Dr. Ioana Vodă: „În cazul durerilor la nivelul urechii, nu e vorba întotdeauna de infecţii!”

Ce greşeală fac frecvent românii când au o simplă infecţie în zona ORL? Folosesc antibiotice. Dar la fel de folosit este bitterul suedez, care, spre exemplu la nivelul urechii, determină arsuri. Aflăm şi alte greşeli frecvente!
  • Publicat:
Dr. Ioana Vodă:
Dr. Ioana Vodă: "În cazul durerilor la nivelul urechii, nu e vorba întotdeauna de infecţii!"

Ce greşeală fac frecvent românii când au o simplă infecţie în zona ORL? Folosesc antibiotice. Dar la fel de folosit este bitterul suedez, care, spre exemplu la nivelul urechii, determină arsuri. Aflăm şi alte greşeli frecvente!

CSÎD: Cum recunoaştem o infecţie virală în sfera ORL şi cum o tratăm corect?

Dr. Ioana Vodă: Infecţie virală ORL înseamnă nas înfundat, gât inflamat, răguşeală, chiar şi o otalgie – durere de urechi, stare subfebrilă -37-37,5 grade C – care trece în 2-3 zile. În acest timp, e corect dacă apelăm la antiinflamatorii. E vital să ne hidratăm cu lichide calde, dar nu fierbinţi, iar printre cele mai bune sunt ceaiurile, laptele îndulcite cu miere. În fiecare zi, aveţi nevoie de o baie caldă, de inhalaţii cu apă cu sare şi de dezobstruante nazale simple – ser fiziologic, ser efedrinat, ulei de plante.

CSÎD: Ce fel de tratamente „după ureche” fac cel mai rău în cazul acestor infecţii?

Dr. Ioana Vodă: Antibioticele date la orice răceală, durere, mai ales cu spectru larg, fără să fie în conformitate cu o antibiogramă, pot da frecvent probleme asociate. Este vorba despre candidoze orale, vaginale (chiar şi la copii), pot scădea rezistenţa locală şi generală cu scăderea imunităţii organismului în producerea de anticorpi. În plus, multe dureri de la nivelul urechii nu sunt otite. Pot fi simple dopuri de ceară care apasă pe conduct sau chiar pe timpane sau artrite temporomandibulare, foarte frecvente la frig. Nici în cazul acestora nu sunt utile antibioticele. Se recomandă antiinflamatoriile, iar pentru dop, extirparea. Românul foloseşte şi bitter suedez, care poate produce iritaţii de ureche externă până la arsuri de timpan.

CSÎD: Când avem o viroză, cum poate ajunge infecţia spre urechi? Care sunt cele mai grave manifestări?

Dr. Ioana Vodă: Inflamaţia mucoasei nazale şi faringiene (a gâtului) produce şi inflamarea mucoasei trompei lui Eustachio. Aceasta egalizează presiunile din urechea medie în mod normal. Dacă se inflamează sau se obturează de către secreţii, se ajunge la otite medii seroase, la otite supurate şi chiar mastoidite, adică inflamaţiile osului din spatele urechii. Apare această complicaţie în cazul unor otite vechi netratate sau chiar otite nou dobândite, dar la cei cu imunitate scăzută – sugari, bătrâni. Manifestările sunt multe. La început, simţiţi urechea înfundată, chiar fără durere, este stadiul de otită seroasă. După săptămâni apar durerea, presiunea, ameţelile, stare septică, febră.

CSÎD: Care e cea mai gravă complicaţie în zona ORL de la o simplă răceală?

Dr. Ioana Vodă: La copilul foarte mic o răceală se poate transforma din rinofaringită în laringită cu potenţial de sufocare. Aceasta este o urgenţă. Se mai poate transforma în bronşite, pneumonii, bronhopneumonii cu risc vital, internarea devine obligatorie. Otita netratată poate evolua către mastoidite, meningite. Sinuzitele vechi, supurate, netratate, care sunt însoţite de febră mare, dureri de cap pot duce la abcese cerebrale, meningite.

CSÎD: În cazul copiilor, când trebuie să ne îngrijoreze o răceală?

Dr. Ioana Vodă: Când febra trece de 38,5 mai mult de 3 zile, se însoţeşte de stare generală proastă, apatie, copilul nu mănâncă, nu se hidratează, nu se joacă, nu urinează, când nu respiră bine, se sufocă, horcăie mergeţi de urgenţă la medic.

CSÎD: De ce recidivează în general infecţiile în zona ORL atât la copil, cât şi la adult?

Dr. Ioana Vodă: Pentru că majoritatea trăim în colectivităţi cu nenumăraţi bacili, virusuri, şi totul depinde de starea noastră de imunitate, de puterea organismului de a depăşi uşor sau mai greu infecţia. Spre exemplu, putem avea o infecţie fără simptome. E normal ca în primul an de grădiniţă infecţiile să fie repetate.

CSÎD: În cazul unor infecţii repetate, la ce alte afecţiuni vă gândiţi?

Dr. Ioana Vodă: Boli ale sistemului imunitar, teren atopic, alergii, copil-adult slab sau subnutrit sau cu o alimentaţie inadecvată (fast-food, sucuri cu E-uri, alimente industriale, cu igiena defectuoasă, fără duşuri calde seara, fără spălături nazale, fără igiena gurii).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân