Mămici, atenţie la zahărul ascuns din alimentaţia copiilor!

Oricât de atentă eşti la dieta copilului tău în încercarea de a-i oferi proteinele, carbohidraţii sau glucidele necesare - completând alimentaţia echilibrată cu exerciţii fizice - dacă mergi la un medic îţi va spune sigur că există totuşi prea mult zahăr adăugat în alimentaţia copilului tău.
  • Publicat:
Mămici, atenţie la zahărul ascuns din alimentaţia copiilor!

Oricât de atentă eşti la dieta copilului tău în încercarea de a-i oferi proteinele, carbohidraţii sau glucidele necesare – completând alimentaţia echilibrată cu exerciţii fizice – dacă mergi la un medic îţi va spune sigur că există totuşi prea mult zahăr adăugat în alimentaţia copilului tău.

Noţiunea de zahăr adăugat defineşte adaosul de zahăr în alimentele sau băuturile prelucrate- zaharuri procesate, cum ar fi sirop de fructoză. El nu deduce nicio valoare nutritivă, folosindu-se în calitate de conservant pentru jeleuri şi gemuri, în procesul de fermentaţie la pâine şi alcool sau pentru menţinerea prospeţimei la produsele coapte.

Dar, beneficiile zahărului adăugat sunt nesemnificative în comparaţie cu daunele provocate: o cantitate prea mare de zahăr adăugat contribuie la obezitate, apariţia cariilor dentare, diabet tip 2, nivel ridicat de trigliceride, creşterea colesterolului şi iminenţa afecşiunilor cardiace.

De aceea este vital să acorzi atenţie tututror produselor care te înconjoară, evitând să fii păcălită de vreun ambalaj înşelător. Niciodată nu poţi ştii unde se ascunde încă puţin zahăr adăugat, aşa că fii atentă la:

1.    Iaurturile cu zahăr adăugat– Combinaţia dintre zahărul adăugat şi aditivii alimentari este extrem de nocivă organismului, deşi toată lumea ştie că lactatele sunt extrem de sănătoase.
2.    Conservele cu sos tomat
3.    Produsele de patiserie
4.    Bomboanele
5.    Băuturile răcoritoare

Primul lucru necesar în descoperirea zahărului adugat este să citeşti eticheta fiecărui produs, înainte de a-l cumpăra. Deşi producătorii de produse alimentare nu separă pe etichetă zaharurile adăugate de cele naturale, observă cantitatea totală de zahăr existent în fiecare produs şi lista cu ingrediente, prezentate de obicei în ordinea descrescătoare a greutăţii.

Pentru că informaţiile de pe etichetă pot fi confuze, nu uita că patru grame de zahăr este egal cu o linguriţă de zahăr, în timp ce un gram de zahăr este egal cu patru calorii.
De exemplu, un aliment care conţine 40 de grame de zahăr înseamnă 10 linguriţe de zahăr şi 160 de calorii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat ca zahărul adăugat să nu reprezintă mai mult de 10% din caloriile alimentaţiei zilnice: dacă în alimentaţia ta zilnică calculezi 2.000 de calorii, doar 200 de calorii trebuie să provină din zahărul adăugat, ceea ce înseamnă 50g zahăr sau circa 12 linguriţe de zahăr.
Omul modern este pus în dificultate mare de către statisticile date de OMS având în vedere că, în consumul real, limita este depăşită chiar şi de trei ori (o sticlă de băutură carbogazoază de 500 ml are, în medie, şapte linguriţe de zahăr.

Sportul este singurul aliat care te ajută să arzi calorii în mod constant, ceea ce implică indirect eliminarea zahărului adăugat din organism: activităţi fizice relativ neînsemnate (statul în picioare, mai mult mers pe jos sau starea de voioşie) pot arde circa 350 de calorii pe zi.

Apoi intervine rolul activităţii fizice de lungă durată care, de preferat, ar trebui împărţite pe seturi de exerciţii cu pauză de câteva secunde între ele pentru arderea unui număr mult mai mare de calorii şi accelerarea metabolismului.

În funcţie de sportul pe care îl practici, există şi o medie de calorii pe care le poţi arde, de exemplu:

1.    Dacă schiezi ai posibilitatea să arzi 270 de calorii la fiecare jumătate de oră.
2.    În 30 minute de dans pe gheaţă pierzi 250 de calorii.
3.    O jumătate de oră de jogging înseamnă 450 de calorii mai puţin.
4.    Înot intensiv timp de 30 minute se traduce prin arderea a 360 de calorii.
5.    Mersul pe bicicletă te ajută să arzi de la 300 la 400 de calorii, în acelaşi interval de timp.
6.    Iubitorii de tenis sunt fericiţii ce consumă între 250 şi 300 de calorii, în jumătate de oră.

Citeşte şi: Atentie la tipul de calorii! Nu doar la numarul lor!

Sursa: boston.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Bătălia cu cancerul ovarian, noua fază
Bătălia cu cancerul ovarian, noua fază
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”