Cum îți dai seama că răceala a evoluat în sinuzită. 7 semne la care să fii atent

Află care sunt simptomele sinuzitei și ce remedii te ajută să scapi de ele. Nu lua antibiotice, acestea sunt rareori eficiente!
  • Publicat:
Cum îți dai seama că răceala a evoluat în sinuzită. 7 semne la care să fii atent
Foto: envato

Infecţiile sinusurilor sunt cele mai frecvente complicaţii survenite în urma unei banale răceli. Mulți oameni se confruntă cu o astfel de problemă, dar puţini ştiu cum să îşi dea seama când o răceală s-a transformat în sinuzită.

Specialiştii recomandă să ne adresăm medicului dacă simptomele prezentate mai jos persistă sau se înrăutățesc. Nu toate formele de sinuzită se tratează cu antibiotice. De fapt, în majoritatea cazurilor sinuzita trece de la sine (dar și recidivează) cu tratamente și remedii care nu necesită rețetă de la medic.

Iată cum îți dai seama că răceala a evoluat în sinuzită și ce poți face pentru ameliorarea simptomelor.

Care sunt simptomele sinuzitei

Infecţia sinusurilor (sinuzita) apare din cauza unei viroze respiratorii, cum este răceala sau gripa. Acumularea de mucus, praful şi alte microorganisme de la nivelul sinusurilor duc la inflamarea acestora.

Persoanele care suferă de astm şi cele alergice sunt mai predispuse la apariţia sinuzitei, deoarece sinusurile acestora sunt mai sensibile.

Simptomele sinuzitei includ:

  • Dureri la nivelul feţei, care se înrăutăţesc atunci când te apleci în faţă
  • Congestie nazală cu mucus de consistenţă groasă
  • Gât inflamat
  • Tuse
  • Febră
  • Gust neplăcut
  • Respiraţie urât mirositoare

Dacă prezinţi astfel de simptome pe o perioadă mai lungă de 1-2 săptămâni, înseamnă că eşti nefericitul posesor al unei sinuzite.

Nu lua de capul tău antibiotice dacă ai sinuzită

Nu toate infecţiile sinusului trebuie tratate cu antibiotice sau cu alte medicamente prescrise de medic. Înainte de a apela la sfatul medicului, poţi face faţă simptomelor folosind spray-uri decongestionante, analgezice, soluţii nazale cu apă marină, comprese cu apă caldă sau un umidificatoar.

Dacă, în urma unui consult medical, ai fost diagnosticat cu sinuzită, e posibil să nu fie necesar tratamentul cu antibiotice.

Studii recente arată că doar 2% din cazurile de sinuzită sunt cauzate de infecţiile bacteriene. Majoritatea infecţiilor de la nivelul sinusurilor sunt cauzate de virusuri, iar antibioticele nu distrug virusurile, ci bacteriile.

Dacă medicul nu îţi recomandă antibiotice, nu forţa nota luându-le după ureche, pentru că organismul tău îşi poate crea o rezistenţă la acestea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”