Noduli la tiroidă – află care sunt periculoşi de la prof dr. Corin Badiu

S-a descoperit că avem un nodul la glanda tiroidă - motiv de stres în primă fază. Însă nu toţi nodulii tiroidei sunt periculoşi pentru sănătate.
  • Publicat:
Noduli la tiroidă - află care sunt periculoşi de la prof dr. Corin Badiu
Noduli la tiroidă - află care sunt periculoşi de la prof dr. Corin Badiu, foto arhiva medic

”Dacă folosim abilităţile doctorilor care ştiu să facă bine ecografie şi aparatele performante, putem ajunge la surpriza ca, din 10 pacienţi, numai 3 să aibă tiroida sănătoasă. Ceilalţi 7 au diverse modificări ale structurii tiroidei. E o chestiune de bilanţ anatomic” explică prof dr. Corin Badiu: preşedintele Societăţii Române de Psihoneuroendocrinologie, membru titular al Academiei de Ştiinte Medicale


Un nodul mic de 5-7 mm nu înseamnă diagnostic de boală tiroidiană, dar trebuie monitorizat

Dar asta nu înseamnă neapărat că cele 7 persoane au boli tiroidiene. ”Nu trebuie să ne considerăm bolnavi de tiroidă dacă avem, de exemplu, un nodul mic, de 5-7 mm. Are însă importanţă mult mai mare urmărirea progresiei acestui nodul de-a lungul timpului. Nu de la o săptămână la alta” explică prof dr. Corin Badiu.

Unii noduli tiroidieni pot evolua rapid

Tiroida este un sistem cu o inerţie foarte mare. Nu se schimbă nimic semnificativ de la o zi la alta. Se schimbă însă la interval de 6 luni şi dacă un nodul progresează de la 5 mm şi ajunge 2 centimetri în decurs de 6 luni, înseamnă că este un nodul cu potenţial agresiv biologic. ”O celulă tiroidiană se înmulţeşte o dată la opt ani. Deci dacă socotim ecografii făcute însă la acelaşi doctor şi de preferinţă pe acelaşi aparat, progresia nodurilor reprezintă un argument pentru a face investigaţii amănunţite” a mai adăugat dr. Corin Badiu.

Ce facem dacă avem în familie persoane ce suferă de boli ale tiroidei?

”Investigăm mai în amănunt acest element de antecedente familiale. Reprezintă un factor de risc pentru bolile tiroidiene şi necesită o evaluare mai amănunţită” a încheiat dr Badiu. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”