Vitamina K2, esentiala pentru utilizarea eficienta a calciului in organism

Vitamina K2 naturala este produsa de diferite specii de bacterii. Alimentele fermentate, precum branza si laptele covasit sunt alegeri bune ca sursa naturala de vitamina K2.
Autor: Elena Nistor
Vitamina K2, esentiala pentru utilizarea eficienta a calciului in organism
Vitamina K2, esentiala pentru utilizarea eficienta a calciului in organism

Stiai ca majoritatea
populatiei sufera de o deficienta de vitamina K2? Acest lucru se
intampla mai ales in afara continentului asiatic – unde soia este
un aliment de baza. In tarile vestice, produsul nu este foarte
popular in magazine, nefiind agreat din cauza mirosului si gustului
ciudat pe care il are.

Vitamina K2 naturala este produsa de diferite specii de bacterii.
Alimentele fermentate, precum branza si laptele covasit sunt
alegeri bune ca sursa naturala de vitamina K2. Aceste alimente au
insa un nivel relativ scazut de vitamina K2, necesitand un consum
mare. Cea mai buna pentru aceasta vitamina este mancarea
traditionala japoneza Natto, obtinuta din soia fermentata. Acest
fel de mancare este neobisnuit de bogata in vitamina K2
naturala.

Un aport alimentar insuficient de vitamina K2 creste riscul de
depunere a calciului la nivelul arterelor, ducand la artere
inelastice, rigide si de legare ineficienta a calciului in oase,
ducand la oase fragile. Acest lucru a fost
demostrat prin cercetari privind activarea sau inactivarea
proteinelor din oase si din peretii vaselor arteriale.

Persoanele care sufera, atat de boli cardivasculare cat si de
osteoporoza, prezinta o lipsa de calciu. In multe cazuri, calciul a
fost gasit depozitat pe peretii vaselor de sange – rezultand artere
rigide si fragile – fiind insuficient in oase si afectand astfel
rezistenta si densitatea lor.

Prin urmare, nu este suficient a se consuma cantitatea necesara de
calciu, ci este nevoie si de o distribuire si utilizare
corespunzatoare a mineralului in corp. O cantitate mica de calciu
poate duce la oase friabile, iar o cantitate mai mare imbunatateste
sanatatea oaselor, dar duce la calcifierea arterelor, rezultand o
proasta circulatie a sangelui, cu cresterea riscului de evenimente
cardiovasculare. Acest efect este cunoscut sub numele de
„Paradoxul Calciului”.

Conform ultimelor studii, calcifierea arterelor si lipsa calciului
din oase poate fi un rezultat al insuficientei de vitamina K2 in
urma unui regim alimentar neadecvat.

Spanacul, broccoli, varza, varza de Bruxelles, fasolea verde,
sparanghelul, napii, mazarea, morcovii si conopida sunt surse
excelente de vitamina K, alaturi de iaurt. Surse de
vitamina K2
sunt si galbenusul de ou, ficatul, anumite
tipuri de branza. Daca mai vreti inca un argument puternic, sursele
de vitamina K sunt foarte sarace in calorii: 100 g de napi fierti
au 36 calorii, spanac fiert: 41, gulia: 29, varza de Bruxelles: 61
calorii, broccoli: 44 calorii, patrunjel proaspat: 3, laptuci: 16
calorii. Toate aceste legume asigura doza zilnica recomandata de
vitamina K, unele chiar contin de 10 ori mai multa (napi, spanac).
De asemenea, exista suplimente obtinute din
alimentul japonez Natto
,
soia fermentata, prin utilizarea de culturi bacteriene
controlate.

Citeste si: Vitamina K, buna de „pus” pe rana