6 boli pe care le poţi lua de la câinele tău

Ne aşteaptă întotdeauna în faţa uşii, ne schimbă starea de spirit, sunt întotdeauna lângă noi, dar ne pot transmite şi numeroase boli. Principalele afecţiuni ce se pot transmite de la câine la om sunt: leptospiroza, boala Lyme, rabia, paraziţii intestinali, scabia, şi criptosporidioza. Care sunt semnele că avem un animal bolnav, care sunt simptomele ce ne anunţă că am intrat în contact cu boala? Medicul veterinar Loredana Burlac explică pentru CSID.
  • Publicat:
6 boli pe care le poţi lua de la câinele tău

Ne aşteaptă întotdeauna în faţa uşii, ne schimbă starea de spirit, sunt întotdeauna lângă noi, dar ne pot transmite şi numeroase boli. Principalele afecţiuni ce se pot transmite de la câine la om sunt: leptospiroza, boala Lyme, rabia, paraziţii intestinali, scabia, şi criptosporidioza. Care sunt semnele că avem un animal bolnav, care sunt simptomele ce ne anunţă că am intrat în contact cu boala? Medicul veterinar Loredana Burlac explică pentru CSID.

Leptospiroza 

Leptospiroza este produsă de un agent patogen din genul Leptospira, cu potenţial foarte mare de transmitere la om, în principal prin contactul cu urina animalelor infectate.

Simptomatologia la om este variată. Debutează cu febră, cefalee, dureri musculare şi evoluează cu afectarea meningelui(meningita), ficatului, cu hemoragii (tuse cu sânge, epistaxis, melena).

Diagnosticul nu se poate pune doar pe baza semnelor clinice, fiind nevoie de teste specifice şi analiza lichidului cefalorahidian, care apare modificat în leptospiroză.

Simptomele câinelui: anorexie, depresie, vomă, diaree. Acestea sunt urmate de afectarea sistemică, decesul putând surveni în urma blocajului renal. 

Boala Lyme

Lyme este una dintre cele mai comune afecţiuni transmise de căpuşe. Se întâlneşte cu precădere la câini, foarte rar la pisici. Transmiterea la om se face prin intermediul căpuşelor purtătoare de Borrelia burgdorferi.

Simptomatologia la om este reprezentată în special de febră, dureri musculare şi articulare, iritaţii la nivelul pielii, dureri de cap. Dacă nu este tratată la timp se poate croniciza, aşa poate apărea neuropatia şi depresia.

Principalele simptome la câini: artrita, anorexia şi depresia. Singura metodă de prevenţie este deparazitarea externă a acestora şi a spaţiilor în care stau.

Rabia

Rabia este o boală virală severă, ce duce invariabil la deces. Se transmite de la animale infectate prin muşcătură sau zgârietură ( saliva conţinând un număr mare de particule virale). Virusul afectează sistemul nervos şi produce encefalita, atât la om, cât şi la animale.

La câine, de multe ori, boala se poate manifestă prin paralizie sau agresivitate. La om apar mişcări involuntare, violente, frică de apă, imposibilitatea de a mişca anumite părţi ale corpului, confuzie şi pierderea stării de conştienţă. După ce apar semnele clinice, de la o lună la trei luni post infecţie, moartea poate surveni în scurt timp.

Paraziţii intestinali

Sunt multe tipuri de paraziţi intestinali ce se pot transmite de la câine la om, însă cel mai frecvent întalnit este infestaţia cu Toxocara canis. Paraziţii adulţi au formă asemănătoare spaghetelor şi se localizează la nivelul intestinului. Ouale sunt eliminate odată cu fecalele, contactul cu aceştia reprezentând şi calea de transmitere de la un animal la altul sau de la animal la om. 

Copiii sunt cei mai predispuşi să dobândească boala, iar asta pentru că intră în contact cu nisipul infestat şi duc mâna la gură.

Simptomatologia, atât la câini, cât şi la om, este reprezentată de vomă şi diaree. Igiena riguroasă este cea mai bună cale de evitare a contactării paraziţilor intestinali.

Scabia (Râia)

Boală parazitară contagioasă, scabia are la bază paraziţii din genul Sarcoptes. La animale produce leziuni cutanate pruriginoase, căderea blănii şi îngroşarea tegumentului. Transmiterea se face prin contact direct cu cainii infestaţi, însă simptomatologia poate să apară si după câteva săptămâni.

La oameni apare iniţial pruritul intens, eritem şi se pot observa şanţurile acariene (traiectele acarienilor). Leziunile apar interdigital (încheieturi),  pe faţa externă a coatelor, în jurul buricului şi zona centurii, fese, axilă şi genunchi. La copii, pot aparea şi palmar, plantar şi la nivelul scalpului. În afară de şanţurile acariene, mai apar şi vezicule perlate şi papule.

Tratamentul se impune doar după stabilirea diagnosticului şi poate dura câteva săptămâni. 

Criptosporidioza

Afecţiune cauzată de protozoarul Cryptosporidium canis, criptosporidioza se transmite pe cale fecal -orală, ingestia apei şi a alimentelor contaminate, însă şi pe cale inhalatorie. La câini se manifestă prin pierderea apetitului, scaune apoase şi deshidratare.

Manifestarea clinică la om include: diaree apoasă, febră, crampe abdominale, greaţă şi vărsături. În cele mai multe cazuri este necesară internarea şi fluidoterapia.

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”