Genunchii tăi scârţâie, trosnesc, pocnesc sau fac alte zgomote? Un reumatolog îţi explică de ce

Cu cât înaintăm în vârstă cu atât mai mult ne trosnesc oasele. Este oare semn de boală? Ne-a lămurit dr. Cipriana Dimitrakopoulos – medic specialist reumatolog.
  • Publicat:
Genunchii tăi scârţâie, trosnesc, pocnesc sau fac alte zgomote? Un reumatolog îţi explică de ce
Genunchii tăi scârţâie, trosnesc, pocnesc sau fac alte zgomote? Un reumatolog îţi explică de ce, foto arhiva

Articulaţia genunchiului îndeplineşte o gamă largă de funcţii, permitând extensia şi flexia genunchiului în timpul mersului, alergatului, ghemuitului. Zgomote precum scârţieturi, trosnituri se pot auzi şi, de asemenea, simţi prin plasarea mâinilor pe articulaţie în timpul aplecării sau îndreptării genunchilor. Care este explicaţia? Ne-a explicat dr. Cipriana Dimitrakopoulos – medic specialist reumatolog.

”Articulaţia are un cartilaj care acţionează ca o pernă între oase. În cazul în care cartilajul este uzat, se produce frecarea oaselor, ceea ce duce la scârţâit, durere sau tumefacţie articulară” explică dr. Cipriana Dimitrakopoulos medic specialist reumatolog. Există persoane predispuse către acest tip de simptome? ”Aceste manifestări pot fi observate după un accident la nivelul genunchilor sau se pot dezvolta treptat cu înaintarea în vârstă. Uneori, în cazul în care oasele din articulaţie nu sunt aliniate corect, frecarea dintre oase poate fi auzită ca un scârţâit în genunchi.” a completat medicul.

 

Genunchi ce scârţie – cauze

Uneori scârţâitul genunchilor poate fi o constatare normală, care nu are nimic patologic la bază, însă există pacienţi la care s-a constat această problemă în urma unor traumatisme.

Traumatisme ale ligamentelor, meniscului sau ţesuturilor moi care pot deteriora cartilajul şi explică apariţia sunetelor în articulaţie” a precizat reumatologul.
Poate vă amintiţi că bunicilor noştri le trosneau frecvent oasele. Nu se îngrijorau căci considerau vârsta responsabilă pentru asta. Aveau oare dreptate? Dr. Dimitrakopoulos explică –
”Vârsta, procesul natural de îmbătrânire şi uzura a cartilajului, face mişcările din articulaţia genunchiului dificile şi dureroase. De altfel, artroza prezintă în mod obişnuit scârţâit, trosnituri în articulaţia genunchiului”.
Altă cauză poate fi sindromul dureros patelofemural caracterizat prin degradarea cartilajului situat sub rotulă. ”Rotula se fricţionează de femur şi apare durere şi scârţâit la nivelul genunchiului, cu precădere atunci cand genunchiul este îndoit sau la urcatul scărilor. Apare mai frecvent la tineri” a adăugat medicul.
Evident, sportivii nu sunt scutiţi de astfel de probleme. ”Condromalacia rotuliană, ramolismentul cartilajului din spatele rotulei, apare frecvent la sportivi tineri. Dar şi femeile sunt mult mai predispuse să dezvolte afecţiunea” a completat dr. Dimitrakopoulos

Genunchi care scârţie – recomandări de tratament

  • Odihna (repaus articular) şi evitarea activităţilor care agravează sunetul şi durerea la nivelul genunchiului.
  • Modificarea stilului de viaţă, menţinerea greutăţii ideale. Pierderea kilogramelor în plus reduce presiunea pe care o suportă genunchii.
  • Exerciţiul fizic – mersul pe jos, înotul, gimnastica în apă, aerobic, stretching.
  • În caz de durere şi tumefacţii se administrează medicamente antiinflamatoare.
  • Suplimente nutritive bogate în glucozamina şi condroitină, extract de Boswellia Serrata.
  • Recuperare medicală – masaj, fizioterapie cu electrostimulare, ultrasunete, laser.
  • Folosirea unui baston, cadru de mers va reduce presiunea pe articulaţie.

Când trebuie să ne îngrijoreze genunchii care scârţie trosnesc


”Dacă sunetele articulare nu sunt însoţite de durere, tumefacţie, caldură locală, atunci nu sunt motive de îngrijorare” explică medicul reumatolog. Însă pentru a nu agrava starea, trebuie să se respecte câteva reguli.
”Când simţi că ai obosit, nu ignora acest lucru, opreşte-te din activitate chiar atunci. Nu amâna momentul” sfătuieşte  dr. Cipriana Dimitrakopoulos
Activităţi ce trebuie evitate de persoanele cărora le trosnesc articulaţiile şi genunchii: genuflexiuni, mers pe vine, întinderea completă a picioarelor când folosim bicicleta.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”