Câţi paşi sunt necesar zilnic pentru a ne menţine sănătatea?

Sunt nenumărate aplicaţii care îţi măsoară numărul paşilor, care te mustrează sau îţi reamintesc că nu ai mers îndeajuns pe jos în acea zi. Dar de câţi paşi e nevoie?
  • Publicat:
Câţi paşi sunt necesar zilnic pentru a ne menţine sănătatea?

Mulţi oameni se chinuie şi depun eforturi pentru a face cei 10 000 de paşi pe zi, cel numă de paşi atât de vehiculat pentru a-şi menţine sănătatea. Dar chiar este nevoie de această practică pentru a fi sănătoşi şi a ne menţine în formă?  Vă dăm o veste bună: se pare că cercetările recente sunt mai blânde cu noi.

Un studiu recent a analizat aproape 17.000 de femei mai în vârstă – vârsta medie de 72 de ani. S-a constatat faptul că femeile şi-au redus riscul decesului cu până la 41% atunci când au făcut doar 4.400 de paşi pe zi, comparativ cu femeile care au efectuat doar 2.700 de paşi.

Noutatea studiului: cu puţin efort putem face o diferenţă

„Mesajul nostru nu este un mesaj nou: activitatea fizică este bună pentru toată lumea. Ce este nou şi izbitor este legat de cât de puţin efort trebuie să facem pentru a face o diferenţă”, a spus autorul principal al studiului, Dr. I-Min Lee. Ea este profesor de medicină la Harvard Medical School şi profesor de epidemiologie la Şcoala de Sănătate Publică din Harvard.
Dr. Lee afirmă faptul că cercetătorii nu ştiu dacă aceleaşi beneficii ar fi valabile şi în rândul bărbaţilor sau oamenilor mai tineri, dar afirmă faptul că este clar că oamenii au numai beneficii dacă fac activităţi fizice. 
Acest lucru nu înseamnă că trebuie să mergi la sală. Studiul sugerează mai degrabă activităţi precum parcarea cât mai departe a maşinii, alegerea scărilor în loc de lift, mişcarea în timpul pauzelor publicitare la televizor, joaca cu nepoţii sau plimbarea animalului de companie.

Dr. Traci Marquis-Eydman, profesor asociat de Ştiinţe Medicale la Şcoala de Medicină a Universităţii Quinnipiac din North Haven, deşi nu a fost direct implicată în studiu, a revizuit rezultatele şi le-a a declarat faptul că acestea sunt cu adevărat încurajatoare.

„Este important de ştiut, mai ales în momentul de faţă în care oamenii sunt stresaţi de ideea de mişcare fizică intensă, faptul că nu cantitatea şi nici intensitatea nu contează. Important este să rămânem activi, deoarece astfel putem reduce riscul de mortalitate”, a declarat Marquis-Eydman. Ea a adăugat şi faptul că ar fi util să se realizeze această cercetare la diferite grupe de vârstă şi la bărbaţi, de asemenea.

Marquis-Eydman a spus că paşii sunt uşor de măsurat, cu ajutorul unui tracker de activitate sau chiar cu ajutorul unei aplicaţii direct din telefonul smartphone, fapt des întâlnit acum la majoritatea telefoanelor inteligente.

În plus faţă de acest lucru, declară ea, medicii ar putea scrie o prescripţie de activitate pentru adăugarea a 1.000 de paşi pe zi în fiecare săptămână sau lună pentru că etapele sunt uşor de cuantificat, e de părere specialistul.

Un om obişnuit face în jur de 4.000 sau 5.000 de paşi pe zi

Pentru a avea o idee mai bună despre cât de multă activitate fizică ar putea face o diferenţă în durata vieţii, cercetătorii au privit înapoi la un studiu amplu asupra femeilor în vârstă. Toate participantele purtau un dispozitiv care le-a măsurat activitatea timp de şapte zile în timpul orelor de veghe. Aparatul a numărat paşii şi a măsurat ritmul fiecărei activităţi fizice în parte.

Cercetătorii au constatat de asemenea faptul că intensitatea activităţii nu a făcut o diferenţă statistic semnificativă. Iniţiatorii studiului au ajuns la concluzia că nu contează dacă mergem mai repede sau mai încet.

Studiul nu a urmărit în mod specific modul în care activitatea fizică suplimentară ar putea reduce riscul de deces, deoarece a găsit doar o simplă asociere, însă Dr. Lee afirmă cu tărie faptul că activitatea fizică zilnică poate îmbunătăţi tensiunea arterială, procesarea zahărului din sânge şi nivelurile de colesterol. Activitatea fizică regulată a fost de asemenea legată de o mai bună gândire şi abilităţi de memorie şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii.

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”