Sarcina: mit şi adevăr

Sarcina vine la pachet cu numeroase temeri. Iată ce poţi să faci şi care sunt lucrurile pe care trebuie să le excluzi din viata ta în această perioadă de nouă luni.
  • Publicat:
Sarcina: mit şi adevăr

Sarcina reprezintă poate cea mai frumoasă etapă din viaţa unei femei. Cu toate astea, în această perioadă apar cele mai mari temeri şi tot mai multe întrebări. Pentru a afla ce avem voie şi ce ar trebui să evităm pe parcursul celor nouă luni, ce este adevărat şi ce este mit, am apelat la medicul ginecolog Gheorghe Gică.

Relaţiile sexuale în timpul sarcinii sunt interzise. Mit!

Cercetările medicale au arătat că în primul trimestru de sarcină libidoul majorităţii femeilor este accentuat, cauza fiind modificările hormonale. „Sexul în această perioadă nu „răneşte” copilul, aşa cum cred unele viitoare mame, şi în special taţii.

În cazul unei sarcini normale, relaţiile intime în timpul sarcinii nu pot să provoace complicaţii sau probleme. Desigur, este necesar să discutaţi cu medicul care vă supraveghează despre această situaţie, însă, în general, femeia poate să aibă relaţii intime până spre sfârşitul celui de-al treilea trimestru”, spune medicul ginecolog Gheorghe Gică pentru Ce se întâmplă, doctore?!

Vaccinul antigripal interzis în sarcină. Mit! 

Acest vaccin nu îi face rău bebeluşului din burtică, ba chiar poate evita complicaţii ce pot pune în pericol viaţa acestuia şi pe a mamei. „Sarcina alterează sistemul imunitar al mamei, inima, plămânii, ceea ce face mama mai vulnerabilă în faţa gripei şi răcelii. Simptomele răcelii şi gripei la o femeie însărcinată sunt mult mai accentuate şi mai periculoase, decât în cazul celorlalte femei, iar la gravidele cu astm acest vaccin este imperios necesar. De un real ajutor este vaccinarea la 35 de săptămâni de sarcină pentru tuse convulsive”, adaugă specialistul.

În timpul sarcinii nu ai voie să-ţi vopseşti părul sau să aplici geluri pe unghii. Mit!

O cantitate mică din produsele de colorare a părului ajunge totuşi să fie absorbită în piele, dar este puţin probabil ca aceasta să afecteze fătul.

„Este necesar ca vopsirea părului să se facă într-un spaţiu bine aerisit şi să folosiţi vopseluri fără amoniac. Dacă vrei să nu îţi faci griji în privinţa sănătăţii bebeluşului, amână aceste proceduri după primul trimestru.  Gelurile pentru unghii nu afectează starea gravidei, deci pot fi folosite”, susţine Dr. Gheorghe Gică.

Îţi plăcea să bei o cafea dimineaţa, dar te temi să nu-i faci rău bebeluşului din burtică? Mit!

Specialiştii nu au descoperit o legătură clară între cafeină şi faptul că aceasta ar cauza pierderea sarcinii, naştere prematură sau greutate mică la naştere.

Desigur, cantitatea de cafea nu trebuie să fie mare. O cafea dimineaţa este suficientă, cu atât mai bine dacă o bei mai slabă.

Un pahar de vin roşu pe zi menţine nivelul hemoglobinei. Mit!

Alcoolul ajunge direct în corpul bebeluşului în concentraţii mari prin fluxul sangvin, prin cordonul ombilical, până în placentă şi poate cauza oricare din seria de simptoame incluse în Sindromul Alcoolic Fetal (SAF). „Copiii cu SAF pot avea dificultăţi de învăţare, tulburări de memorie şi atenţie, precum şi probleme de limbaj, de vedere sau de auz’’.

Dacă femeia nu renunţă complet la fumat, dar consumă mai puţine ţigări în timpul sarcinii, acest lucru este suficient de bun. Mit!

În realitate nu există niciun nivel sigur în ceea ce priveşte numărul de ţigări fumate. Chiar dacă femeia consumă doar câteva ţigări pe zi, produsele chimice (nocive) din ţigări vor ajunge la făt şi îi pot pune în pericol sănătatea. Nu este niciodată prea târziu pentru viitoarea mamă să renunţe la fumat şi să reducă efectele negative pe care acesta la are asupra fătului. Fumatul este interzis în sarcină! 

Nu poţi să zbori cu avionul în primul trimestru de sarcină. Mit! 

Zborul este sigur pentru femeile însărcinate, excepţie făcând cele care au suferit un avort spontan, naştere prematură, placentă joasă sau sângerare în timpul sarcinii. „Cu toate acestea, pentru că statul jos îndelungat în timpul sarcinii creşte riscul formării cheagurilor de sânge, este recomandat ca din când în când să te ridici şi să te mişti. La zborurile lungi este recomandat tratament anticoagulant injectabil”, susţine Dr. Gheorghe Gică.

Sportul şi mişcarea în sarcină fac rău copilului. Mit! 

Încetarea oricărei activităţi fizice în sarcină este un îndemn periculos. Femeia însărcinată are în continuare nevoie de mişcare şi poate practica chiar şi un sport, atâta vreme cât evoluţia sarcinii este normală. 

„Este dovedit faptul că 30 de minute de activitate fizică moderată pe zi aduc beneficii deopotrivă femeii însărcinate şi fătului. Asigurarea unui tonus muscular bun, reducerea durerilor care apar în sarcină, prevenirea unor complicaţii asociate sarcinii şi diminuarea riscului de feţi mai mari decât vârsta gestaţională sunt numai câteva dintre acestea. 

Multe dintre lucrurile pe care o femeie le face în timpul sarcinii depind de ceea ce facea înainte. O femeie obişnuită să facă mişcare înainte să rămână însărcinată va putea face mişcare şi în timpul sarcinii, cu anumite limitări într-adevar. Mişcarea este recomandată femeilor însărcinate, însă sunt interzise sporturile în care pot apărea accidentări’’ ,mai spune medicul ginecolog Gheorge Gică.

Băile şi duşurile cu apă fierbinte trebuie evitate. Adevărat!

Igiena corpului este importantă şi asigură eliminarea anumitor bacterii şi a riscurilor de infecţii. Băile fierbinţi, saunele, băile cu aburi şi jacuzzi sunt interzise în sarcină. „Căldura poate provoca o dilatare a vaselor periferice, fiind cauza unei scăderi a tensiunii arteriale, ceea ce poate afecta circulaţia sângelui de la mamă la făt. Atenţie, creşterea temperaturii corpului cu peste 1 grad în primul trimestru de sarcină poate avea efecte teratogene”, precizează medicul ginecolog.

Dacă mama are o boală cu transmitere sexuală, o va lua şi copilul la naştere. Parţial adevărat!

„Depinde de boala cu transmitere sexuală! Unele BTS se transmit prin sânge şi prin placentă, altele doar prin contact direct. Cele din urmă pot fi transmise bebeluşului dacă acesta se naşte natural, căci iese prin vagin, porţiune afectată de BTS. În astfel de cazuri, este recomandată naşterea prin cezariană”, adaugă Dr. Gheorghe Gică.

Pe măsură ce sarcina ta avansează, poate că este nostim să asculţi diferite poveşti şi mituri de la mame, bunici sau alte prietene însărcinate, unele incredibile, altele plauzibile, iar altele de-a dreptul hilare. Cu toate astea, nu te lasă influenţată de ele, singura opinie care trebuie să conteze pentru tine este cea a medicului care te supraveghează. Şi nu uita că fiecare femeie gravidă reacţionează diferit, nicio sarcină nu seamănă cu alta.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”