Virusul gripal 2019: tot ce trebuie să ştii despre el

Este momentul, dacă nu ai făcut-o deja, să te vaccinezi rapid cu vaccinul antigripal pentru a te feri de tulpinile virusului gripal care circulă în acest sezon.
  • Publicat:
Virusul gripal 2019: tot ce trebuie să ştii despre el
Fii prevăzător și ia măsuri din timp! Dacă simți deja „un gâdilici” în gât, e posibil ca virusul să își fi croit deja calea în organismul tău, dar asta nu înseamnă că trebuie să îl lași de capul lui. Gargara cu apă sărată (o linguriță de sare într-un pahar cu apă călduță) poate preveni agravarea durerilor în gât, deoarece are proprietăți antiinflamatorii, antiseptice și antibacteriene. Este indicată în special seara, înainte de culcare, astfel încât să își facă efectul în timpul nopții, iar dimineața să fii ca nou. La fel de bune sunt spray-urile sau comprimatele de supt cu triplă acțiune – antibacteriană, antifungică, anestezică. Acestea acționează super-rapid: în doar 30 de secunde vei da uitării durerile în gât și dificultățile de înghițire! Un ceai călduț de plante îndulcit cu puțină miere de albine este, de asemenea, o idee bună pentru ameliorarea disconfortului cauzat de durerile în gât.

Suntem în plin sezon al gripei! Anul acesta vaccinul antigripal ne va proteja împotriva a patru tulpini care circulă în mediul înconjurător. Află tot ce trebuie să ştii despre virusul gripal de anul acesta şi vaccinul care îi va veni de hac!

Virusul gripal 2019: când începe şi se termină sezonul gripei

Deşi putem contacta gripa oricând, sezonul gripei începe în octombrie şi se întinde cel mai adesea până la sfârşitul lunii martie şi chiar aprilie. Dar, de obicei, atinge cotele maxime în februarie.

Virusul gripal 2019: care sunt simptomele gripei

De obicei simptomele gripei apar brusc şi mult mai repede spre deosebire de răceală. Acestea includ febră, senzaţie de rău, frisoane, tuse, dureri în gât, nas înfundat, dureri musculare sau corporale, dureri de cap şi oboseală. Mai puţin frecvente sunt vărsăturile şi diareea. Copiii au mai multe şanse să sufere de vărsături şi diaree decât au adulţii.

Virusul gripal 2019: cine este cel mai puternic afectat

Copiii, adulţii mai în vârstă, femeile însărcinate, orice persoană cu o afecţiune medicală cronică şi cadrele medicale sunt deosebit de vulnerabili la apariţia gripei sau la apariţia unor complicaţii precum pneumonia, bronşita şi infecţii ale sinusului şi urechii, avertizează specialiştii.

Copiii mai mici de 2 ani sunt deosebit de vulnerabili. Copiii cu vârsta de 6 luni şi mai mici au de asemenea mult mai multe riscuri să dezvolte complicaţii, dar sunt prea mici pentru a fi vaccinaţi, aşa că cea mai bună idee este să fim siguri că toţi cei care intră în contact cu ei sunt vaccinaţi.

Adulţii cu vârsta de 65 de ani şi mai mari au un risc mai ridicat faţă de adulţii mai tineri să se îmbolnăvească din cauza sistemului imunitar slăbit. De regulă, adulţii în vârstă reprezintă cele mai multe decese legate de gripă şi mai mult de jumătate din spitalizările legate de gripă.

Femeile însărcinate, precum şi cele care au născut un copil în ultimele 2 săptămâni, au un risc mai mare să sufere de gripă severă faţă de femeile care nu sunt însărcinate.

Oricine are o afecţiune medicală cronică este mai predispus la complicaţii. Acestea includ: astm, diabet, boli de inimă, obezitate, un sistem imunitar compromis din cauza cancerului, HIV sau alte afecţiuni.

Virusul gripal 2019: ce tulpini circulă în acest sezon

Există multe tulpini ale celor două tipuri de virusuri gripale – A şi B – care infectează oamenii. Pentru a pregăti vaccinurile antigripale pentru sezonul gripal 2019, experţii au decis cu câteva luni înainte ce să includă în vaccinuri. În timpul sezonului gripal, experţii studiază mostre de viruşi care circulă în aer pentru a afla ce formula să aibă vaccinul antigripal. Ei folosesc aceste informaţii pentru a ajuta la luarea deciziei. În acest an, majoritatea vaccinurilor vor proteja împotriva a două tulpini A – H1N1 şi H3N2 – şi a două tulpini B. Toate vaccinurile obişnuite de gripă din acest an vor fi quadrivalente, ceea ce înseamnă că vor proteja împotriva a patru tulpini.

Asemenea tuturor celorlalte vaccinuri, vaccinul antigripal nu este perfect, dar reduce riscul de apariţie a bolii cu până la 60% în rândul populaţiei generale.

Virusul gripal 2019: cel mai bun moment pentru a face vaccinul antigripal

În general, toate persoanele peste 6 luni ar trebui să fie vaccinate – cu cât mai devreme cu atât mai bine. La sfârşitul lunii septembrie este un moment bun, sau chiar şi în octombrie şi nu numai.

Virusul gripal 2019: cât durează până vaccinul antigripal devine eficient

Din momentul injectării durează aproximativ între 10 zile şi 2 săptămâni pentru ca vaccinul să-şi atingă puterea maximă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”