Vaccin antihepatic B – despre Hepatita B, diagnostic, contraindicaţii şi precauţii la vaccinare

Hepatita virala este un termen raspandit, folosit pentru descrierea catorva boli clinice similare, dar distincte din punct de vedere etiologic si epidemiologic. Hepatita A (denumita anterior hepatita infectioasa) si hepatita B (denumita anterior hepatita serica) au fost recunoscute ca afectiuni separate inca din anii '40 si pot fi diagnosticate cu teste serologice specifice. Hepatita delta este o infectie care depinde de virusul hepatitei B (HBV). Poate aparea ca o co-infectie impreuna cu infectia HBV acuta, sau ca o suprainfectie a unui purtator de HBV.

Hepatita virala este un termen raspandit, folosit pentru descrierea catorva boli clinice similare, dar distincte din punct de vedere etiologic si epidemiologic. Hepatita A (denumita anterior hepatita infectioasa) si hepatita B (denumita anterior hepatita serica) au fost recunoscute ca afectiuni separate inca din anii ’40 si pot fi diagnosticate cu teste serologice specifice. Hepatita delta este o infectie care depinde de virusul hepatitei B (HBV). Poate aparea ca o co-infectie impreuna cu infectia HBV acuta, sau ca o suprainfectie a unui purtator de HBV.

Icterul epidemic a fost descris de Hipocrat in secolul 5 î.e.n.. Primele cazuri inregistrate de „hepatita serica” sau hepatita B se crede ca au fost cele aparute in urma administrarii vaccinului impotriva variolei continand limfa umana, la muncitorii din porturi in Germania in 1883. La inceputul si la mijlocul secolului 20, hepatita serica a fost depistata in mod repetat la cei care utilizau ace si seringi contaminate. Rolul sangelui ca vehicul pentru transmiterea virusului a fost accentuat inca o data in 1943, cand Beeson a descris icterul care se constatase la sapte pacienti care primisera transfuzii de sange.

Antigenul Australia, denumit ulterior antigenul de suprafata al hepatitei B (HBsAg), a fost descris pentru prima data in 1965, iar particula Dane (virionul complet al hepatitei B) a fost identificata in 1970. A urmat identificarea markerilor serologici pentru infectia HBV, care a contribuit la clarificarea istoricului natural al bolii. In cele din urma, HBsAg a fost preparat in cantitate si acum contine imunogenul in vaccinuri de inalta eficienta pentru prevenirea infectiei HBV.

Pagina 1 din 12
Cel mai nou articol Video:
Nora Neghină, psiholog: ce determină comportamentul adictiv
Recomandări: