Catelul, bucurie si responsabilitate pe masura

Daca printr-o intamplare fericita devii stapanul unui catel, trebuie sa stii de la bun inceput ca este ca o jucarie, insa una vie. Trebuie iubit, dar si ingrijit si hranit ca la carte.
  • Publicat:
Catelul, bucurie si responsabilitate pe masura
Catelul, bucurie si responsabilitate pe masura

Daca printr-o intamplare fericita devii stapanul unui catel, trebuie sa stii de la bun inceput ca este ca o jucarie, insa una vie. Trebuie iubit, dar si ingrijit si hranit ca la carte. Atat hrana, cat si cosmeticele canine constituie o adevarata cheltuiala. Prin urmare, cateva milioane bune se duc pe luna din buget doar pentru el. Chiar daca e criza…

Un catel de nota 10 trebuie sa fie sa­natos, dar si foarte bine ingrijit indiferent de varsta si de rasa. Medicii ve­terinari trag un semnal de alarma vizavi de modul in care un stapan isi ia in serios atri­butiile. Un catel aten­teaza la buget pentru ca are nevoi multiple. Trebuie deparazitat, vaccinat, vita­mini­zat, ingrijit si curatat. De toate aces­tea tre­bu­ie sa tii cont daca esti un stapan respon­sabil si vrei ca animalul tau sa fie fericit.

Vaccinare si deparazitare

Vaccinarea este cea mai simpla metoda de preventie impotriva bolilor infectioase virale. „Corecta si la timp impreuna cu hrana corespunzatoare il feresc de 70, 80% dintre boli”, sustine medicul veterinar Camelia-Emanuela Dinu. Restul sunt accidente iminente – s-a otravit, l-a calcat o masina, s-a taiat/intepat in ceva.

„Daca animalul este vaccinat atunci cand este mic si ulterior anual asa cum te obliga nu doar constiinta, ci si legea (vaccinarea antirabica este obligatorie) scapi de incidenta multor boli fatale.” Parvoviroza, hepatita infectioasa canina, maladia carre sau jigodia, leptospirozele il pandesc pe prietenul cu patru labute, de aceea programul de vaccinare trebuie respectat cu sfintenie.

Hrana completa

Un catel vioi trebuie sa fie hranit atent si pe saturate. Pe langa mancarea de baza, dupa varsta de 2 luni este recomandat si un suport nutritional (vitamine, minerale etc.), pentru ca vorbim de perioada de cres­tere. Formula optima: 10 zile adminis­trare, 10 zile pauza. De sustinere au nevoie de asemenea si animalele in varsta, care au probleme cu articulatiile.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Din multa dragoste pentru cainii batrani
Din multa dragoste pentru cainii batrani
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân