Spune-mi ce mănânci ca să-ţi spun cum dormi!

De cele mai multe ori, modul în care dormim – liniştitor sau mai puţin liniştitor – este corelat cu starea noastră psihică, liniştea interioară, grijile sau temerile noastre. Ceea ce omitem constant este tocmai un adevăr cotidian: alimentele pe care le consumăm zi de zi ne pot afecta somnul poate mai mult decât oricare alte considerente.
  • Publicat:
Spune-mi ce mănânci ca să-ţi spun cum dormi!

De cele mai multe ori, modul în care dormim – liniştitor sau mai puţin liniştitor – este corelat cu starea noastră psihică, liniştea interioară, grijile sau temerile noastre.

Ceea ce omitem constant este tocmai un adevăr cotidian: alimentele pe care le consumăm zi de zi ne pot afecta somnul poate mai mult decât oricare alte considerente.

Aşa că recomandat este să alegi acele produse culinare care îţi garantează cel mai bun somn posibil. Pentru a lua deciziile corecte, trebuie să ştii în primul rând ce alimente împiedică un somn odihnitor ca să le poţi evita şi ce alimente conţin exact acele substanţe benefice somnului.

  • Bogăţia triptofan


Sigur aţi auzit ce capacitate magică are laptele înainte de culcare. Dar ştiţi de ce laptele vă duce în frumoasa lume a viselor? Pentru că produsele lactate conţin triptofan, o substanţă ce oferă starea de somnolenţă. Alte alimente bogate în triptofan sunt: nuci, seminţe, banane, miere, ouă.

  • Răsfaţă-te cu carbohidraţi


Triptofanul este indus în sânge şi prin intermediul carbohidraţilor în combinaţie cu lactatele. Gustările benefice înainte de culcare sunt: cereale cu lapte, iaurt cu biscuiţi, pâine şi brânză.

  • O gustare mică alungă insomnia


Dacă suferi de insomnie, permite-i stomacului tău să se bucure de o mică gustare care te va ajuta să adormi. Cu precizarea că trebuie să fie realmente mică ca să nu te confrunţi cu reversul medaliei: o masă grea înainte de momentul în care te pui în pat va taxa sistemul digestiv, făcându-te să te simţi inconfortabil şi neliniştit.

  • Adio burgeri şi cartofi prăjiţi


Ai încă un motiv pentru a evita produsele bogate în grăsimi. Pe lângă greutatea în plus pe care o câştigi, vei experimenta şi cicluri de somn întrerupte şi agitate.

  • Feriţi-vă de cofeina ascunsă!


Nu e de mirare că o ceaşcă de cafea seara vă va perturba somnul; chiar şi cantităţi moderate de cofeină vă pot provoca tulburări de somn. De aceea, detectaţi sursele ascunse de cofeină precum ciocolata, cola, ceaiul, chiar şi cafeaua decofeinizată.

Unele medicamente conţin, de asemenea, cofeină, cum ar fi antialgice, pastile de slăbit, diureticele, medicamentele pentru răceală. Aceste medicamente pot conţine la fel de multă sau chiar mai multă cofeină decât o ceaşcă de cafea.

Pentru un somn mai bun, trebuie să “tai” cofeina din dieta ta zilnică de la 4 la 6 ore înainte de ora de culcare.

  • Alcoolul, între bine şi rău


Deşi un pahar de vin înainte de culcare, de exemplu, te va ajuta să adormi mai repede, cel mai probabil abuzul de alcool îţi va produce treziri frecvente, somn mai puţin odihnitor, dureri de cap, transpiraţii nocturne.

Dacă, totuşi, sunteţi consumatori de alcool seara, diluaţi-i efectul cu ajutorul unui pahar cu apă.

  • Spune nu alimentelor picante, înainte de culcare!


Preparatele din bucătăria picantă provoacă arsuri la stomac şi, cum sistemul digestiv încetineşte atunci când dormi, burta plină şi arsurile te vor face să te simţi înconfortabil.

  • Minim de proteine


Proteinele, deşi esenţiale în timpul zilei, reprezintă o alegere proastă înainte de culcare. Alimentele bogate în proteine sunt mai greu de digerat.

  • Multe lichide ziua, puţine noaptea


Hidratarea este unul dintre cele mai bune procese de care organismul tău are nevoie, cu precizarea că imediat înainte de culcare îţi va întrerupe somnul.

  • Nu vă lăsaţi păcăliţi de o ţigară relaxantă!


Nicotina este un stimulent cu efecte similare cofeinei. Evitaţi fumatul înainte de culcare sau în timpul nopţii, dacă vă treziţi pe parcurs.

Citeşte şi: Nu poţi dormi? Bea ceai verde!

Somnul odihnitor modelează silueta

10 lucruri interesante despre somn

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”