Rezistenţa la antibiotice este o ameninţare catastrofală

Rezistenţa la antibiotice constituie o ameninţare globală "catastrofală" la acelaşi nivel cu terorismul şi încălzirea globală, a apreciat luni principalul consilier al guvernului britanic în materie de sănătate, relatează Mediafax.
  • Publicat:
Rezistenţa la antibiotice este o ameninţare catastrofală

Rezistenţa la antibiotice constituie o ameninţare globală „catastrofală” la acelaşi nivel cu terorismul şi încălzirea globală, a apreciat luni principalul consilier al guvernului britanic în materie de sănătate, relatează Mediafax.

Sally Davies, chief medical officer, a subliniat că fenomenul constituie „o bombă cu efect întârziat”.

Aceasta a declarat că operaţii benigne ar putea deveni mortale în 20 de ani dacă pacienţii nu sunt în măsură să combată infecţia din cauza rezistenţei la antibiotice.

Profesorul în medicină a apreciat în consecinţă că un astfel de pericol trebuie adăugat pe lista guvernamentală ce cuprinde principalele pericole ce ameninţă ţara, inclusiv terorismul şi încălzirea globală.

Davies a recomandat guvernului britanic să ridice problema în cadrul următoarei reuniuni a miniştrilor Afacerilor Externe ai G8, ce va avea loc luna viitoare în Marea Britanie.

„Dacă nu acţionăm acum, în 20 de ani, fiecare dintre noi, internaţi pentru o operaţie chirurgicală minoră, va fi susceptibil să fie răpus de o infecţie banală rezistentă la antibiotice”, a declarat aceasta.

„Guvernele şi marile organizaţii din întreaga lume, inclusiv Organizaţia mondială a Sănătăţii (OMS) precum şi G8, trebuie să ia problema în serios”, a adăugat aceasta indicând că ministerul britanic al Sănătăţii va da în curând un exemplu, publicând planul său strategic antimicrobian pentru următorii cinci ani.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”