Cefalee sau durere de cap – ce este şi ce afecţiuni ascunde?

Deşi ne ferim de durere, trebuie să înţelegem că este un aliat esenţial pentru păstrarea stării de sănătate - un semnal extrem de necesar pentru a înţelege că este ceva în neregulă în organism. Una dintre cele mai frecvente dureri de care se plânge omul modern este cefaleea sau durerea de cap. Iată de ce apare.
  • Publicat:
Cefalee sau durere de cap – ce este şi ce afecţiuni ascunde?

Deşi ne ferim de durere, trebuie să înţelegem că este un aliat esenţial pentru păstrarea stării de sănătate  – un semnal extrem de necesar pentru a înţelege că este ceva în neregulă în organism.

Una dintre cele mai frecvente dureri de care se plânge omul modern este cefaleea sau durerea de cap. Iată de ce apare.

Dr. Ellen Cutler, celebrul medic american, explică în volumul “Terapia alergiilor alimentare” câteva cauze pentru care apar durerile de cap la care te-ai aştepta mai puţin.

Dar mai întâi să definim cefaleea – durere resimţită la nivelul capului, al meningelui sau al învelişului creierului, poate cuprinde nivelul feţei, al gâtului, al scalpului. Doar în aparenţă durerea vine din interiorul capului, creierul în sine nu simte nici o durere. “Iluzia aceasta că suferinţa provine din interiorul capului se numeşte durere referită, în care creierul interpretează greşit sursa impulsului senzorial” explică dr. Cutler.

Ce simţim când ne doare capul?

Iată câteva caracteristici ale diverselor tipuri de cefalee:

Ascuţită, săgetătoare – arată probleme nervoase

Pulsatilă, oscilantă, pe o singură parte – determinată de dilatarea şi de constricţia anormală a vaselor de sânge

Surdă, grea, difuză – determinată de probleme digestive, infecţii sau febră

Senzaţia de presiune, orbitoare, strivitoare – ce indică supradozare toxică, astenie cronică sau dificultăţi emoţionale.

Cefaleea este un simptom şi al altor afecţiuni

Durerea de ceafă poate trăda afecţiuni ale organelor pelvine, tulburări digestive sau dentare, suprasolicitarea ochilor, durerea muşchilor cefei, tensiune emoţională, otite medii infecţioase, inflamarea ganglionilor, tumori cerebrale.

Durerea frontală – poate trăda disfuncţii digestive, constipaţie, boli renale, anemie cu fier scăzut, suprasolicitarea ochilor, infecţii dentare, infecţii sinusale.

Durerea pe partea laterală a capului (regiunea temporală) – poate trăda disfuncţii pelvine şi digestive sau dereglări ale intestinului subţire, infecţii otice, abcese dentare, afecţiuni ale limbii, tulburări cerebrale.

Dureri în creştetul capului (vertex): afecţiuni ale ovarelor, prostate, vezicii urinare sau ale uterului, anemie, tulburări nervoase, tensiune emoţională.

Dureri în regiunea globului ocular – disfuncţii digestive sau pelvine, afecţiuni nazale, inflamarea ochilor

Dureri în regiunea maxilarului superior – durere dentară (infecţii sau intoxicaţie cu amalgam), probleme ale mandibulei

Dureri în regiunea maxilarului inferior – durere dentară (infecţii sau intoxicaţie cu amalgam), oreion

Dureri în întregul cap – acumularea de toxine, dezechilibru hormonal (mai ales al raportului estrogen – progesterone la femei), disfuncţii hepatice, inflamaţia intestinului, stres emoţional.

Cefaleea poate fi declanşată şi de diverse alergii alimentare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”