Semnul din toaletă care indică probleme cu pancreasul sau colonul

Mirosul urât al fecalelor poate semnala o boală autoimună sau o problemă cu pancreasul. Dar și antibioticele pot cauza un miros respingător al scaunului. Află mai multe!
  • Publicat:
Semnul din toaletă care indică probleme cu pancreasul sau colonul
Ce boli grave poate ascunde mirosul urât al fecalelor. Foto: envato

Mirosul urât al fecalelor este cauzat, de cele mai multe ori, de alimentele pe care le consumăm şi care sunt digerate cu ajutorul enzimelor. Ulterior, acestea ajung în colon, unde există o colonie de bacterii mai mult sau mai puţin benefice. Dar sunt şi situaţii când anumite afecţiuni pot determina acest simptom neplăcut, precum şi diaree, balonare sau flatulenţă.

Află în continuare ce probleme poate ascunde mirosul urât al fecalelor.

Administrarea de antibiotice

Persoanele care trebuie să urmeze un tratament cu antibiotic se pot confrunta cu diaree, dureri abdominale, crampe, febră şi materii fecale urât mirositoare. Antibioticele perturbă echilibrul florei bacteriene intestinale şi din acest motiv este recomandată şi administrarea simultană a unui probiotic.

Intoleranţa la lactoză

Lactoza este un zahar prezent în mod natural în lapte şi produse lactate, pe care corpul îl digeră cu ajutorul unei enzime numite lactază. În cazul unei persoane intolerante la lactoză, această lactază este produsă în cantităţi insuficiente, motiv pentru care nu are loc o digestie corectă.

Astfel, pot apărea simptome precum: balonare, gaze intestinale, crampe abdominale, scaune moi urât mirositoare şi senzaţie de greaţă.

Celiachia (boala celiacă)

Mirosul urât al materiilor fecale poate fi determinat şi de o boală autoimună numită celiachie. Aceasta constă în reacţia anormală a sistemului imunitar la gluten, proteina din grâu, orz, secară. Pe termen lung, această afecţiune poate duce la malabsorbţia substanţelor nutritive din alimente.

Printre cele mai comune simptome ale bolii celiace se numără: scaunele de culoare deschisă, urât mirositoare, balonare persistentă, durere abdominală, flatulenţă, diaree sau constipaţie, scăderea sau creştere în greutate, oboseală, dureri de oase sau de articulaţii, amorţeala la nivelul picioarelor, crampe musculare, ulceraţii la nivelul gurii, iritaţii pe piele (eczeme, urticarie).

Sindromul intestinului scurt

Aceasta este o boală rară care constă în lipsa unei porţiuni mai mici sau mai mari din intestinul gros sau funcţionarea defectuoasă a acestuia.

Boala poate cauza malabsorbţie nutritivă şi se manifestă prin scaune grase, de culoare deschisă şi cu miros neplăcut, diaree severă, deshidratare, letargie, balonare, arsuri la stomac, scădere în greutate.

Colita ulcerativă

Aceasta este o formă cronică a bolii intestinale inflamatorii şi constă în inflamarea mucoasei care căptuşeşte colonul. Persoanele care suferă de colită ulcerativă pot prezenta simptome precum: constipaţie, diaree, incontinenţă fecală, crampe abdominale şi scaune urât mirositoare.

Boala Crohn

Printre simptomele comune ale bolii Crohn, o altă tulburare inflamatorie intestinală, se numără nevoia urgentă de a defeca, hemoragia rectală, scaunele moi cu miros neplăcut, constipaţia, durerile abdominale, oboseala, lipsa poftei de mâncare şi scăderea în greutate.

Pancreatita cronică 

Această afecţiune constă în inflamaţia pancreasului şi se poate agrava în timp, cauzând complicaţii. Printre simptomele frecvente ale pancreatitei cronice amintim: scaunele de culoare închisă (gri, negre), grase, urât mirositoare, greaţa, vărsăturile, dureri de spate şi cele abdominale, scădere în greutate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”