Conjunctivita, cea mai frecventa afectiune oculara favorizata de sezonul estival

Ochiul este cel mai expus la factorii nocivi din jurul nostru, iar anotimpul calduros accentueaza efectele acestora.
  • Publicat:
Conjunctivita, cea mai frecventa afectiune oculara favorizata de sezonul estival
Conjunctivita, cea mai frecventa afectiune oculara favorizata de sezonul estival

Ochiul este cel mai expus la factorii nocivi din jurul nostru, iar anotimpul calduros accentueaza efectele acestora. Aerul conditionat, salinitatea din apa marii, caldura sunt factori iritanti si o sursa de reactii conjunctivale, cele care apar la suprafata ochiului. „In cursul verii sunt foarte frecvente infectiile conjunctivale virale cu un virus care se numeste adeno-conjunctivo-faringian.

Se manifesta ca si cum pacientul ar fi gripat: curg ochii, se inrosesc, fac fotofobie, apare o secretie nu foarte purulenta, dar neplacuta, simte in fata urechii ca isi percepe ganglionii, are jena la inghitit”, explica dr. Daniela Selaru, medic primar oftalmolog la Spitalul Militar Central. Dr. Selaru spune ca multe dintre conjunctivitele care apar vara sunt provocate de igiena dificila, de transpiratie si de faptul ca foarte multe persoane se sterg cu aceeasi batista la gura, la nas si la ochi. Apoi, trecerea de la caldura de afara la racoarea din incaperile cu aer conditionat, de mai multe ori pe zi, declanseaza aceste conjunctivite.

Conjunctivita se ia prin aer si contact direct
Apa marii si cea din piscine este o alta sursa de infectii si iritatii la suprafata ochiului, date de salinitate, microbi, clor si dezinfectantele folosite. Conjunctivita se ia foarte usor prin contact direct, daca este folosit acelasi prosop, lenjerie, batista, dar si pe calea aerului. „Conjunctivita este foarte complicata, poate fi insotita si de factorul alergenic.

Numai dupa un consult oftalmologic se poate stabili exact diagnosticul si tratamentul. Cea mai mare greseala pe care o fac persoanele la care apar diferite reactii la nivelul ochiului, este sa intre in prima farmacie si sa ceara picaturi. Este foarte imprudent, deoarece acestea au continut diferit, cu sau fara antibiotice, altele au o combinatie de cortizon cu antibiotice, pot fi cu efect vasodilatator sau lacrimi artificiale. Nu stiu farmacistii ce este indicat in fiecare situatie”, sustine dr. Daniela Selaru.

Oftalmologul spune ca de cele mai multe ori apelarea la automedicamentatie poate accentua simptomele bolii, sau organismul va capata imunitate la anumite tratamente, care nu isi vor mai face efectul actunci când vor fi prescrise de medic.

Cataplasmele cu ceai de musetel, contraindicate indiferent de afectiune

In plus, fiecare bolnav trebuie sa aiba rabdare, deoarece conjunctivita se vindeca in 7 pâna la 10 zile. Tratamentul prescris de medic trebuie insotit de o igiena corecta si consecventa. „Ochiul se curata cel mai bine cu apa fiarta si racita. Apa de la robinet este o alta sursa de infectii date de rugina si microbii de pe conducte.  O alta prostie este folosirea ceaiului de musetel. Musetelul nu este curat, iar ochiului nu ii trebuie cataplasme, ci doar sa ii fac toaleta cu o solutie sterila, adica apa fiarta si racita, apoi sa il sterg cu comprese sterile de la farmacie, un compres pentru fiecare ochi, folosit o singura data si apoi aruncat. Ochii pot fi afectati diferit si atunci se ia infectie de la unul si se duce la celalalt. Sunt masuri simple, dar esentiale”, sustine dr. Selaru.

Oftalmologul avertizeaza ca sezonul estival impune precautii suplimentare deoarece caldura usuca ochii, iar razele ultraviolete, solarul si cosmeticele sunt tot mai nocive. Demachierea trebuie facuta corect, pentru ca resturile de cosmetice care ramân fac niste cruste care duc la caderea genelor, descuamare si iritatii. Dr. Daniela Selaru spune ca trebuie sa purtam ochelari de soare, care au rolul de filtra razele UV. Acestia sunt recomandati atât pentru adulti, cât si pentru copii. Ei trebuie spalati cu apa si sapun, fiind contraindicata purtarea lor pe cap, mai ales daca am folost diverse cosmetice pentru coafat.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”