6 simptome ale cancerului de colon pe care nu trebuie să le ignori

Cancerul de colon rămâne în continuare una dintre maladiile cu şanse reduse de supravieţuire, mai ales din cauza diagnosticării târzii. Iată care sunt cele 6 simptome ale cancerului de colon care nu trebuie ignorate!
  • Publicat:
6 simptome ale cancerului de colon pe care nu trebuie să le ignori
Infecții bacteriene sau polipi pe colon. Dacă gazele urât mirositoare sunt însoțite și de alte manifestări neobișnuite, cum ar fi scăderea în greutate, scaunul cu sânge, balonarea, durerile abdominale, diareea persistentă, e important să te adresezi unui medic gastroenterolog. De vină pot fi bolile inflamatorii intestinale (colita ulcerativă, boala Crohn), ocluzia intestinală, infecția cu Clostridium difficile, prezența unor polipi pe colon benigni sau maligni.

Cancerul de colon rămâne în continuare una dintre maladiile cu şanse reduse de supravieţuire, mai ales din cauza diagnosticării târzii – este al treilea cel mai frecvent tip de cancer din America şi a doua cauză de mortalitate prin cancer atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit unui raport din 2013 al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

Deşi este asociat de regulă cu persoanele vârstnice, cancerul de colon poate apărea şi la tineri, iar principala cauză ar fi, potrivit specialiştilor, epidemia de obezitate care cuprinde planeta.

Mulţi bolnavi ignoră sau ascund simptomele, de jenă sau de teamă, şi astfel se ajunge la medic în stadii mult prea avansate ale bolii, când tratamentul nu mai poate face mare lucru.

„Oamenii se feresc să discute despre această zonă intimă”, spune dr. Jennifer Inra, gastroenterolog la spitalul Brigham din Boston.

Iată care sunt cele 6 simptome ale cancerului de colon care nu trebuie ignorate!

6 simptome ale cancerului de colon


Hemoragia rectală – „este unul dintre cele mai des întâşnite simptome ale cancerului de colon”, avertizează dr. Alfred Neugut, medic oncolog la Universitatea Columbia. Dacă observi urme de sânge pe hârtia igienică, în vasul WC-ului sau în materiile fecale, programează-te la medic. Sângele poate fi roşu deschis sau maro închis.

Anemia feriprivă (anemia prin carenţă de fier) – este strâns legată de sângerarea anală, deoarece aceasta cauzează pierderea de fier din organism. Dacă te simţi obosit mai tot timpul şi eşti palid, mergi la medic pentru
analize de sânge. Acestea pot descoperi dacă ai suficiente celule roşii în sânge, precum şi nivelul de fier.

Durere abdominală – o tumoare poate duce la un blocaj sau la fisurarea mucoasei stomacului, ceea ce rezultă în crampe abdominale, dureri ascuţite sau înfundate. Durerea poate fi şi un semn că materiile fecale nu pot traversa colonel din cauza unui blocaj. Ai putea avea şi greţuri, flatulenţă, abdomen umflat şi vărsături.

Modificări ale materiilor fecale – Materiile fecale subţiri pot semnala existenţa unei tumori în colon, la fel şi constipaţia cronică.

Nevoia de a defeca şi incapacitatea de a face acest lucru – Persoanele care au senzaţia că trebuie să meargă la toaletă urgent pentru a defeca, dar care nu reuşesc să elimine materii fecale, sunt susceptibile să aibă o tumoare în rect, care împiedică trecerea acestora.

Scădere nejustificată în greutate – Chiar dacă mănânci suficient, cancerul de colon, la fel ca orice tip de cancer, modifică felul în care organismul utilizează substanţele nutritive din alimente, iar acestea nu sunt absorbite corespunzător. Astfel, dacă o formă de cancer te „macină” pe interior, este posibil să slăbeşti chiar dacă mănânci mult şi divers.

Dacă ai avut în familie persoane care au suferit de cancer de colon, este important să mergi să-ţi faci analize, mai ales după vârsta de 50 de ani. Screeningul are un rol foarte important în depistarea din timp a acestei maladii şi în prelungirea speranţei de viaţă a bolnavilor de cancer de colon. Există mai multe metode de examinare a colonului, însă doar medicul ţi-o va recomanda pe cea potrivită. De cele mai multe ori, colonoscopia este analiza de bază în depistarea problemelor colonului, urmată de sigmoidoscopie şi coprocultură.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”