Migrene chinuitoare?

Durerea intensa apare ca din senin. Apoi un "val" de ameteala te cuprinde. In acel moment nu iti doresti decat sa fii singura intr-o camera intunecoasa, intr-o liniste deplina. Toate acestea ar trebui sa le sune cunoscut celor care sufera de migrene. Mi
  • Publicat:
Migrene chinuitoare?
Migrene chinuitoare?

Nimeni nu stie care sunt exact cauzele migrenelor. Unele studii au aratat ca migrenele pot fi asociate cu instabilitatea vaselor sanguine din creier, unii cercetatori sunt de parere ca durerile de cap sunt provocate de instabilitatea celulelor nervoase in timp ce altii pun aceste dureri pe seama unui nivel scazut al serotoninei. Trombocitele, componente ale sangelui cu rol in coagulare, pot afecta modul in care se comporta vasele sanguine din creier.

Cum afecteaza alimentele organismul
Cum pot afecta alimentele aceste procese care au ca efect migrenele? Unele alimente si bauturi contin o substanta numita histamina, care afecteaza dilatarea si contractarea vaselor de sange. Histamina este prezenta in organism cand apar alergiile, producand mancarimi si inrosirea pielii. Cand consumi alimente cu un continut ridicat de histamina sau care pot declansa eliberarea histaminei in organism, vasele de sange din creier se dilata. Alcoolul sau unele substante din alimente pot contribui la frecventa si severitatea migrenelor.

Alimente declansatoare
In ciuda faptului ca sunt atat de multe necunoscute privind cauzele migrenelor, cateva alimente si bauturi foarte des consumate au fost identificate ca fiind declansatoare. In topul acestei liste se afla urmatoarele: ciocolata, branza, cafeaua, vinul rosu.

De ce tocmai aceste alimente? Pentru ca au in compozitia lor substante ce pot determina aparitia migrenelor sau a altor efecte negative. Iata cateva dintre aceste substante periculuase:

Histamina
Atat berea cat si vinul contin histamina, dar vinul rosu poate contine de la 20 pana 200 de ori mai multa histamina decat berea sau vinul alb.

Feniletilamina
Branza si ciocolata contin feniletilamina, o substanta ce afecteaza dilatarea si contractarea vaselor sanguine. Lactoza din branza si din toate produsele ce contin lapte, inclusiv din ciocolata, este dificil de digerat pentru multe persoane cu sensibilitate fata de lactate.

Cofeina
Cafeaua contine cofeina, care are de asemenea abilitatea de a produce contractii ale vaselor sanguine. Pe langa asta, cofeina este un alergen comun care afecteaza modul in care ficatul poate procesa toxinele.

Glutamatul monosodic
Glutamatul monosodic este prezent in numeroase produse alimentare, atat ca parte componenta a acetora, cat si ca aditiv. Este cunoscut in Europa sub denumirea de E 621. Aceasta substanta produce dureri de cap si greata. Vitamina B6 ajuta la descopunerea glutamatului monosodic si a histaminei din organism. Anumite studii au evidentiat faptul ca descopunerea glutamatului in organism are ca efect cresterea cantitatii de histamina.

O cina cu vin rosu, branza, prajitura cu ciocolata si cafea parca nu mai suna chiar atat de bine acum, nu? Daca suferi frecvent de migrene, renunta la aceste produse alimentare sau consuma-le cu masura.

Articol exclusiv online
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Tine colesterolul in frau!
Tine colesterolul in frau!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”