Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Caută în:

Sistem imunitar

Dictionar medical

Sistem ce asigura protectia orga­nismului împotriva infecţiei cu germenii patogeni din mediu.

Acest sistem cuprinde celule imunocompetente, organele limfoide care Ie produc cele care le găzduiesc şi diferitele molecule pe care celulele sunt capabile să le producă.

El poate fi împărţit în două subsisteme : sistemul imunitar natural şi sistemul imunitar adaptativ.

Sistemul imunitar adaptativ intervine atunci când sistemul imunitar natural nu este suficient pentru eliminarea unui germene.

Celulele acestui sistem cuprind limfocitele T, limfocitele B  şi anti­corpii  ( substanţele pe care acestea din urmă le elaborează).  Sistemul imunitar adaptativ se modifică la fiecare infecţie cu scopul de a reacţiona mai eficace faţă de microbii pe care deja i-a mai întâlnit.

Limfocitele conţin la suprafaţa lor molecule (receptorii) care le permit să recunoască antigenele germenilor pe care îi întâlnesc.Limfocitcle T au două funcţii principale : facili­tează activitatea altor celule care aparţin sistemului imuni­tar si  distrugerea directă a celulelor infectate cu virus.

Limfocitele B (produse de măduva osoasă) au drept funcţie principală elaborarea anticorpilor cu ajutorul limfocitelor T. Forma matură a limfocitelor B  (plasmocitele) este locul principal de elaborare a anticorpilor. Anticorpii sunt proteine specializate.

Un prelevat sangvin permite studiul cantitativ şi funcţional al diferitelor populaţii limfocitare si anticorpi. In caz de constatare a unei anomali acest examen permite să se orienteze cercetarea cauzei prin alte examene comple­mentare.

Patologia sistemului imunitar cuprinde deficienţele imunitare, hipersensibilitatea şi bolile autoimune.

Deficientele imunitare pot fi consecinţa anomaliilor gene­tice congenitale, a unei infecţii cu un virus, a unei iradieri sau a unui tratament imunosupresor. Hipersensibilitatea este o hiperactivitate a sistemului imunitar.

Bolile autoimune sunt consecinţa unei dereglari de toleranţa (incapacitate naturală a sistemului imunitar de a tolera constituenţii sau produşii propriilor sale celule).

Sistemul imunitar natural  urmăreşte să împie­dice pătrunderea germenilor şi îi atacă atunci când ei au depăşit barierele externe ale organismului, provocând o inflamaţie acută.

Sistemul imunitar natural este constituit din bari­erele fizice, din diferite celule prezente în sângele circu­lant cat şi de două tipuri de proteine specializate, complementul şi citokinele.

Barierele fizice cuprind straturile superficiale ale epidermului, substanţele antibacteriene care acoperă pielea şi care sunt prezente în sudoare, mucusul dens secretat de celulele situate pe orificiile, acizii tari ai stomacului şi de către substanţe, ca lactoferina, care se fixează pe elementele vitale ca fierul şi le împiedică să intervină în multiplicarea a numeroase bacterii.

Celulele sângelui circulant sunt fagocitele ( macrofagele şi polinuclearele) care încorporează germenii şi îi omoară; mastocitele, care conţin mari granulaţii de substanţe chimice eliberate de îndată ce primesc o stimulare adecvată; celulele  care recunosc celulele infectate cu virus  se fixează pe ele şi le omoară făcând să pătrundă în ele substanţe chimice letale.

Complementul este un sistem enzimatic care cuprinde o serie de proteine diferite care învăluie germenii atunci când aceştia pătrund în organism. Una dintre proteine se fixeză la suprafaţa germenelui, celelalte componente ataşându-se în cascadă. Această reacţie are drept rol să atragă fagocitele în afara circulaţiei sangvine spre germene (proces denumit chemotaxie)  pentru ca fagocitul să se ataşeze, să-l ingere, să facă o breşă în membrana lui exterioară, ceea ce antrenează spargerea lui (liza).

Citokinele cuprind mai ales interferonii, moleculele secretate de către celule ca răspuns la o infecţie de origine virală, care protejează celulele învecinate „interferând" cu eliberarea de noi particule virale, plecând de la celula infectată. Alte citokine favorizează dezvoltarea unui ţesut nou, ca urmare a leziunilor tisulare de origine microbiană şi ajută celulele să elimine germenii pe care îi conţin.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.Cele mai citite din Dicționar medical din ultimele 7 zile

 • Acid uric

  Component al urinii ce conţine azot şi rezultă în urma degradării...

 • Orgasm

  Punct culminant şi final al excitaţiei sexuale, caracterizat prin senzaţii...

 • Peritonita

  Inflamaţie a peritoneului. Peritonită se instaleaza dupa ce peretele...

 • Klebsiella

  Gen bacterian constituit din bacili Gram negativi din familia enterobacteriaceelor....

 • Creatinina

  Substanţă azotată provenind din degra­darea creatinei, constituent...

 • Imunoglobulina (anticorp)

  Proteină a serului sangvin secretată de către plasmocite, provenite...

Berbec Berbec 21 March - 20 April

Luna aprilie este favorabilă întâlnirilor, discuţiilor de afaceri şi chiar schimbărilor, dacă le aveţi în plan. În cazul în care aveţi temeri legate de un examen, de orice natură ar fi acesta...citește mai departe

×

Gandul.ro
Andreea Marin, în lacrimi la GÂNDUL LIVE: Noi nu dormim de 10 zile, stăm în casă cu copiii, dar nu avem timp să vorbim cu ei, deoarece suntem MEREU pe telefoane! SMS la 8825 pentru DONAȚII Andreea Marin, în lacrimi la GÂNDUL LIVE:...
ULTIMA CINĂ. A murit într-un spital, conectată...
TRATAMENTUL pentru coronavirus care i-a...
ApropoTv.ro
Psihologia pierderii locului de muncă în timpul coronavirusului Psihologia pierderii locului de muncă în...
Yoga şi meditaţie pentru a face faţă...
Cumpărături „esenţiale” în timpul...
Go4it.ro
P40 Pro cel mai bun de pe piaţă? Cum se prezintă noul telefon de top de la HUAWEI P40 Pro cel mai bun de pe piaţă? Cum se...
Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească...
Cum să îţi plăteşti facturile de la...
ProMotor.ro
Mașini noi, găsite abandonate după 30 de ani. Toate funcționează încă perfect! Mașini noi, găsite abandonate după 30...
Prima piesă care PICĂ dacă lași mașina...
Vrei să pari bogat dar ai un buget limitat?...
Descopera.ro
Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual pe care îl fac toate femeile. Este plăcerea SUPREMĂ Descoperire ULUITOARE despre un gest sexual...
Google arată de AZI date despre mobilitatea...
Cea mai SÂNGEROASĂ sărbătoare din istoria...
ULTIMA ORĂ
"China a ascuns numărul real de morţi şi de infectaţi cu coronavirus". Raport al serviciilor de informaţii americane

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .