Dr. Dragoş Cătălin Dănescu: ”Copiii mici pot răci chiar de 7, 8 ori pe an”

Cei mai expuşi îmbolnăvirii sunt bebeluşii sub un an. Dar virozele, otitele, bronşitele sau chiar pneumoniile sunt frecvente şi la copiii de vârstă preşcolară
  • Publicat:
Dr. Dragoş Cătălin Dănescu: ”Copiii mici pot răci chiar de 7, 8 ori pe an”
Dr. Dragoş Cătălin Dănescu: ”Copiii mici pot răci chiar de 7, 8 ori pe an”, foto arhiva

Cine nu are copil mic, nu are idee cât de des poate răci într-un an. Mai ales dacă abia a intrat la creşă sau la grădiniţă. Mulţi părinţi ajung chiar să se întrebe dacă este normal şi să suspecteze că micuţul ar putea suferi chiar de boli grave. Pentru a face lumină, l-am chestionat pe dr. Dragoş Cătălin Dănescu, medic specialist Medicină de familie.

CSÎD: Sezonul rece este o provocare pentru toată lumea, dar mai ales pentru familiile cu copiii mici care abia au început creşa sau grădiniţa şi care răcesc chiar şi de 2 ori pe lună… Este normal ca micuţii să se îmbolnăvească aşa des?

Dr. Dragoş Cătălin Dănescu: Virozele respiratorii sunt infecţii ale căilor aeriene superioare cu diverse virusuri şi apar în special în sezonul rece. Pornesc în general de la nivelul nasului sau gâtului.
La vârstă adultă, frecvenţa virozelor este, în medie, de două episoade pe an. La copii, care au un sistem imunitar mai puţin dezvoltat, aceste afecţiuni apar mult mai frecvent, ajungând până la 6-8 episoade anual. Acestea nu sunt repartizate uniform pe durata întregului an, ci apar mai frecvent în sezonul rece, când organismul copilului este mult mai vulnerabil.
Un risc mai ridicat de îmbolnăvire se manifestă la copiii aflaţi în colectivitate, datorită contactului apropiat cu ceilalţi copii. Mici picături de secreţii ale unui copil bolnav pot ajunge cu uşurinţă, prin tuse sau strănut, pe mucoasa nazală sau orofaringiană a copilului sănătos, cauzând astfel îmbolnăvirea. Diabetul zaharat de tip I şi alte boli cronice creşte semnificativ riscul de îmbolnăvirii.

Viroze respiratorii la copii – semne şi simptome

CSÎD: Care sunt semnele şi simptomele virozelor respiratorii?
Dr. Dragoş Cătălin Dănescu:
Semnele şi simptomele virozelor respiratorii constau în obstrucţia nazală (senzaţia de nas înfundat), secreţii nazale, durere în gât, durere de cap, tuse, strănut, reducerea apetitului alimentar.
CSÎD: Totuşi, de ce se îmbolnăvesc aşa repede copiii?
Dr. Dragoş Cătălin Dănescu:
Imunitatea copilului este relativ redusă în primii ani de viaţă, astfel că îmbolnăvirea se produce mai des. Creşterea imunităţii are loc atât prin dezvoltarea sistemului imunitar, cât şi prin contactul organismului cu diferiţi agenţi patogeni.
Cei mai expuşi îmbolnăvirii sunt sugarii de până la un an. Însă virozele, otitele, bronşitele sau chiar pneumoniile sunt frecvente şi la copiii de vârstă preşcolară. După vârsta de 12 ani sistemul imunitar devine mult mai eficient în protejarea organismului împotriva afecţiunilor respiratorii.
În primul an petrecut în colectivitate, la creşă sau grădiniţă, copiii se îmbolnăvesc des, ajungând la 7-9 episoade de afecţiuni respiratorii în cursul unui an. Acest prim an ajută însă la creşterea imunităţii micuţilor.
În ceea ce priveşte frecvenţa îmbolnăvirii, nu toţi copiii se îmbolnăvesc la fel de des. Însă majoritatea trec prin diverse episoade de boală, dezvoltând amigdalită, viroză, gripă, otită medie, bronşită acută, bronşiolită, laringită acută, pneumonie.

Spălarea regulată a mâinilor, evitarea aglomeraţiilor – măsuri de protecţie împotriva virozelor

CSÎD: Care sunt măsurile de bază prin care putem evita virozele respiratorii, gripa?
Dr. Dragoş Cătălin Dănescu:
Principalele măsuri de protecţie sunt respectarea strictă a regulilor de igienă, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, utilizarea batistei de unică folosinţă, evitarea contactului cu suprafeţe contaminate, evitarea aglomeraţiei în spaţiu închis.
Un rol important în protejarea organismului îl are şi includerea zilnică în alimentaţie a legumelor şi, mai ales, fructe proaspete, mere, struguri sau pere şi spălarea acestora cu apă din abundenţă înainte de consum.
În cazul îmbolnăvirii leacurile tradiţionale sunt eficiente – consumul de mari cantităţi de ceai, băi la picioare cu apă cu sare. 
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”