Iritaţia organelor genitale: cauze, simptome şi tratament

Află care sunt simptomele ce însoţesc adesea iritaţia organelor genitale, posibilele cauze, dar şi tratamentul care se impune!
  • Publicat:
Iritaţia organelor genitale: cauze, simptome şi tratament


Iritaţiile apărute la nivelul organelor genitale sunt adesea un simptom îngrijorător şi deranjant, iar cauzele acestora nu sunt întotdeauna uşor de depistat.

De cele mai multe ori, acesta este un simptom al unei afecţiuni ascunse şi se manifestă sub forma unor leziuni, porţiuni de piele inflamată sau mici coşuleţe ori vezicule pe suprafaţa organelor genitale. 

Află care sunt simptomele ce însoţesc adesea iritaţia organelor genitale, posibilele cauze, dar şi tratamentul care se impune!

Simptome frecvente care însoţesc iritaţia organelor genitale

Există numeroase alte simptome care pot însoţi iritaţia organelor genitale, care depind în funcţie de cauza ce a stat la baza apariţiei acestora. Simptomele frecvente includ:

Dacă prezinţi astfel de simptome, este impotant să te adresezi medicului, pentru un diagnostic corect. În vederea stabilirii cauzei, medicul va efectua un examen clinic şi va recomanda, în funcţie de simptome, realizarea unor teste de secreţie vaginală, analize de sânge sau teste cutanate.

Cauzele iritaţiilor organelor genitale

Există numeroase cauze care pot duce la apariţia iritaţiilor în zona intimă. Important este să nu ignoraţi simptomele dacă nu dispar de la sine, se înrăutăţesc sau persistă pe termen lung. Cele mai frecvente cauze ale iritaţiilor organelor genitale sunt:

Infecţiile cu paraziţi (păduchii pubieni sau scabia) – apar din cauza mediului umed şi căduros, dar pot fi şi transmibile de la o persoană la alta. Pot cauza mâncărime şi iritaţie în zona genitală.

Infecţii fungice – peste 20% din populaţie se confruntă cu erupţii cutanate cauzate de infecţiile fungice. Pielea roşie, inflamată, care este însoţită de senzaţie de mâncărime şi vezicule, poate ascunde o astfel de infecţie.

Infecţia cu Candida albicans – apare în special la femei şi la bărbaţii necircumcişi, dar şi în urma unor tratamente îndelungate cu antbiotice sau a diabetului care nu este ţinut sub control. Candida poate cauza inflamarea şi tumefierea pielii din zona intim[, precum şi secreţii albicioase, brânzoase, cu miros neplăcut.

Balanita – este o inflamaţie a capului penisului, care afectează pielea ce acoperă organul genital, cauzată de regulă de igiena deficitară, abuzul de antibiotice şi sistemul imunitar slăbit.

Iritaţia de scutec – apare tot din cauza dezvoltării necontrolate a ciupercilor din zona intimă, ca urmaare a mediului cald şi umed.

Infecţie cutanată cu molluscum contagium – este cauzată de virusul cu acelaşi nume şi se prezintă sub forma unor bubiţe localizate mai ales la nivelul zonelor de frecare, cum sunt axilele, zona inghinală, spatele genunchilor, sub sâni. Chiar dacă nu sunt dureroase şi se tratează uşor, aceste papule pot fi deranjante estetic. Trebuie ţinut cont că infecţia cu acest virus se transmite foarte uşor, prin contact tegumentar direct, dar şi prin intermediul cu obiecte contaminate, cum sunt prosoapele, hainele sau jucăriile. De asemenea, infecţia se transmite şi prin contact sexual.

Herpes genital – este o boală cu transmitere sexuală care duce la apariţia de vezicule pline cu lichid şi răni deschise dureroase la nivelul organelor genitale.

Sifilis – se transmite prin contact sexual neprotejat şi duce la apariţia inflamaţiilor pe suprafaţa pielii, inclusiv la nivelul organelor genitale. Iritaţia poate fi însoţită de febră, oboseală şi umflarea ganglionilor limfatici.

Veruci genitale – sunt cauzate de regulă de infecţia cu virusul Human Papilloma (HPV) şi au aspectul unor papule de dimensiuni şi culori diferite. Acestea sunt localizate de obicei pe vulvă şi în jurul anusului la femei, iar la bărbaţi se găsesc pe penis, scrot şi în zona anusului.

Psoriazis – este o afecţiune autoimună ce duce la inflamarea pielii, inclusiv la nivelul organelor genitale. Pielea are aspect solzos şi este foarte uscată, în unele cazuri apărând chiar sângerarea.

Dermatita de contact şi alergii – sunt cauze destul de frecvente ale iritaţiilor din zona genitală şi pot apărea ca urmare a folosirii unor detergenţi agresivi, care conţin substanţe chimice puternice, sau a unor haine din materiale sintetice.

Tratamentul iritaţiilor organelor genitale

Tratamentul iritaţiilor genitale diferă în funcţie de cauza descoperită în urma analizelor. De cele mai multe ori, acesta include aplicarea de unguente topice care au în compoziţie substanţe cu rol de distrugere a bacteriilor. De exemplu, cremele sau spray-urile cu hidrocortizon sunt recomandate pentru ameliorarea simptomelor. 

Dacă iritaţia afost cauzată de păduchi pubieni sau alţi paraziţi, tratamentul va consta în tamponarea zonei afectate cu o soluţie recomandată de medic. În cazul în care la baza iritaţiei a stat o infecţie cu Candida, medicul va recomanda pastile cu efect antimicotic. Un remediu natural împotriva iritaţiilor cauzate de candida este uleiul de oregano sau iaurtul. 

Verucile genitale se tratează fie prin administrarea de medicamente pe cale orală, fie prin crioterapie (îngheţarea acestora).

Infecţiile bacteriene precum sifilisul sunt tratate cu ajutorul antibioticelor, iar în cazul herpesului genital sau psoriazisului nu există un tratament curativ, ci numai medicamente ce pot ameliora simptomele. 

Dacă iritaţia este cauzată de o alergie, cea mai simplă şi eficientă metodă de a scăpa de probleme constă în eliminarea sau evitarea alergenului respectiv. Un test alergologic cutanat va scoate la iveală exact alergenul care stă la baza iritaţiei. 

Cum pot fi prevenite iritaţiile organelor genitale

În primul rând, practicaţi sex protejat, deci cu prezervativ, pentru a evita iritaţiile, dar şi riscul de boli cu transmitere sexuală.

Apoi, este important să aveţi o dietă echilibrată, din care să nu lipsească probioticele, şi să faceţi mişcare, ceea va întări sistemul imunitar, care va face faţă oricărui atac al microbilor.

De asemenea, evitaţi factorii alergeni dacă ştiţi că sunteţi foarte sensibili şi, desigur, menţineţi o igienă exemplară a zonei intime. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”