Psoriazisul: 13 sfaturi pentru a-l ameliora

Psoriazisul este o boală cu care este o bătălie zilnică greu de dus. Sunt, însă, şi anumite modalităţi la îndemână care pot uşura boala, chiar o pot ameliora.
  • Publicat:
Psoriazisul: 13 sfaturi pentru a-l ameliora

Potrivit statisticilor aproximatv 2% din populaţia generală suferă de psoriazis. Traumele emoţionale, stresul, infecţiile şi anumite medicamente pot contribui la dezvoltarea acestei afecţiuni, însă există foarte multe modalităţi de a o ţine sub control. Iată câteva variante ce te pot ajuta în lupta cu psoriazisul.

Aplică un strat gros de cremă onctuoasă

Căutaţi o modalitate de a reduce mâncărimea? O cremă grasă poate fi răspunsul. Încearcă vaselina sau un alt emolient gras. Acesta blochează apa în piele pentru a o ajuta să se vindece şi să reducă roşeaţa şi mâncărimea.

Oţet de cidru de mere pentru scalp

Oţetul este un condiment mai mult decât ideal pentru dressingul de salate, dar poate face minuni şi pentru pielea ta fără discuţii. Aplică-l pe scalp de câteva ori pe săptămână – fie de sine stătător, fie amestecat cu apă. Ai grijă să clăteşti foarte bine scalpul după ce se usucă, pentru a nu provoca o iritaţie şi evită să încerci acest remediu atunci când scalpul tău este crăpat sau sângerează. Oţetul va provoca o senzaţie neplăcută de arsură.

Stai la soare

Petrece puţin timp în aer liber. Razele ultraviolete ale soarelui pot ajuta la combaterea psoriazisului. Chiar 5 sau 10 minute pe zi sunt ideale pentru psoriazis. Prea mult soare îţi poate creşte riscul de cancer de piele, aşa că dacă plănuieşti să stai mai mult, ai grijă să foloseşti cremă cu factor de protecţie.

Sărurile de mare

Simţi că pielea e foarte urscată, crăpată şi te mănâncă? Pune în apa caldă din baie săruri din Marea Moartă sau sare Epsom. Înmoaie corpul pentru aproximativ 15 minute şi foloseşte un lapte hidratant sau o cremă după ce termini.

Foloseşte capsaicină

Capsaicina este ingredientul care se găseşte în mai multe specii de ardei iute şi are rolul de a face pielea să se încălzească. Cercetătorii spun că poate reduce durerea, inflamaţia şi roşeaţa. Îl poţi găsi în anumite creme fără reţetă medicală.

Cu toate acestea unii oameni spun că tot ceea ce face este să le ofere o senzaţie de arsură atunci când o aplică pe pielea lor.

Pudră de curcuma

S-ar putea să o recunoaşteţi ca fiind planta galbenă care apare în alimente cu un sos de curry. Studiile arată că s-ar putea să-ţi reducă focarele de psoriazis. O poţi încerca ca ingredient în mesele tale sau ca supliment alimentar.

Ulei de arbore de ceai

Provine de la o plantă originară din Australia, dar nu trebuie să mergi atât de departe pentru a obţine alinare. Şampoanele cu acest ingredient pot ajuta psoriazisul care se dezvoltă pe scalpul tău, deşi este nevoie de mai multe cercetări în acest sens.

Comprese cu lapte de ovăz

Compresele sau băile cu lapte de ovăz sunt un mod ideal de a calma pielea. Poţi adăuga ovăz în apa din cadă, tot ce trebuie să faci este să te asiguri că apa nu este fierbinte, astfel încât să nu ajungi să îţi iriţi pielea.

Meditaţie şi yoga

Încearcă să reduci stresul pentru a nu agita simptomele. Meditaţia te poate ajuta să ţii psoriazisul sub control. Yoga este utilă în special dacă ai şi artrită psoriazică, deoarece uşurează durerile articulare şi extinde gama de mişcare.

Hidratează zona

Aplică un strat sănătos de cremă pe piele înainte de culcare şi acoperă zona cu folie de plastic, apoi îmbracă haine strâmte – precum mănuşile sau şosetele. Ideea este să blochezi crema hidratantă în piele, în timp ce dormi şi să laşi pielea să o absoarbă.

Acizi grasi omega-3

Luptă împotriva inflamaţiei şi îi poţi găsi în peştii graşi, precum somonul, macroul, tonul şi sardinele. De asemenea, poţi cumpăra suplimente cu ulei de peşte.

Dieta mediteraneană

Acest plan alimentar pune accentul pe peşte, legume şi fructe şi cereale integrale. Un mic studiu arată că s-ar putea să reducă semnificativ simptomele.

Aloe vera

Studiile sugerează că această plantă poate îmbunătăţi psoriazisul. Aloe vera este antiinflamator şi ajută la scăderea roşeţii. Foloseşte un gel sau cremă cu o concentraţie de 0,5% pentru pielea afectată.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân