Prima mamografie: ce să știi înainte

Iată începând cu ce vârstă trebuie să faci prima mamografie și la ce să te aștepți de la această experiență și cum să te pregătești.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Prima mamografie: ce să știi înainte
Ce trebuie să știi înainte de prima mamografie

Cancerul de sân nu este o joacă! Este printre principalele cauze de deces la nivel global, iar cel mai bun mod prin care poate fi depistat din timp este cu ajutorul screening-ului făcut cu regularitate. Obiectivul unei mamografii este de a depista cancerul în fază incipientă. Astfel, prevenim și evităm un diagnostic târziu, dar și tratamentele intensive și se pot îmbunătăți calitatea vieții și șansele de supraviețuire. Experții sunt de părere că fiecare femeie trebuie să se examineze cu regularitate, dar când ar trebui să facem prima mamografie și cât de des?

Când trebuie să faci prima mamografie?

  • U.S. Preventive Services Task Force recomandă ca femeile să-și facă mamografia începând cu vârsta de 50 de ani. Mai apoi să o repete la fiecare doi ani, până la vârsta de cel puțin 75 de ani.
  • Societatea Americană de Cancer recomandă ca femeile să-și facă mamografia începând cu vârsta de 45 de ani, apoi anual până la vârsta de 55 de ani. Mai apoi din doi în doi ani până la 75 de ani.
  • Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie recomandă ca femeile să-și facă mamografia începând cu vârsta de 40 de ani, apoi la fiecare 1-2 ani. Acest proces are loc până la cel puțin 75 de ani.

De ce nu ai nevoie de screening când ești tânără?

Media de risc de cancer de sân în rândul femeilor este 1 la 208 la vârsta de 30 de ani, arată Institutul Național de Cancer. Începând cu vârsta de 40 de ani, numărul suferă modificări de 1 la 65, până la 1 la 42 la vârsta de 50 de ani. Pentru că riscul este scăzut înaintea vârstei de 40 de ani, nu este necesar screeningul, decât în cazul în care ești expus riscului.

Care sunt femeile cu risc?

Orice persoană care are un istoric în familie de cancer de sân sau în care există mutațiile genetice BRCA1 și BRCA2 este expusă unui risc crescut. Din acest motiv trebuie să înceapă să-și facă mamografii cu regularitate mai devreme de vârsta de 40 de ani.

Cum ne pregătim pentru prima mamografie?

Singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să eviți pudrele, loțiunile de corp sau deodorantele în ziua în care îți faci mamografia. Aceste produse conțin în general substanțe care îngreunează radiografia, informează Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie. De asemenea, asigură-te că examinare o programezi cu o săptămână după menstruație. Sânii nu mai sunt atât de sensibili după menstruație, iar asta te poate ajuta să scapi de disconfortul provocat de acea presiune.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”