Cofeina nu mai aproape niciun efect după trei nopţi în care nu dormi suficient

Un nou studiu arată că în cazul persoanelor care dorm 5 ore pe noapte, cafeina nu mai îmbunătăţeşte vigilenţa sau performanţele cogntive după a treia noapte.
  • Publicat:
Cofeina nu mai aproape niciun efect după trei nopţi în care nu dormi suficient

Un nou studiu arată că în cazul persoanelor care dorm 5 ore pe noapte, cofeina nu mai îmbunătăţeşte vigilenţa sau performanţele cogntive după a treia noapte.

Rezultatele studiului arată că în comparaţie cu un placebo, cofeina poate îmbunătăţi semnificativ performanţele la testele de vigilenţă care măsoară nivelul abilităţilor psiho – motirii (timp de reacţie, coordonare senzoriomotorie, autocontrol, capacitate de învăţare motorie, rezistenţa la factori perturbatori, nivel global de performanţă) în primele 2 zile, dar nu şi în cazul a trei nopţi consecutive de somn insuficient.

Studiul a fost publicat în revista SLEEP şi a fost prezentat şi în cadrul unei conferinţe aniversare a Societăţii de Somnologie care a avut loc la Denver, luna aceasta.

Studiul a analizat 48 de subiecţi sănătoşi care au luat parte la un studiu dublu orb, randomizat şi controlat placebo. Somnul a fost restricţionat la 5 ore pentru o perioadă de cinci zile. Participanţilor li s—a administrat fie o doză de 200 mg de cofeină, fie un placebo de două ori pe zi. Subiecţii au fost supuşi unor teste cognitive în fiecare oră în perioada în care erau treji.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că doza zilnică de cofeină nu este suficientă pentru a preveni declinul performanţelor cognitive în cazul deprivării de somn pe parcursul a cel puţin trei nopţi.

„Am fost surprinşi de faptul că avantajul pe care îl ofereau dozele zilnice de cofeină în cazul testelor cognitive a dispărut după trei nopţi de privare de somn. Aceste rezultate sunt foarte importante în condiţiile în care cofeina este un stimulent folosit în general pentru a contracara declinul performanţelor în urma unei perioade de privare de somn. Datele noastre sugerează că aceaşi doză de cofeină nu este suficientă pentru a preveni declinul performanţelor în cazul mai multor nopţi de somn insuficient”,  susţine autorul principal al studiului Tracy Jill Doty, cercetător la Walter Reed Army Institute of Research.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Constandache
Alexandra Constandache este redactor “Ce se întâmplă, doctore?”. Pasionată de tot ceea ce înseamnă sănătate, frumuseţe, psihologie şi terapii alternative, Alexandra Constandache a găsit în cadrul echipei “Ce se întâmplă, doctore?” cadrul perfect pentru a explora subiecte interesante ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030