Cancerul gastric (cancerul de stomac) este boala care ucide în fiecare an 20 de români la 100.000 de locuitori. De obicei, maladia este diagnosticată tardiv, când operaţia este complexă şi presupune multe riscuri, iar speranţa de viaţă scade considerabil.
Acesta este motivul pentru care medicii atrag atenţia asupra factorilor de risc şi recomandă o viaţă cât mai echilibrată. Conf. univ. dr. Ion Daniel, medic primar chirurgie generală, oferă explicaţii cu privire la factorii care ne expun la apariţia cancerului gastric, dar şi la metodele de prevenţie.
Cancerul gastric prezintă de multe ori simptome nespecifice şi din această cauză majoritatea pacienţilor se prezintă la medic cu boală în stadiu avansat. Aceste semne ale cancerului de stomac sunt adesea similare cu cele pe care le manifestă pacienţii cu gastrită sau ulcer. Din acest motiv cancerul gastric – de multe ori – este diagnosticat târziu.
Simptomele incipiente ale cancerului de stomac pot include:
Simptome alarmante: dificultăţi la înghiţire, vărsături (care pot prezenta sânge), indigestie în combinaţie cu una sau mai multe din următoarele manifestări, pierdere în greutate, stare de rău, gastrită, displazie (inflamaţiue a mucoasei stomacului), îngălbenirea ochilor şi a pielii (icter), dezvoltaţi o porţiune umflată vizibil în partea superioară a abdomenului.
Simptomele cancerului de stomac mai avansat ar putea include: sânge în scaune sau scaune negre, pierderea poftei de mâncare, pierdere în greutate, fără o cauză aparentă, oboseală, senzaţie de greutate în stomac, anemie etc.
De asemenea, conf. univ. dr. Ion Daniel îi sfătuieşte pe oameni să nu ignore primele simptome şi să se prezinte la medic pentru a avea şanse de recuperare cât mai bune.
“Durerea apare într-un stadiu avansat al bolii, de aceea nu acesta trebuie să fie principalul semnal de alarmă în diagnosticarea şi tratarea cancerului gastric. Pacientul trebuie să se prezinte la medic încă de la primele simptome, care pot fi: modificarea apetitului manifestată prin diminuarea poftei de mâncare, inapetenţa selectivă pentru carne, scăderea ponderală, paloarea, anemia, oboseala sau balonarea.”
Odată prezenţi la medic, acesta va recomanda efectuarea unei endoscopii, ce presupune introducerea unui tub flexibil pe cale orală, care va permite vizualizarea stomacului. Procedura se realizează cu o sedare uşoară şi durează doar câteva minute, timp în care medicul îşi poate da seama dacă există vreo zonă suspectă ce necesită biopsiere şi analiză anatomo-patologică.
Dacă este nevoie, acesta va indica şi alte investigaţii precum ecografia sau tomografia pentru a vedea extinderea tumorii, apariţia nodulilor sau a metastazelor. În urma procedurilor, medicul va determina dacă este vorba despre un cancer gastric precoce sau despre un cancer gastric avansat şi va putea recomanda o atitudine terapeutică adecvată.
“Tratamentul chirurgical este cea mai importantă armă din arsenalul terapeutic în lupta cu cancerul gastric, fiind completat de chimioterapie şi uneori de radioterapie. În cazul unui cancer gastric precoce, unde au fost identificate tumori de mici dimensiuni, rezultatele terapeutice vor fi foarte bune. În cazul unui cancer gastric avansat, chirurgia este destul de agresivă şi extensivă şi presupune o rezecţie completă sau parţială atât a stomacului, cât şi a acestor noduli limfatici perigastrici pe întindere destul de mare”, afirmă conf. dr. Ion Daniel.
După operaţie, pacientul trebuie supravegheat constant pentru a putea identifica şi trata metastazele la distanţă şi a spori astfel şansele de supravieţuire.