Cum te ajută nămolul la creşterea imunităţii?

Nămolul terapeutic are şi efecte chimice, deoarece „substanţele pe care le conţine - sare, bicarbonaţi, sulfaţi, hidrogen sulfurat, acizi humici, vitamine - au efect direct asupra pielii (emolient, antiinflamator).
  • Publicat:
Cum te ajută nămolul la creşterea imunităţii?

Imunitatea reprezintă scutul de apărare al întregului nostru organism, iar schimbările de mediu sau stilul de viaţă pot influenţa imunitatea noastră.

Însă ce ştii despre imunitate şi despre sistemul nostru imunitar? Ei bine, acesta este funcţional de la naştere, însă nu la capacitate maximă. Deoarece, funcţia imunitară se dezvoltă şi devine mai sofisticată odată cu maturizarea sistemului şi pe masură ce organismul învaţă să se apere singur împotriva diferiţilor invadatori străini numiţi antigeni.

Şi totuşi, putem să dăm o mână de ajutor imunităţii organismului, iar la îndemână avem şi câteva metode naturale. Una dintre ele este nămolul, respectiv tratamentele terapeutice cu nămol.

Acesta ajută la creşterea imunităţii prin efectul de reglare neuro-psiho-imuno-endocrina mediat de hipotalamus”, ne spune medicul balneolog Suzana Pretorian, de la Danubius Health Spa Resort din Sovata. Cum? Prin efectele sale fizice: „Temperatura nămolului este diferită de cea a corpului (în general mai mare) şi, astfel, stimulează receptorii nervoşi din piele. Aceştia induc vasodilataţie sau vasoconstricţie + vasodilataţie (în caz de aplicare de nămol rece), precum şi reacţii la distanţă mai complexe ce se transmit prin reţeaua sistemului nervos”, punctează specialista, iar efectele nu se opresc aici.

Nămolul terapeutic are şi efecte chimice, deoarece „substanţele pe care le conţine –  sare, bicarbonaţi, sulfaţi, hidrogen sulfurat, acizi humici, vitamine – au efect direct asupra pielii (emolient, antiinflamator), cât şi de permeabilizare (pielea devine mai permisivă faţă de transferul acestor substanţe către ţesutul subcutanat).
Vasodilataţia amintită anterior permite captarea substanţelor din ţesutul subcutanat şi transportul lor către interiorul corpului, dar şi detoxifierea profundă a ţesuturilor, mergând până la nivel intercelular după 5 zile de tratament.”, ne exlică medicul balneolog Suzana Pretorian.

Si unde mai pui că nămolul are şi efecte ionice şi electromagnetice. Prin intermediul apei din nămol, dar şi a apei biologice din şi dintre celulele organsimului, respectiv a apei din fluidele circulante (sânge, limfă) se modifică frecvenţa de vibraţie a moleculelor din corp, în termeni simpli se „deblochează căile energetice” şi  se „armonizează nivelele energetice din diferite ţesuturi ale corpului”.

Ultimele pe listă, dar nu cele din urmă sunt beneficiile psihice pe care le generează nămolul asupra corpului uman, şi anume starea de bine pe care o induce. Armonizarea energetică complexă este transmisă de la nivelul hipotalamusului către cortexul cerebral, care „conştientizează”  starea de bine.

„Într-un organism detoxifiat,  bine circulat/oxigenat, hrănit, echilibrat energetic – celulele imune detectează mai prompt pătrunderea unor agenţi toxici/infecţioşi şi îi anihilează mai eficient. În acelaşi timp, acesta nici nu dezvoltă reacţii imune exagerate, hiperreactive sau aberante (ca în cazul bolilor autoimune – unde imunitatea aberantă atacă ţesuturile proprii confundate cu molecule străine).

Deci, un tratament cu nămol terapeutic îţi va face bine. Nu instantaneu, dar destul de repede. „După o perioadă de depresie imună survenită de obicei în a 3-4-a zi de tratament, imunitatea începe să crească. Astfel, la 2-3 săptămâni post- tratament, ea este de câteva ori mai eficientă decât imediat înaintea tratamentului. Această stare de imunitate crescută se menţine până la o jumătate de an post-tratament şi chiar mai mult”, ne indică medicul balneolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”