Acupunctura, sanatatea dintr-un varf de ac!

Straveche ca si civilizatia de pe malurile Fluviului Galben, depasind in notorietate artele martiale, caligrafia sau Marele Zid, acupunctura este insasi definitia sanatatii scrisa cu caractere chinezesti. Aparuta odata cu primele forme de medicina, acupun
  • Publicat:
Acupunctura, sanatatea dintr-un varf de ac!

Cine nu a auzit, in cazul in care nu a profitat, de micutele ace chinezesti? In ultimii ani, toata lumea vorbeste despre acupunctura, aceasta metoda terapeutica milenara, care a reinviat precum odinioara maiestuosul dragon Qin, simbolul Chinei.

Aceasta practica straveche este prin definitie asociata cu vastul univers al medicinei traditionale chinezesti. Cu toate ca in prezent exista si forme de acupunctura japoneza, coreeana sau tibetana, toate acestea isi au originea in practicile chinezesti ale artei acelor si punctelor.

Savantii inca studiaza mecanismele si eficienta acupuncturii. Cercetari bazate pe update-ul periodic al evidentelor cazurilor studiate au relevat faptul ca tratamentul prin acupunctura este in prezent cel mai eficient tratament in cazuri de dureri cronice de spate, greata, spondiloza, migrene si insomnii.

Secretele punctelor si meridianelor

Alaturi de Qi Gong, presopunctura, gimnastica pentru copii Tuina, dietoterapia chinezeasca, moxibustia si faimosul Taiji Quan, acupunctura face parte din universul extrem de vast al medicinei traditionale. Conform acestor teorii chinezesti despre fiinta umana si relatiile acesteia cu lumea inconjuratoare, totul, inclusiv trupurile noastre, este energie.
Stiintei si medicinei occidentale le-au luat mai mult de 2.000 de ani (fizicianul rus Semyon Kirilian), pentru a accepta si studia minutios descoperirile milenare ale medicinei chinezesti, cu ajutorul fotografiilor. Afectiunile de orice tip, la fel durerile, sunt vazute aici drept dezechilibre dintre atotprezentele principii Yang si Yin.

Corpul omenesc este strabatut in plan subtil de numeroase canale energetice denumite meridiane. Blocarea acestora face ca in plan fizic organismul sa resimta imbolnavirea. Locurile in care meridianele se intersecteaza se numesc puncte de acupunctura, in limba chineza, Xue (cavitati), aceste puncte sunt de fapt cele stimulate cu ajutorul acelor.

Harta si localizarea punctelor afectate sunt denumite de chinezi pe buna dreptate „Tiparele dizarmoniei”. Armonizarea circulatiei Qi-ului, energia vitala prezenta deopotriva in Univers si in orice organism viu reprezinta scopul final al acupuncturii. Tratamentul tipic se realizeaza urmarind alinierea meridianelor energetice de-a lungul corpului uman. Sunt recunoscute 12 astfel de meridiane primare, incluzand aici vasele Luo, vasele divergente si canalele tendoanelor.

Acupunctura, tratament bizar – rezultate de exceptie!

Conform polarizarii Yin & Yang, exista in mod egal sase meridiane Yin si sase meridiane Yang. Sunt localizate astfel trei canale Yin si trei canale Yang pe fiecare mana si picior. Durerile si afectiunile sunt tratate prin deblocarea meridianelor cu ajutorul acelor foarte fine, care nu produc dureri sau disconfort.

Acumularea de energie negativa, toxine sau stres este de fapt eliminata prin acest mod unic si eficient totodata. Aici, durerea este considerata drept primul semnal al corpului referitor la blocarea si stagnarea fluxului de energie Qi in meridiane si puncte de acupunctura.

Balanta delicata dintre Qi si fluxul sanguin este astfel restabilita, iar armonizarea intregului organism duce astfel la starea primara, naturala de sanatate. Maestrul acupuncturist decide intotdeauna care puncte sa fie tratate numai dupa ce observa si discuta minutios cu pacientul.

Totul pentru a stabili un diagnostic perfect, conform canoanelor stricte ale medicinei traditionale chinezesti. Identificarea punctelor blocate se face prin inspectarea si palparea principalelor meridiane energetice. O data descoperite, micutele ace sunt introduse circa 3 – 5 milimetri in epiderma, fara a se produce dureri. Contrar, pacientii resimt senzatii de energizare si chiar relaxare. Acele sunt mentinute pentru o perioada de 15 – 20 de minute, timp in care pacientul se odihneste, dupa care sunt retrase din corp fara a lasa urme dureroase sau cicatrici.

Restabilirea este naturala si fara nici un fel de repercusiuni asupra activitatilor zilnice. Conform studiilor Academiei Medicale Americane de Acupunctura din anul 2004, acupunctura este considerata cea mai potrivita metoda pentru tratamentul a numeroase afectiuni.
Tabelul respectiv este identic cu cel stabilit acum douazeci de ani de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Lista victoriilor reputate de terapia straveche contine nume de temut printre care: infertilitate, dismenoree, anorexie, anxietate, sinuzita alergica, atacuri de cord, vertigo, precum si toata gama nevralgiilor musculare.

Acele sub lupa: aceste instrumente au un diametru mult mai subtire decat cel al clasicelor ace de seringa, prin urmare sunt nedureroase. Lungimea lor variaza intre 18 – 51 mm. O parte din ele este acoperita cu bronz sau plastic la modelele de ultima generatie pentru a oferi o contra greutate si serveste, de asemenea drept maner pentru acupuncturist. Acele de acupunctura sunt sterilizate intotdeauna cu oxid etilen.

Tendinte si descoperiri de ultima ora

Multe dintre disfunctiile sexuale isi gasesc tratamentul prin acupunctura. Acele pot reactiva increngatura nervoasa din zona rinichilor stimuland astfel si glandele sexuale. Domeniul fascinant al acupuncturii este influentat cu succes de ultimele studii si cercetari ale stiintei medicale.
Bunaoara, o echipa mixta de savanti din Danemarca si Sri Lanka, bazandu-se pe principiile acupuncturii clasice, au fondat o noua disciplina intitulata microacupunctura. Aceasta foloseste in principal stimularea a 48 de puncte minore de acupunctura situate in palme si pe talpile picioarelor. Printre problemele tratate se enumera glaucomul si dezechilibrele hormonale.

Spa-uri cu auriculoterapie

Auriculoterapia este o noua disciplina cu originea in acupunctura care in prezent face senzatie in numeroase spa-uri elitiste. Auriculoterapia sau acupunctura urechii nu este altceva decat stiinta stimularii numeroaselor puncte energetice situate in general pe lobii urechilor. Toate aceste puncte au legatura directa cu principalele organe precum rinichii, ficatul, inima, plamanii, splina, stomacul si colonul.

„State of the art”
Acupunctura cu laser
este o noua stiinta in domeniu, de fapt o adevarata „State of the art” a medicinei moderne. AcuLaser, cum este in mod obisnuit denumita, ofera raspunsul potrivit multor afectiuni al caror tratament anterior s-a dovedit ineficient. In anul 1971, un medic chinez a initiat pentru prima oara in tratamentul acupuncturii clasice folosirea de raze laser de intensitate slaba.

Rezultatele au fost peste asteptari, multe dintre aceste afectiuni raspunzand mai bine la stimularea punctelor de acupunctura cu raze laser. Multe dintre cazurile rezolvate au fost cele ale copiilor cu probleme cauzate de autism, migrene, surzenie si cu maxim succes in cazul micutilor afectati de orbire permanenta. In mai mult de 40% dintre cazuri, acestia si-au recapatat vederea. Un alt succes major s-a inregistrat in cazul copiilor nascuti cu leziuni pe creier. In zilele noastre, AcuLaser raporteaza succese importante in tratamentul afectiunilor respiratorii.

Terapie cu ace de gheata
Ultima inovatie pe lista acupuncturii de ultima ora a sosit sub forma acuterapiei in care se folosesc ace de gheata. Oricat de bizaro-friguros ar suna, metoda a dat rezultate notabile in cazul paraliziilor nervoase si a dizabilitatilor de vorbire. Practic micile ace de gheata patrund in centrii afectati si se topesc rapid datorita temperaturii corporale, stimuland intr-un mod unic nervii afectati.

Tratamente de vedeta
Toate metodele enumerate sunt printre cele mai noi tratamente neconventinale oferite de atotprezentele lanturi de spa-uri de clasa din China, Rusia si Statele Unite. Printre vedetele si celebritatile care-si datoreaza succesul si reenergizarea acupuncturii se numara: Robert De Niro, Uma Thurman, marele amator de medicina naturista Richard Gere, Madonna si noul tar de la Moscova, Vladimir Putin.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Plantele care lupta cu anemia
Plantele care lupta cu anemia
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări:
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute
Cum calmezi natural durerile înfiorătoare produse de calculii renali
Cum calmezi natural durerile înfiorătoare produse de calculii renali