Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel: ”Hepatitele virale se pot trata şi eradica în România”

România s-a aliniat guvernelor din Uniunea Europeană pentru a eradica hepatitele virale până în anul 2030. Dr. Adrian Streinu Cercel explică pe larg programul.
  • Publicat:
Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel: ”Hepatitele virale se pot trata şi eradica în România”
Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel: ”Hepatitele virale se pot trata şi eradica în România”, foto RoHepat

Guvernele din Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii îşi unesc forţele pentru a controla şi elimina hepatitele virale până în 2030 în UE. România ocupă locul 2 în Europa la infecţiile cu hepatitele virale B şi C. Conform statisticilor oferite de Center for Disease Analysis se estimează că în Europa există 3 milioane de persoane infectate cu virusul hepatitei, din care numai 1,2 milioane sunt diagnosticate, 1 milion tratate şi doar 500.000 vindecate. Pe 14 mai 2019 va începe programul de tratare şi eradicare a hepatitelor în România.

În cadrul Summit-ului RoHepat care a avut loc pe 24 aprilie s-a discutat despre implementarea Planului Cadru Naţional de Control al Hepatitelor Virale, iar medici, oameni politici, cercetători, pacienţi din România, Germania, Bulgaria, Ungaria şi Polonia au vorbit despre posibilităţile existente. La summit a luat cuvântul şi prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului Matei Balş. Am stat de vorbă despre importanţa programului de testare a hepatitelor şi posibilităţile de tratament în România.

Teste, diagnostice şi tratamente pentru hepatite gratuite în baza asigurării de sănătate naţională

CSÎD: Ce trebuie să ştie populaţia despre hepatite şi diagnosticarea şi tratarea lor?
Dr. Adrian Streinu Cercel:
Populaţia trebuie să ştie că România are un program foarte bun pentru prevenirea şi diagnosticarea şi tratarea acestor infecţii.

Populaţia trebuie să ştie că se poate testa gratuit la medicul de familie pentru depistarea infecţiilor cu virusul hepatitic C şi virusul hepatitic B.
Populaţia trebuie să ştie că pentru aceste două infecţii există tratamente foarte bune înregistrate pe teritoriul României. Prin tratament pentru hepatita B virusul ajunge să fie nedetectabil şi nu ajunge să fie transmisibil mai departe. Virusul hepatic C se poate vindeca în proporţie de peste 98 la sută. Acestea sunt lucruri concrete, palpabile pe care tot omul trebuie să le ştie. Acum se pune problema că fiecare persoană să se controleze la medicul de familie sau în clinicile de specialitate în vederea posibilei depistări a acestor două virusuri iar în cazul în care sunt găsiţi pozitiv să ştie că există mijloace tipice de tratament.

CSÎD: Cine nu este asigurat poate avea acces la teste şi tratamente?
Dr. Adrian Streinu Cercel:
Din păcate în acest moment nu, dar persoanele neasigurate se pot adresa diverselor ONG pentru a efectua analizele şi testele de sănătate.

Hepatita B şi Hepatita C – cine trebuie să se testeze neapărat?

CSÎD: Ce semne şi simptome ne dau de gândit că avem probleme de sănătate cu ficatul?

Dr. Adrian Streinu Cercel: Atunci când apar semne şi simptome atunci boala este avansată. De data aceasta este vorba despre comportamentul faţă de cei din jur şi faţă de societate. Atâta timp cât există un comportament mediu dezordonat (relaţii sexuale multiple neprotejate de prezervativ, administrări de droguri intravenoase, piercinguri, tatuaje) există riscul infectării cu virusurile hepatice şi trebuie efectuate testele.

Orice mamă care vrea să dea naştere unui copil sănătos va trebui să facă testările în primul şi al treilea trimestru de sarcină pentru a avea timp să se ia măsurile necesare pentru protejarea copilului.

”România are toate instrumentele pentru eliminarea circulaţiei virusurilor hepatice”

CSÎD: În cadrul summitul RoHepat v-aţi exprimat optimismul pentru tratarea şi edicarea hepatitelor în România până în 2030?
Dr. Adrian Streinu Cercel: Nu este vorba despre optimism ci despre vorba despre realism. România are toate instrumentele la îndemână cu care putem ajunge la eliminare a circulaţiei acestor virusuri pe teritoriul nostru. Depinde strict de noi de medici, de autorităţi şi de cetăţeni ca aceste mijloace să fie folosite la maximum. Ţinta de 2030 poate fi atinsă mai devreme în 2, 3 ani, nu trebuie să aşteptăm 2030 dacă toată lumea pune umărul şi contribuie la acest program.

CSÎD: Cum putem convinge populaţia să vină să se testeze?
Dr. Adrian Streinu Cercel:
Prin media, prin dumneavoastră. Trebuie să informăm repetat populaţia despre dreptul şi posibilitatea de a se testa, diagnostica şi trata. Trebuie să fie şi dorinţa lor să se testeze, să se diagnosticheze şi să se trateze. Cred că lucrurile pot sa ia o turnură pozitivă.

Tratamentele pentru hepatite sunt de ultimă generaţie şi sunt testate

CSÎD: Sunt medicamentele cu care sunt trataţi bolnavii de hepatită în România de ultimă generaţie?
Dr. Adrian Streinu Cercel:
Medicamentele pentru tratarea hepatitei sunt de ultimă generaţie, foarte bine testate, avem multe cunoştinţe despre acestea, despre modul în care acţionează, despre rezultate care sunt pe măsura aşteptărilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”