Legea care interzice alimentele nesănătoase a fost adoptată de Parlament. Chipsurile, margarina şi pop-cornul, pe lista neagră

Parlamentul a votat în urmă cu câteva zile legea prin care produsele alimentare cu un conţinutul ridicat de acizi graşi tans nu se vor mai putea comercializa în România.
  • Publicat:
Legea care interzice alimentele nesănătoase a fost adoptată de Parlament. Chipsurile, margarina şi pop-cornul, pe lista neagră
Alimente bogate în amidon – chipsurile și pâinea albă conțin amidon care rămâne pe suprafața dinților și favorizează apariția plăcii bacteriene (tartrul).

Parlamentul a votat în urmă cu câteva zile legea prin care produsele alimentare cu un conţinutul ridicat de acizi graşi tans nu se vor mai putea comercializa în România. Acestea sunt cele mai dăunătoare grăsimi pentru organism şi se găsesc în multe dintre produsele de pe rafturile magazinelor, precum: margarină, pop-corn, chipsuri, mezeluri, biscuţi sau prăjituri. Grăsimile trans pot duce la boli cardiovasculare, boli cronice sau chiar cancer. Producătorii vor fi astfel obligaţi să limiteze considerabil acizii trans din alimente, începând cu 1 aprilie 2021.

Grăsimile sunt importante pentru organism şi trebuie introduse în dieta zilnică. Dintre toate tipurile de grăsimi însă, cele trans trebuie evitate pe cât de mult se poate. 

Grăsimile trans se regăsesc în multe din alimentele procesate pe care le găsim în comerţ şi pe care populaţia le consumă îngrijorător de mult. Acestea nu au nicio valoare nutriţională şi, mai mult, sunt nocive pentru sănătatea ta. Se regăsesc în alimente precum prăjelile, mezelurile intens procesate, snacksuri, biscuiţi, produse de patiserie, gogoşi etc.

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA a luat măsuri, încă din anul 2015, pentru a reduce cantitatea de grăsimi trans folosite în industria alimentară.

Acizii graşi trans nesaturaţi prelungesc termenul de valabilitate al produselor

„Acizii graşi trans (TFA), numiţi şi grăsimi trans artificiale, sunt grăsimi industriale cu caracteristici particulare: rezistă la temperaturi ridicate, sunt mai rezistente la îmbătrânire şi ranciditate. Sunt uleiuri cu costuri reduse, care reduc costurile generale de producţie ale produselor alimentare”, declară nutriţionistul Gianluca Mech pentru CSÎD.

Puţini ştiu că grăsimile trans pot provoca boli extrem de grave şi pot chiar duce la deces.

„Pot fi găsite în cea mai mare parte în gustările dulci şi sărate făcute industrial. Acizii graşi trans cresc nivelul LDL (colesterolul „rău”), dar nu şi HDL (colesterolul „bun”), crescând riscul de a dezvolta boli cardiovasculare şi diabet. Studiile arată că acizii graşi trans sunt responsabili de 500 de mii de decese pe an, din cauza patologiilor asociate acestora”, explică Gianluca Mech, pentru CSÎD.

Proiectul de lege care limitează folosirea acizilor graşi trans a fost adoptat de Parlament

Proiectul de lege a fost votat pe 28 iulie în Camera Deputaţilor şi urmează să fie promulgat de Klaus Iohannis.

Parlamentarii români au adoptat legea la un an după ce Comisia Europeană a aprobat un regulament care vizează alimentele bogate în grăsimi procesate. 

Senatorul USR, Adrian Wiener, absolvent al Facultăţii de Medicină, a depus proiectul de lege prin care cerea limitarea conţinutului de acizi graşi trans în România, încă din 2017.

„Prima lege pe care am depus-o în calitate de parlamentar a fost la începutul lunii martie 2017, la scurt timp după preluarea mandatului.

A fost o lege destinată scăderii mortalităţii cardiovasculare în România prin eliminarea celui mai toxic macro-nutrient din alimentele românilor: acizii trans. Aceştia sunt în mare parte obţinuţi industrial şi turnaţi cu butoaiele în alimente. Sunt ieftini, cresc termenul de valabilitate al produselor dar ucid oameni. Se estimează că 5% din mortalitatea cardio-vasculară (3500-5000 decese/an) este determinată strict de adăugarea acizilor trans în alimente iar România rămâne printre ţările din UE cu cel mai mare consum de acizi trans”, a scris Adrian Weiner, pe Facebook.

„Iată că acum totuşi Camera Deputaţilor a decis, ca pe final de ciclu electoral, să scoată din sertar această lege. A fost votată în unanimitate şi va fi promulgată de preşedintele Iohanis.

Este un pas uriaş spre civilizaţie alimentară, e un început foarte bun”, a precizat senatorul USR.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân