Relația din somn și sistem imunitar

Un nou studiu publicat în Journal of Experimental Medicine explică legătura dintre orele de somn și sistemul imunitar.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Relația din somn și sistem imunitar
Schimbarea poziției în timpul somnul poate diminua riscul de a sforăi sau de a te sufoca

Există un motiv pentru care medicii recomandă să te odihnești atunci când ești răcit.  De multe ori auzim că este nevoie să-i oferim organismului ocazia de a se recupera și cum altfel dacă nu cu ajutorul orelor de somn? Un studiu publicat în Journal of Experimental Medicine sugerează că un element esențial pentru a ajuta celulele T să se activeze în timpul somnului, dar și să devină mai eficiente.

În același timp, hormonii de stres, care cresc inflamațiile în organism și împiedică funcționarea celulelor T de a ucide patogenii, sunt la cel mai scăzut nivel. Organismul produce totodată mai multă imunitate. Acești declanșatori vin ca răspuns al sistemului imunitar atunci când ceva nu este în regulă în organism. Din acest motiv, somnul și sistemul imunitar se află în strânsă legătură, așadar trebuie să acordăm o mai mare atenție acestora în special atunci când suntem răciți, pentru ca perioada de recuperare să fie mai mică.

De cât somn ai nevoie?

Sunt necesare între șapte și nouă ore de somn pe noapte pentru a te simți refăcut. Altfel, dacă nu dormi suficient poți crește inflamațiile în corp și poți deveni susceptibil la bolile cronice. Inflamațiile produc boli autoimune, artritei, bolilor cardiovasculare și diabetului.

Cum să-ți îmbunătățești somnul?

Din moment ce somnul are un impact simțitor asupra sistemului tău imunitar, poți începe prin a-ți seta orele de somn. În primul rând, stai departe de ecranele dispozitivelor mobile cu 45 de minute înainte de culcare și menține lumina închisă în dormitor și o temperatură potrivită. Dacă tot ai probleme și nu poți adormi înceacă să-ți relaxezi anumite zone ale corpului. Încearcă să te culci și să te trezești la aceeași oră dimineața și seara, iar astfel atât corpul, cât și minte vor fi pregătite pentru somn și vei ajunge să te trezești singură dimineața, în mod natural.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Provocare: renunță la fumat 28 de zile!
Provocare: renunță la fumat 28 de zile!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”