În ce situaţii negii pot duce la cancer? Un medic dermatolog răspunde!

Medicul dermatolog Laurenţiu Vlădău ne-a explicat în ce situaţii negii pot duce la cancer şi cum se tratează.
  • Publicat:
În ce situaţii negii pot duce la cancer? Un medic dermatolog răspunde!
FOTO: shutterstock / În ce situaţii negii pot duce la cancer? Un medic dermatolog răspunde

Multe persoane se confruntă cu apariţia negilor, motiv pentru care fiecare dintre noi trebuie să ştie ce sunt ei de fapt, cum se tratează şi ce pericole stau în spatele lor. Am stat de vorbă cu Dr. Laurenţiu Vlădău, medic dermatolog, care ne-a explicat toate aceste detalii, dar şi în ce situaţii pot duce la cancer.

Ce sunt negii?

”Negii sunt leziuni virale cauzate de papilomavirus. Pot apărea oriunde pe suprafaţa corpului, inclusiv la nivelul mucoaselor, la adulţi şi copii. Ei se prezintă sub unor formă de leziuni uscate, fisurate, de consistenţă dură sau a unor excrescenţe de culoarea pielii sau brune, papilomatoase şi moi, mai ales atunci când sunt prezenţi la nivel genital. Pot avea dimensiuni între mai puţin de 1 mm şi chiar câţiva centimetrii”, explică Dr. Laurenţiu Vlădău.

Cum se transmit?

”Transmiterea cea mai frecventă este prin contact direct cu persoanele infectate precum şi obiecte şi suprafeţe infectate. Printre cele mai frecvente situaţii de transmitere sunt contactul sexual cu parteneri care prezintă negi genitali sau contactarea virusului la nivelul mâinilor şi picioarelor prin intermediul suprafeţelor umede la piscină, saună, săli de sport. Orice persoană sănătoasă poate contacta negi, dar mai predispuşi sunt pacienţii cu deficienţe imune, diabet sau care iau medicamente imunosupresive”, ne spune medicul dermatolog.

În ce situaţii pot duce la cancer?

”Situaţiile în care negii de la nivel cutanat se transformă în cancer sunt extrem de rare sau chiar extraordinare. Pe de altă parte, incidenţa cancerului creşte în cazul negilor genitali, anumite tulpini de papilomavirus (în special 16, 18 dar şi 31, 32, 45, 52, 58) fiind mai frecvent asociate cu malignitatea, mai ales la femei. O analiză de sânge denumită fenotipare poate detecta diversele tipuri de HPV. Papilomavirusul este implicat în aceste situaţii în apariţia cancerului vulvar, uterin şi penian, mai ales la persoane expuse şi cu imunitatea scăzută”, explică specialistul.

Cum se tratează?

”Negii pot fi trataţi cu soluţii antivirale, acestea fiind aplicate cu grijă din cauza posibilelor reacţii advese precum iritaţii şi arsuri. Metodele fizice sunt mai sigure şi precise şi constau în aplicaţii de azot lichid, cauterizare, vaporizare laser CO2. Pe când bărbaţii sunt trataţi de medicul dermato-venerolog, femeile care suferă de negi genitali sau care au parteneri cu negi genitali au nevoie de o examinare şi eventual tratament ginecologic”, menţionează Dr. Laurenţiu Vlădău.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”