunitate pentru care stilul de viaţă sustenabil este un principiu.

Citește și:
Top 33 obiecte şi substanţe ce pot cauza dermatita de contact
Ce au mâncat şi cum au trăit românii în ultimele 3 secole?
Crina Andrei, profesor de dans şi yoga - despre dieta indiană şi balineză de slăbire


Exclusiv Online - 08.05.2019
Citește pe descopera.ro
DOCUMENTUL care scoate la iveală detalii SCANDALOASE despre „marele rege” Carol I. De ce a vrut să ABDICE şi de ce nu voia ca Ferdinand să ajungă rege. „Dumnezeu l-a iertat şi nu a apucat să îl pună în practică” DOCUMENTUL care scoate la iveală detalii SCANDALOASE despre „marele...
MICUŢA ţară care a CONTROLAT Rusia timp de ani buni. Armata ei folosea o TEHNICĂ extrem de neobişnuită. „Îi loveau mereu din scurt în punctele lor cele mai SLABE” MICUŢA ţară care a CONTROLAT Rusia timp de ani buni. Armata ei folosea...
Gemeni Gemeni 22 mai - 21 iunie

În luna mai veţi avea o stare de spirit destul de echilibrată şi nu veţi accepta ca nicio problemă să vă afecteze dispoziţia pozitivă pe care o aveţi. Natura acestei luni este una de introvertire...citește mai departe

×

Zf.ro
Cea mai mare AMENINŢARE la firmelor din România. Multe companii habar nu au că se întâmplă asta Cea mai mare AMENINŢARE la firmelor din...
Este oficial: Cum puteţi lua 10.000 de...
Începe URGIA. Cod de ploi torenţiale şi...
BusinessMagazin.ro
Cele mai SIGURE maşini. 9 modele în care NU A MURIT nimeni Cele mai SIGURE maşini. 9 modele în care...
S-a terminat: Avertismentul APOCALPTIC s-a...
Mediafax.ro
E OFICIAL: Ce se întâmplă cu Radu Mazăre. Autorităţile din România, surprinse de mişcara DECISIVĂ făcută de fostul primar E OFICIAL: Ce se întâmplă cu Radu Mazăre....
„Vestul sălbatic digital”. Instrumente...
De ce ar trebui să mâncăm ce creşte...
Gandul.info
Un elev de liceu a văzut două profesoare tinere care stăteau de vorbă. A mers la ele sub pretextul că le întreabă ceva despre şcoală, iar ce a urmat e SCANDALOS. Adolescentul, prins accidental de poliţie/ Cadrele didactice sunt ŞOCATE Un elev de liceu a văzut două profesoare...
Noi detalii în cazul celor doi soţi care...
Şi-a cumpărat un Audi R8 de 130.000 de...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
BREAKING NEWS: A murit şi nu a apucat să-şi vadă fiul în cel mai frumos moment al vieţii! Tragedie fără margini: familia l-a găsit mort în casă BREAKING NEWS: A murit şi nu a apucat să-şi...
BREAKING NEWS: Clipe de groază pentru această...
BREAKING: România, lovită în plin de...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
În timp ce HUAWEI este acuzat de spionaj, GOOGLE este suspectat că a colectat date ale utilizatorilor încălcând GDPR. AMENDA va fi usturătoare În timp ce HUAWEI este acuzat de spionaj,...
Telefoanele HUAWEI nu vor mai folosi ANDROID....
Lilium Jet, primul vehicul de zbor pentru...
ProMotor.ro
Ai luat o amendă? Uite ÎN CÂT TIMP SCAPI DE EA dacă nu o plăteşti! Ai luat o amendă? Uite ÎN CÂT TIMP SCAPI...
MANEVRA asta o vezi o dată la 100 de ani....
MARTORUL DIN BORD care te anunţă că maşina...
Descopera.ro
MICUŢA ţară care a CONTROLAT Rusia timp de ani buni. Armata ei folosea o TEHNICĂ extrem de neobişnuită. „Îi loveau mereu din scurt în punctele lor cele mai SLABE” MICUŢA ţară care a CONTROLAT Rusia timp...
O BIZARERIE mai mare nici că se putea....
Tratamentul TERIFIANT folosit de cel mai...
ULTIMA ORĂ
Regina Marii Britanii, la un SUPERMARKET fără personal la casele de marcat: Pot să păcălesc sistemul şi să FUR ceva?/ REACŢIA directorului de magazin | VIDEO

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.