In conditii optime, o
bacterie poate da, in doar 24 de ore, zeci de miliarde de urmasi.
Din fericire, majoritatea mor sub actiunea substantelor
dezinfectante sau a fierberii. Exista insa si unele specii care se
pot transforma in spori, au o rezistenta mai mare si suporta usor
congelarea. Asa ca atentie la ce introduceti in
frigider.
Din acest motiv, cand ajungeti acasa igiena nu se termina dupa ce
va spalati o singura data pe maini. Trebuie sa va curatati de mai
multe ori. Daca ati fost la cumparaturi, este necesar sa spalati
fiecare produs inainte de a-l pune in
frigider.
Veti fi uimite cata murdarie exista pe ambalaj! Iar la finalul
operatiunii, obligatoriu trebuie sa va dezinfectati din nou
mainile. Atentie! Chiar daca spalati ambalajele, dar incarcati prea
tare frigiderul, alimentele vor fi supuse din nou atacurilor
microorganismelor, pentru ca lantul de frig se rupe.
De asemenea, daca in frigider se gasesc
alimente expirate, acestea vor contamina totul
in jur. De aceea, frigiderul se curata o data la 2 saptamani cu un
burete curat si un detergent pe baza de clor. Iar apoi trebuie sa
va spalati foarte bine mainile inainte de lua contact cu un
aliment.
Mai mult, o data ce manevrati alimente crude, poate sa apara
contaminarea incrucisata. Aceasta reprezinta o principala cauza a
infectiilor alimentare. De la un aliment crud, spre
exemplu carne, pot cadea picaturi de apa sau pur si simplu prin
atingere se poate contamina oricare alt produs.
Asa ca, daca manevrati carne cruda sau peste, iar trebuie sa va
spalati mainile.
Cu toata precautia, inainte!
Si spalatul vaselor implica reguli importante ca sa fiti in
siguranta. In primul rand, vasele trebuie sa stea putin timp cu
detergentul pe ele, apoi clatite extrem de bine cu apa calda.
Toate vasele se usuca apoi ca
microbii sa nu prolifereze, daca mai
exista. Si un sfat practic, cutitele se spala primele pentru ca un
contact prelungit cu apa le scade eficienta.
Si un sfat practic, cutitele se spala primele pentru ca un contact
prelungit cu apa le scade eficienta. Ulterior, nu se foloseste
acelasi cutit pentru alimentele crude si pentru cele preparate.
Altfel, microbii nu vor face decat sa migreze cu
usurinta.
De asemenea, nici un aliment nu se taie pe suportul pe care ati
taiat carne cruda sau peste. Daca in timpul prepararii mancarii mai
faceti si altceva, respectiv puneti rufe in masina de spalat, si
aceasta trebuie stearsa cu detergent dupa fiecare utilizare.
Firesc, daca manevrati rufe murdare si apoi va intoarceti in
bucatarie, e necesara dezinfectarea mainilor inainte de a veni in
contact cu alimentele. Acelasi lucru e valabil daca ati atins
oricare alt obiect din baie. Si in felul acesta, reduceti
substantial riscul de contaminare microbiana.
Citeste si
Curatenia din casa inseamna sanatate de
fier