Ceaiul boldo: medicamentul natural pentru ficat şi probleme digestive

Iată câteva aspecte pe care trebuie să le ştii despre ceaiul boldo, de la riscuri, până la beneficii.
  • Publicat:
Ceaiul boldo: medicamentul natural pentru ficat şi probleme digestive
5. Boldo Este un copac specific din Chile ale carui frunze parfumate sunt folosite in medicina. Frunzele boldo dunt un activator al secreţiei vezicii biliare şi luptă împotriva balonării. De asemenea, este foarte eficient în constipaţie. FOTO: shutterstock / Ceaiul boldo: medicamentul natural pentru ficat şi probleme digestive
Ceaiul boldo este un ceai de plante din frunzele arbustului boldo şi este folosit pentru tratarea problemelor digestive în medicina tradiţională, în special în America Centrală şi de Sud. Bineînţeles, ca oricare alt aliment, consumul în exces poate produce complicaţii în privinţa sănătăţii.

Ce este ceaiul boldo?

Ceaiul boldo este făcut din frunzele arbustului Boldo, cunoscut şi ca Peumus boldus, care îşi are originile în Chile, dar creşte şi în centrul şi sudul Americii în ţări precum Mexic şi Argentina, în special în regiunile muntoase.
 
În aceste zone, ceaiul boldo este folosit în medicina tradiţională, în special pentru ameliorarea problemelor de digestie, pentru detoxifierea ficatului sau chiar pentru accelerarea procesului de slăbire. Acest ceai nu se recomandă a fi consumat zilnic, mai ales pentru că are un gust intens şi similar celor de medicamente, motiv pentru care se foloseşte doar atunci când este absolut necesar. Pentru a-l pregăti este nevoie de 6 grame de frunze uscate de boldo şi 240ml de apă fierbinte.

Ceaiul boldo: beneficii

De-a lungul anilor, ceaiul boldo a fost folosit pentru tratarea problemelor digestive şi de ficat. Oamenii de ştiinţă au descoperit că utilizarea acestui ceai este foarte limitată. În urma unui studiu s-a descoperit că acest tip de ceai conţine cele mai multe proprietăţi antioxidante, iar astfel are capacitatea de a lupta împotriva radicalilor liberi, acei compuşi dăunători care pot deteriora celulele din organism. De asemenea, ceaiul boldo conţine compuşi volatili. Ultimele cercetări sugerează că poate fi folosit şi în procesul de slăbire, însă nu există suficiente dovezi care să susţină acest aspect.

Riscurile care apar în urma consumului ceaiului boldo

Deşi ceaiul boldo este benefic pentru sănătatea tractului digestiv şi a ficatului, există şi câteva riscuri pe care trebuie să le avem în vedere. De exmeplu, ceaiul boldo poate interfera cu Warafina, un anticoagulant, la fel şi cu alte medicamente pentru inimă. Înainte de a încerca acest ceai este recomandat să cereţi sfatul medicului, iar în funcţie de istoricul dumneavoastră şi a tratamentelor pe care le urmaţi, va stabili dacă este bine sau nu să încercaţi ceaiul boldo. De altfel, consumat în exces, poate fi dăunător pentru ficat.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”