Infecţia cu virus hepatic C, teste rapide pentru români. Află unde!

71 de milioane de oameni sunt purtători de virus hepatic C în lume. Se estimează că 550.000 de români sunt purtători ai virusului hepatic C.
  • Publicat:
Infecţia cu virus hepatic C, teste rapide pentru români. Află unde!
Foto 123RF.com

Infecţia cu virus hepatitic C (VHC) reprezintă o importantă problemă de sănătate publică globală. Prevalenţa viremică actuală estimată este de 1%, ceea ce corespunde unui număr de 71 de milioane de persoane viremice la nivel mondial. Din păcate România este iarăşi fruntaşă la nivel european. Ţara noastră are cea mai mare prevalenţă a infecţiei VHC din Europa (2.5%), cu peste 550.000 de persoane viremice.

Pentru că hepatita C este o infecţie tăcută mult timp, majoritatea pacienţilor infectaţi nu au cunoştinţă despre statusul lor VHC+. Aşadar mai puţin de 5% dintre persoanele infectate sunt diagnosticate şi doar 1% dintre ele primesc tratament anual în lume. În România, la sfârşitul anului 2015, rata de diagnostic era de 10-20%, iar rata de tratatment de aproximativ 2%.

Infecţia cu virus hepatic C – la ce complicaţii duce infecţia cu virusul hepatic C

Infecţia cu VHC se asociază cu o remarcabilă morbi-mortalitate de cauză hepatică (VHC determină 70% din hepatitele cronice, 45% din cirozele hepatice, 70% din cazurile de hepatocarcinom şi 40-50% din indicaţiile de transplant hepatic în lume) şi extrahepatică (afecţiuni metabolice, vasculita crioglobulinemică, limfom etc.).

Hepatita C – mortalitate anuală

Circa 350.000-500.000 de persoane decedează anual ca urmare a consecinţelor tardive ale infecţiei cu VHC. Impactul economic (costuri directe şi indirecte, individuale şi sociale) şi riscul de diseminare al infecţiei cresc suplimentar povara bolii la nivelul comunităţii. Progresele remarcabile în tratamentul hepatitei C din ultimii ani au condus la dezvoltarea unor regimuri terapeutice cu eficacitate de 95-100% în eradicarea infecţiei, deschizând drumul unei strategii globale de eliminare a infecţiei cu VHC.

Hepatita C – strategii de prevenire şi tratament

În 2016, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat Strategia Sectorială Globală de Sănătate privind Eliminarea Hepatitelor Virale ca ameninţare pentru starea de sănătate a populaţiei pană în 2030. Prin acţiuni integrate de conştientizare, testare şi acces la terapie, OMS defineşte obiectivele specifice ale acestei strategii: reducerea incidenţei infecţiilor virale hepatitice cu 90%, diagnosticul a 90% din persoanele infectate, accesul la tratament a 80% din persoanele diagnosticate şi eligibile şi reducerea cu 65% a mortalităţii din cauză hepatică.

Ce se întâmplă în România?

Succesul acestei ambiţioase strategii globale este posibil prin fragmentarea ei în strategii/campanii de microeliminare (la nivel naţional, instituţional, variate grupuri ţintă etc.). Proiectul integrat de testare-diagnostic-tratament pentru subiecţii cu risc crescut de hepatită C care se adresează unităţilor medicale din România: HepC Awareness-Linkage to care-Epidemiological-Research-Treatment (HepC A.L.E.R.T.), dezvoltat de Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH), în parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni şi Centrele de Gastroenterologie şi Hepatologie din ţară (Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara), Romanian Association for Liver Diseases (RoALD) şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (APAH), are ca obiectiv principal punerea în practică la nivel instituţional în România a Strategiei Globale de Sănătate de Eliminare a Hepatitelor Virale ca ameninţare pentru starea de sănătate a populaţiei până în anul 2030.

Hepatita C – teste rapide pentru români

”În acest sens, vor fi oferite teste rapide şi consumabilele necesare pentru ca orice pacient care accesează secţiile clinice ale spitalelor universitare regionale implicate (Institutul Clinic Fundeni, Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie “Octavian Fodor” Cluj-Napoca, Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi şi Clinica de Gastroenterologie şi Hepatologie Timişoara) să poată fi testat, iar pacienţii depistaţi ca infectaţi cu VHC să fie imediat evaluaţi şi trataţi. Prin acest proiect ne propunem asigurarea accesului larg al populaţiei la testarea rapidă şi gratuită, precum şi accesul imediat la tratament al persoanelor depistate ca infectate cu VHC din regiunile de dezvoltare BucureştiIlfov, Nord-Est, Centru, Vest şi Nord-Vest ale României. Mulţumim partenerilor, sponsorilor şi membrilor SRGH implicaţi în acest proiect” a declarat manager Conf. Dr. Carmen Orban de la Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie Institutul Clinic Fundeni,

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”