Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Caută în:

Cele mai

Ecografia tiroidiană. De ce ne trebuie? Şi mai ales când ne trebuie?

Autor: Dr. Ruxandra Dobrescu

Nu cred că există persoană care să nu fi făcut vreodată în viaţă o ecografie! Este probabil metoda cea mai simplă (şi ieftină) de a „vedea” ce se întâmplă pe dinăuntrul nostru şi cum „arată” diferitele organe.

Glanda tiroidă este în mod deosebit prietenă bună cu ecografia: e în general uşor de investigat pentru că este situată superficial la baza gâtului, la mică distanţă sub piele şi „se vede” bine.Informaţiile acestea legate de structura glandei tiroide sunt extrem de valoroase, pentru că dacă le interpretăm în contextul analizelor de sânge şi al tabloului clinic al pacientului putem obţine „imaginea” completă a afecţiunii tiroidiene pe care o investigăm, aşa cum facem cu un puzzle pe care îl construim treptat.

CITESTE PE EVZ.RO: Cele mai compromițătoare dezvăluiri despre Meghan...
CITESTE PE CAPITAL.RO: Răsturnare de situație în alegeri! Florin Călinescu,...

Ce este, de fapt, ecografia?

Este o metodă imagistică neinvazivă, care nu doare, se poate face pe loc şi fără niciun fel de pregătire prealabilă şi nu iradiază, pentru că se foloseşte de ultrasunete pentru a vizualiza diferitele structuri ale corpului.

Pentru că nu iradiază, ecografia se poate repeta ori de câte ori este nevoie, uneori la un interval de câteva luni şi se poate face şi în cazul femeilor gravide.

Pe cât este însă de simplu de realizat din punct de vedere tehnic, pe atât de sofisticată poate fi interpretarea ecografiei!

Este foarte important ca evaluarea să fie făcută de cineva care are mare experienţă în ecografia tiroidiană, pentru că este o procedură al cărei rezultat depinde în mod esenţial de cel care o face!

Nu există imagini standard care ajung spontan în ecograf în momentul în care sonda atinge pielea pacientului, ci este esenţial ca medicul să se uite unde trebuie, să obţină secţiunile/ imaginile potrivite şi să le interpreteze în mod corect.

„Poza” care va fi ataşată rezultatului scris are mai degrabă rol informativ pentru cine citeşte ecografia.

Obţinerea unei a doua păreri pe rezultatul unei ecografii prost făcute nu are sens!

Ce presupune ecografia tiroidiană?

În cazul examinării ecografice tiroidiene, medicul vă va ruga să vă întindeţi pe pat, cu faţa în sus şi cu gâtul întins, uneori cu o mică pernă aşezată sub umeri, pentru a asigura poziţia de hiperextensie a gâtului. În această poziţie „se vede” cel mai bine tiroida!

Odată aşezat în poziţie corectă, se aplică puţin gel pe pielea gâtului şi medicul începe examinarea, care presupune mişcarea sondei de ecograf în contact ferm cu pielea în porţiunea anterioară şi laterală a gâtului.

Când este utilă ecografia tiroidiană

 • Când bănuim că există unul sau mai mulţi noduli tiroidieni! Acest lucru se poate întâmpla daca pacientul observă apariţia unei formaţiuni la baza gâtului, dacă medicul descoperă la consult o glandă tiroidă neomogenă sau dacă nodulul este descoperit întâmplător cu ocazia unei alte investigaţii (de exemplu, un RMN de coloană cervicală).
   
 • Când este nevoie de o puncţie tiroidiană cu ac fin – pentru a preciza caracterul unui nodul identificat ecografic, adică pentru a ne lămuri dacă nodulul este canceros sau nu. De cele mai multe ori, în această situaţie puncţia va fi efectuată sub control ecografic.
   
 • Când vrem să urmărim în timp evoluţia nodulului sau nodulilor identificaţi la un moment dat.
   
 • După operaţia de rezecţie a tiroidei, mai ales în cazul unui cancer tiroidian, pentru a urmări/verifica apariţia de recidive locale.

Ce ne spune ecografia tiroidiană?

 • Ne descrie cum arată, în ansamblu, glanda tiroidă: ce dimensiuni are, ce structură – dacă este omogenă sau nu, dacă există noduli sau nu, dacă există semne de inflamaţie care ar putea să indice o tiroidită, cât de intens este vascularizată. Toate acestea sunt indicii care orientează diagnosticul.
   
 • Ne confirmă (sau nu) prezenţa unui nodul bănuit de pacient sau de medic. Uneori ne poate arăta că există şi alţi noduli mai mici care nu se simt la palpare şi de care nu ştiam!
   
 • Ne spune cât de mare este nodulul, dacă este omogen sau nu, vascularizat sau nu, infiltrativ sau nu – informaţii importante care ne orientează asupra caracterului acestui nodul.
   
 • Ne spune cum a evoluat un nodul tiroidian depistat mai demult, dacă a mai crescut sau nu. Atunci când ni se recomandă repetarea după câteva luni a ecografiei, ideal ar fi să facem aceste evaluări în acelaşi loc şi la acelaşi doctor. În acest fel rezultatele sunt mai uşor de comparat!
   
 • În situaţiile în care bănuim un cancer tiroidian, ecografia ne dă informaţii legate de relaţia de vecinătate a tumorii cu structurile importante ale gâtului: vase de sânge, trahee, esofag – date esenţiale pentru planificarea intervenţiei chirurgicale!
   
 • Ne arată dacă există semne de compresie – adică dacă nodulul împinge capsula tiroidiană sau dacă deplasează traheea şi esofagul sau invadează vasele de sânge ale gâtului.
   
 • Ne arată dacă există ganglionii limfatici suspecţi la nivelul gâtului. Toată lumea are mici ganglioni situaţi latero-cervical, însă la o persoană care suferă de cancer tiroidian ganglionii pot avea unele caracteristici suspecte, sugerând extinderea locală a cancerului. Prezenţa unor astfel de ganglioni suspecţi poate ghida către o intervenţie chirurgicală mai extinsă (adică de rezecţie a tiroidei şi a tuturor ganglionilor implicaţi).

După operaţie, la o persoană cunoscută cu istoric de cancer tiroidian, ecografia periodică a regiunii cervicale este esenţială pentru că multe dintre recidivele de cancer apar în regiunea gâtului.

Cât de des trebuie repetată ecografia şi ce analize de sânge trebuie făcute cu această ocazie sunt lucruri pe care le va stabili medicul endocrinolog, în funcţie de tipul de cancer tiroidian şi de stadiul în care a fost identificată tumora.

Ce nu ne spune ecografia tiroidiană?

 • Nu ne spune cu certitudine dacă un nodul tiroidian este cancer sau nu! Toate trăsăturile observate ecografic sunt şi ele nişte piese dintr-un puzzle care ajută medicul să găsească diagnosticul corect! În funcţie de toate aceste elemente, medicul endocrinolog estimează riscul ca un nodul să fie malign (adică să fie cancer) şi în funcţie de acest risc estimat va recomanda alte investigaţii (de exemplu, dozarea de calcitonină, un marker tumoral, sau efectuarea unei puncţii tiroidiene cu ac fin).
 • Nu poate spune cum funcţionează glanda tiroidă şi dacă este nevoie de tratament sau nu! Pentru asta medicul va recomanda câteva analize de sânge. Ecografia tiroidiană şi analizele de sânge oferă informaţii complementare, nu îşi pot ţine locul una alteia!
   
 • Nu poate spune cu siguranţă dacă un ganglion nou apărut la gât la o persoană cunoscută cu cancer tiroidian este o recidivă de cancer sau un ganglion inflamator (deşi de cele mai multe ori aspectul ecografic este înalt sugestiv atunci când vorbim de o metastază ganglionară) – uneori poate fi nevoie de puncţie tiroidiană pentru confirmarea diagnosticului.

Care sunt limitele ecografiei tiroidiene?

Ecografia tiroidiană nu „vede” decât structurile din zona gâtului, până unde ajung ultrasunetele emise de sonda de ecograf!

Uneori nodulii tiroidieni/ tumorile de la nivelul tiroidei sunt atât de mari încât ajung să coboare în torace. În această situaţie vom „vedea” ecografic doar porţiunea situată deasupra claviculelor! Pentru orice se întâmplă sub acest nivel vom avea nevoie de o tomografie computerizată.

La persoanele cu obezitate morbidă, din cauza ţesutului adipos abundent, gâtul poate fi atât de gros încât examinarea ecografică a glandei tiroidei poate deveni dificilă!

În fine, în mod evident, ecografia de regiune cervicală anterioară nu poate să dea informaţii despre eventuale recidive de cancer situate în alte zone ale corpului!

Aşadar...

Ecografia tiroidiană este o investigaţie extrem de valoroasă pentru majoritatea pacienţilor cu afecţiuni tiroidiene. Este simplu de realizat, dar sofisticată în interpretare, aşa că avem nevoie de un aparat performant şi un ecografist priceput!

Ce trebuie să reţinem în plus? Ecografia tiroidiană nu poate pune singură niciun diagnostic! Întotdeauna vom interpreta rezultatul ecografiei în contextul analizelor de sânge şi al persoanei pe care o avem în faţă. Este firesc, nu-i aşa? Doar tratăm pacientul şi nu nodulul!Citește și:
Prof. dr. Corin Badiu: ”Tiroida trebuie verificată de la naştere”
Glanda tiroidă: guşa, analize recomandate şi aportul de iod
7 boli ce îţi pot afecta tiroida
GANDUL.RO: Fabulos! Ce a ajuns să facă acum Christian Ciocan,...
EVZ.RO: Cele mai compromițătoare dezvăluiri despre Meghan...
CAPITAL.RO: Răsturnare de situație în alegeri! Florin Călinescu,...
IMPACT.RO: Cum a putut să apară Simona Halep pe terenul de...
EVENIMENTULISTORIC.RO: Horia Bernea: De la grădină la iconostas. Colaborarea...
Exclusiv Online - 09.06.2020
Mihaela Bilic: Acesta este alimentul anti-obezitate. Dacă vreți să slăbiți, puteți consuma, fără limită de cantitate, indiferent câtă grăsime are Doctorulzilei.ro Mihaela Bilic: Acesta este alimentul anti-obezitate. Dacă vreți să...
Siropul minune care curăță plămânii! Amestec natural din trei plante pe care le ai și tu în casă Infoactual.ro Siropul minune care curăță plămânii! Amestec natural din trei plante...
O pisică se FURIȘA zilnic în perimetrul unui RÂS de la Zoo. Când au aflat MOTIVUL, nu le-a venit să creadă I VIDEO Animalzoo.ro O pisică se FURIȘA zilnic în perimetrul unui RÂS de la Zoo. Când...
George Burcea a dat lovitura! Pentru câți bani a semnat cu o televiziune Substantial.ro George Burcea a dat lovitura! Pentru câți bani a semnat cu o televiziune
Fabulos! Ce a ajuns să facă acum Christian Ciocan, fostul purtător de cuvânt al Poliției Române Gandul.ro Fabulos! Ce a ajuns să facă acum Christian Ciocan, fostul purtător...
Nu combina niciodată acest fruct cu medicamente! Îți poate provoca chiar și moartea! Profesorul Mecincopschi avertizează VoxBiz.ro Nu combina niciodată acest fruct cu medicamente! Îți poate provoca...
Leu Leu 23 iulie - 22 august

Relaţia cu persoana iubită este bună. Ar trebui totuşi să încercaţi să fiţi mai altruişti unul cu celălalt şi atunci relaţia ar fi chiar perfectă. În viaţa dumneavoastră vor avea loc...citește mai departe

×

Gandul.ro
Bilanțul anunțat zilnic în România NU e REAL? 'Cifrele sunt plămădite' Bilanțul anunțat zilnic în România NU...
Marcel Vela a făcut anunțul: Se schimbă...
Vaccinurile copilăriei care te protejează...
ApropoTv.ro
Ellen DeGeneres este susţinută de soţia sa, Portia de Rossi, în scandalul care implică cel mai popular show TV din America Ellen DeGeneres este susţinută de soţia...
Netflix anunţă ultima parte a serialului...
Ancheta emisiunii lui Ellen DeGeneres ar...
Go4it.ro
Sfârșitul lumii poate veni oricând de azi! Este terifiant ce decizie a luat Rusia: Le vom trata la fel Sfârșitul lumii poate veni oricând de...
Un pădurar a încremenit când a dat peste...
Asta ne mai lipsea în 2020... Gestul inconștient...
ProMotor.ro
Cum arată cel mai modern camion de gunoi? O companie de salubritate tocmai a comandat 2.500 de unități Cum arată cel mai modern camion de gunoi?...
A intrat cu TIR-ul pe PLAJĂ iar acum e...
Mașina lui Mihai Bendeac este de nerecunoscut....
Descopera.ro
Imagini „BOMBĂ” cu fiicele lui Vladimir Putin. Una dintre ele a TESTAT pe ea vaccinul împotriva coronavirusului Imagini „BOMBĂ” cu fiicele lui Vladimir...
Un FENOMEN astronomic spectaculos se produce...
ATENȚIE! PERICOLUL cel mai MARE pentru...
ULTIMA ORĂ
Sfârșitul lumii poate veni oricând de azi! Este terifiant ce decizie a luat Rusia: Le vom trata la fel

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .