Răceala: simptome, autoîngrijire, tratament alternativ

Răceala simplă este o infecţie a căilor respiratorii superioare. Nu este periculoasă şi durează numai o săptămână. Dacă simptomele nu dispar după această perioadă, adresaţi-vă medicului pentru a verifica dacă nu aveţi o infecţie bacteriană la plămâni, laringe, trahee, sinusuri sau urechi.
  • Publicat:
Răceala: simptome, autoîngrijire, tratament alternativ

Răceala simplă este o infecţie a căilor respiratorii superioare. Nu este periculoasă şi durează numai o săptămână.

Dacă simptomele nu dispar după această perioadă, adresaţi-vă medicului pentru a verifica dacă nu aveţi o infecţie bacteriană la plămâni, laringe, trahee, sinusuri sau urechi.

 

Raceala – simptome

Dacă nu vă curge nasul, nu vă doare în gât sau nu tusiţi, atunci vă lăcrimiază ochii, strănutaţi şi aveţi o congestie neplăcută. Sau puteţi avea toate aceste simptome. În realitate, datorită existenţei a peste 200 de virusuri care pot determina această boală, şi simptomele ei pot fi extrem de variate. Din nefericire, dacă sunteţi adult, veţi face această boală de 2 până la 4 ori pe an. Copiii, mai ales preşcolarii, pot răci de 8 până la 10 ori pe an.

Raceala – tratament convenţional

Nu există tratament specific pentru o răceală simplă. Antibioticele nu acţionează împotriva virusurilor care determină răceala, iar preparatele care se pot cumpăra fără reţetă nu vor vindeca o răceală simplă şi nici nu vor scurta perioada de manifestare. Totuşi, unele medicamente pot ameliora unele simptome.

Pentru febră, dureri în gât şi cefalee, încercaţi acetaminofen (Tylenol şi alte tipuri) sau alte analgezice uşoare. Nu administraţi copiilor aspirină, deoarece aceasta poate determina apariţia sindromului Reye, o boală rară, dar potenţial fatală.

Dacă vă curge nasul şi este congestionat, luaţi un antihistaminic sau un medicament decongestiv. Nu folosiţi spray-urile sau picăturile decongestive mai mult de câteva zile deoarece utilizarea lor prelungită poate cauza inflamaţii cronice ale mucoaselor. De asemenea, nu le administraţi copiilor cu vârsta sub 2 ani. Există puţine dovezi că ar avea efect asupra copiilor mici şi s-ar putea să provoace efecte secundare.

Autoîngrijirea în cazul răcelii simple

Nu aveţi cum să vindecaţi răceala, dar puteţi să amelioraţi simptomele acesteia. Iată câteva sfaturi:

Consumaţi cât mai multe lichide – Evitaţi consumul de alcool, cafea şi fumatul care pot duce la deshidratare şi pot agrava simptomele.

Odihniţi-vă – Dacă aveţi febră, tuşiţi sau medicamentele vă provoacă somnolenţă nu mergeţi la serviciu. Veţi avea, în acest fel, posibilitatea să vă odihniţi şi, în acelaşi timp, nu veţi transmite boala celor din jur. Purtaţi o mască la gură dacă sunteţi răciţi şi lucraţi sau trăiţi alături de o persoană suferindă de o boală cronică sau care are un sistem imunitar slăbit.

Reglaţi temperatura şi umiditatea camerei – Când sunteţi răciţi, menţineţi camera caldă, dar nu supraîncălzită. Dacă aerul este uscat, puteţi să-l umeziţi cu ajutorul unui umidificator calmându-vă astfel tusea. Curăţaţi periodic umidificatorul pentru a evita contaminarea lui cu bacterii sau mucegai.

Calmaţi durerile de gât – Gargara cu apă călduţă sărată de câteva ori pe zi sau consumul de apă călduţă cu lămâie şi miere pot calma gâtul inflamat şi pot ameliora tusea.

Folosiţi picăturile pentru nas – Pentru a ameliora congestia nazală, încercaţi picăturile cu ser fiziologic, pe care le puteţi procura fără reţetă; sunt eficiente, sigure şi nu irită mucoasa nazală, nici chiar la copii. Instilaţi câteva picături în fiecare nară şi apoi aspiraţi rapid lichidul. Repetaţi operaţia şi cu cealaltă nară.

Încercaţi supa de pui – Oamenii de ştiinţă au supus supa de pui unui test şi au descoperit că aceasta calmează simptomele răcelii şi gripei în 2 moduri. În primul rând, supa se comportă ca un agent antiinflamator inhibând mişcarea neutrofilelor – celule ale sistemului imunitar care participă la reacţia antiinflamatoare a organismului. În al doilea rând, supa de pui grăbeşte eliminarea mucusului din nas, grăbind astfel decongestia şi perioada de timp în care virusul stă în contact cu mucoasele nazale.

Raceala – tratament complementar şi alternativ

Tratamentele alternative pentru răceala simplă sunt la fel de comune ca şi boala. Foarte puţine dintre aceste tratamente, la dozele obişnuite, ar putea prezenta riscuri.

Vitamina C – Dovezile folosirii vitaminei C în tratarea răcelior sunt contradictorii. La majoritatea persoanelor se pare că nu are nici un beneficiu în prevenirea şi tratarea răcelilor. Totuşi, studiile au arătat aproximativ 50% beneficii în prevenirea răcelilor la persoanele aflate în situaţii extreme, cum ar fi alergătorii maratonişti sau soldaţii aflaţi în zonele subcarpatice. Suplimentele cu vitamina C, folosite în dozele recomandate, sunt considerate, în general, sigure. Doze mai mari de 2.000 de miligrame zilnic ar putea provoca greaţă, diaree şi pietre la rinichi.

Echinacea – Rezultatele studiilor privind folosirea echinaceei în tratarea răcelilor sunt contradictorii, eficienţa folosirii acestei plante fiind neclarificată. În general, echinacea este considerată sigură, însă au fost înregistrate şi reacţii alergice, în special erupţii cutanate la copii. Există bănuieli că ar fi dăunătoare persoanelor cu probleme legate de sistemul imunitar. 

Usturoiul – Deşi usturoiul este folosit din vechime pentru prevenirea şi tratarea răcelilor, dovezile privind eficienţa lui sunt neconcludente. Deşi, în general, cantităţile folosite în produsele alimentare sunt sigure, usturoiul poate provoca reacţii alergice. El poate, de asemenea, creşte riscul sângerărilor, mai ales dacă luaţi medicamente anticoagulante cum sunt aspirina, warfarina (Coumadin) sau heparina.

Irigarea nazală – Acest tratament este asemănător metodei neconvenţionale de folosire a picăturilor, dar mult mai agresiv. Este mai des folosit în cazul rinitei alergice (febra de fân) şi prezintă un risc relativ scăzut.

Când trebuie să apelaţi la ajutorul medicului

În general, o răceală simplă durează o săptămână. Dacă semnele şi simptomele răcelii se prelungesc mai mult de o săptămână, s-ar putea să suferiţi de o boală mai gravă, cum ar fi gripa sau pneumonia. Adresaţi-vă medicului dacă prezentaţi:

  • O temperatură mai mare de 38,5-39˚ C;
  • Febră mare însoţită de dureri şi oboseală;
  • Febră însoţită de transpiraţii, frisoane şi tuse cu expectoraţie colorată;
  • Simptome care se înrăutăţesc în loc să se ameliorete.

În general, copiii au o stare generală mai alterată decât adulţii şi adeseori fac complicaţii cum sunt otitele. În cazul unei răceli obişnuite, copilul nu are nevoie de medic, însă adresaţi-vă imediat medicului dacă acesta prezintă unul dintre semnele sau simptomele de mai jos:

  • Febră mai mare de 39˚ C, transpiraţii sau frisoane;
  • Febră care durează mai mult de 72 de ore;
  • Dureri abdominale sau vărsături;
  • Stare neobişnuită de somnolenţă;
  • Dificultăţi de respiraţie;
  • Plâns continuu;
  • Dureri de urechi.

Sursă: „Medicina naturistă. Clinica Mayo”, www.all.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân