Celule stem mai pure cu ajutorul unui gaz cu miros dezagreabil

Hidrogenul sulfurat, gaz toxic renumit pentru generarea în aer a unui miros puternic de ou stricat, vinovat şi pentru respiraţia urât mirositoare a oamenilor a fost valorificat de către cercetătorii în domeniul celulelor stem, din Japonia.
  • Publicat:
Celule stem mai pure cu ajutorul unui gaz cu miros dezagreabil

Hidrogenul sulfurat, gaz toxic renumit pentru generarea în aer a unui miros puternic de ou stricat, vinovat şi pentru respiraţia urât mirositoare a oamenilor a fost valorificat de către cercetătorii în domeniul celulelor stem, din Japonia.

Studiul, publicat în “Jurnalul de Cercetări Respiratorii”, a descris convertirea celulelor stem din dinţii umani în celule hepatice, cercetătorii susţinând că acest gaz creşte puritatea celulelor stem.

Mici cantităţi de ‚hidrogen sulfurat” sunt emise de către organism, vasele de sânge din tot corpul menţinându-şi integritatea cu ajutorul acestui gaz. Pe de altă parte acest gaz este produs şi de bacterii şi, în cantităţi mari, devine letal: o expunere timp de cinci minute la o concentraţie de 800 de ppm (părţi pe milion) duce la deces.

Medici de la „Universitatea Dentară”, din Japonia, au investigat celulele stem din pulpa dinţilor, experiment în urma căruia au declarat că proporţia celulelor stem a crescut datorită gazului „hidrogen sulfurat”. Mai mult, cercetătorii au reuşit să convertească celulele stem în celule hepatice, atunci când au fost folosite alături de alte substanţe chimice.

Ceea ce este cu adevărat important începe din acest moment- celulele hepatice produse din celulele stem ar putea fi folosite cu succes pentru repararea ficatului, dacă acesta a suferit afecţiuni.

Doctor Ken Yaegaki, din Japonia, a declarat: „Puritate la nivel înalt înseamnă că sunt mult mai puţine „celule greşite” diferenţiate de alte ţesuturi sau care rămân celule stem”.

Completându-l pe dr. Yaegaki şi emiţând teoria unor beneficii şi mai mari ale hidrogenului sulfurat, profesor dr. Chris Mason, de la Universitatea din Londra, a afimat: „Ar fi interesant să observăm cum reacţioneză hidrogenul sulfurat în compoziţie cu alte tipuri de celule”.

Beneficiile „hidrogenului sulfurat” în ceea ce priveşte exploatarea celulelor stem sunt dublate de capacitatea gazului de a activa o serie de proteine care, la rândul lor, controlează circuitul ionilor de potasiu în celulele musculare netede: ceea ce înseamnă dilatarea vaselor sanguine şi relaxarea musculaturii şi, implicit, reducerea tensiunii arteriale. Totuşi, folosit incorect poate fi letal.

Sursa: bbc
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”