Oamenii fericiţi nu trăiesc mai mult

Fericirea este un domeniu de cercetare în mare vogă în ultimul timp, iar multe studiile arată că oamenii fericiţi sau mai optimişti au o viaţă mai lungă.
  • Publicat:
Oamenii fericiţi nu trăiesc mai mult

Fericirea este un domeniu de cercetare în mare vogă  în ultimul timp, iar multe studiile arată că oamenii fericiţi sau mai optimişti au o viaţă mai lungă. Există o serie de motive care ar putea justifica această teorie – oamenii fericiţi tind să meargă mai des la sală, de exemplu, sau faptul că fericirea ar putea cauza schimbări hormonale benefice sănătăţii.

Ideea a condus la diferite intervenţii pentru creşte nivelul de fericire al oamenilor, şi implicit stărea de sănătate.  Cu toate acestea, un nou studiu semnalează că această cauzalitate ar putea funcţiona în sens opus – starea de sănătate afectează nivelul de fericire al oamenilor. Altfel spus, oamenii bolnavi sunt nefericiţi.

Aceasta este concluzia unui anchete la care au participat 1,3 milioane de femei din Marea Britanie. cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani. Acestea au răspuns la întrebări în legătură cu starea lor de fericire, iar cercetătorii le-au urmărit evoluţia stării de sănătate în următorii 9 ani.

Aceştia au descoperit că femeile care au răspuns că erau fericite în cea mai mare parte a timpului aveau riscul de deces în următorii ani mai mic decât cele care spuneau că sunt fericite câteodată sau niciodată. Dar această conexiune a dispărut când a intrat în discuţie starea de sănătate raportată de participanţi.

Datele persoanelor care sufereau deja de diferite afecţiuni (boli cardiovasculare, boli ale plămânilor sau boli ale sistemului nervos) nu au fost incluse în studiu. Cercetătorii au putut vedea clar dacă starea de nefericire are sau nu impact asupra sănătăţii.

În urma analizării tuturor datelor s-a arătat că nu a există nicio diferenţă în ceea ce priveşte riscul unui deces între o persoană care se consideră fericită şi cele care răspund că sunt mai puţin fericite.

Astfel, nu era starea de fericire cea care le influenţa sănătatea, ci invers, raportează cercetătorii studiului publicat în The Lancet.

„Oamenii care au o stare proastă de sănătate sunt nefericiţi,  dar cauza nefericirii sau a stresului este chiar boala”, spune Richard Peto, profesor statistică medicală şi epidemiologie la Universitatea Oxford şi autorul studiului.

Pe de altă parte, Peto consideră că fumatul şi obezitatea sunt doi factori clari care măresc riscul unui deces. Se pare că nefericirea nu se încadrează în aceeaşi categorie de indicatori care prevestesc bolile cardioavasculare, diabetul de tip II sau diferite forme de cancer.

Ed Diedener, autorul cărţii „Fericirea: Deblocarea Misterelor Bunăstării Psihologice”, susţine că fericirea nu ar trebui să fie un scop în sine, ci un mod de viaţă.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”