Scopul vaccinarii in sarcina il reprezinta prevenirea imbolnavirii femeii in timpul sarcinii si asigurarea unei imunitati pentru nou-nascut in primele luni de viata . Imunitatea se transmite transplacentar : nou nascutul are un titru de anticorpi asemanator cu al mamei care persista 5-6 saptamani, protejand copilul si in acelasi timp asigurand un raspuns imun mai bun si mai rapid la dozele de vaccin pe care le va primi ulterior.
Riscul legat de dezvoltarea fatului in cazul vaccinarii mamei este considerat ipotetic. Nu sunt dovezi ale legaturii directe dintre – malformatiile congenitale si administrarea vaccinurilor inactivate sau chiar vii atenuate.
Dar administrarerea oricarui vaccin unei femei gravide trebuie facuta numai la recomandarea medicului, atunci cand: probabilitatea expunerii la boala este mare, infectia poate reprezenta un risc pentru mama si/sau fat, probabilitatea ca vaccinul sa determine reactii adverse este redusa.
Recomandarea unui vaccin se face in functie de riscurile si beneficiile vaccinarii, atat pentru mama, cat si pentru fat.
Vaccinurile recomandate in timpul sarcinii sunt :
Vaccinul gripal- femeile insarcinate sunt expuse unui risc crescut de complicatii cauzate de gripa
Vaccin tetanic / Vaccin diftero-tetanic (dT) -administrarea este recomandata in trimestrul II sau III de sarcina, daca au trecut mai mult de 10 ani de la ultima doza de vaccin tetanic si/sau diftero-tetanic.