Medicatia in timpul sarcinii

Administrarea medicamentelor in timpul sarcinii reprezinta o problema destul de controversata avand in vedere caracterul lacunar al informatiilor de care dispunem cu privire la efectele asupra fatului.
  • Publicat:
Medicatia in timpul sarcinii
Medicatia in timpul sarcinii

Medicamente de evitat

Pe timpul sarcinii este de evitat autoadministrarea medicamentelor in lipsa sfatului venit din partea medicului, precum si prescrierea tratamentelor pentru afectiuni minore (greturi matinale, dureri de cap, ameteli etc.).

Printre cele mai periculoase medicamente pentru sarcina se numara Diazepamul, Fenobarbitalul, Aspirina, Streptomicina, Ibuprofenul sau Indometacinul. Acestea provoaca malformatii grave la inima, surditate, reducerea functiei placentare, fisuri palatine si chiar moartea fatului.

Alte medicamente contraindicate in timpul sarcinii sunt Paracetamolul, Tetracilina si Doxicilina, acestea din urma impiedica formarea smaltului dintilor si incetinesc cresterea oaselor fatului.

Metronidazolul, de asemenea, este periculos pentru fat si nu in ultimul rand abuzul de vitamine care provoaca anomalii.

Remediile naturiste sunt sigure?

In mare parte, remediile naturiste nu influenteaza evolutia sarcinii si implicit dezvoltarea fatului, insa exista suplimente care ar trebui evitate: Arbor vitae, radacina de Black Cohosh (Cimicifugae Racemosae Rhizoma), Blue cohosh (Caulophylum thalictroides), Crusinul (Cascara Sagrada), Mielarea (Vitex agnus castus), Angelica Sinensis (Dong Quai), Feverfew (extract standardizat din Grande Camomille), Ginseng.

In privinta uleiurilor esentiale in aromaterapie, ar trebui evitate: obligeana, pelinul negru, menta, menta piperata, salvia, busuiocul, smirna, maghiranul si cimbrul.

Care sunt medicamentele permise?

Vitaminele prenatale, cu prescriptie din partea medicului, sunt permise si chiar indicate. Iar aici este de mentionat acidul folic (Vitamina B9), recomandat viitoarelor mamici pentru a reduce riscul de malformatii congenitale, precum spina bifida (inchiderea incompleta a maduvei spinarii si a coloanei vertebrale), anencefalia (subdezvoltarea severa a creierului) sau encefalocelul (tesutul cerebral orientat spre exterior din cauza unei deschideri anormale a craniului).

Toate aceste defecte se produc pe parcursul primelor 28 de zile de sarcina, inainte ca femeia sa realizeze ca este insarcinata.

In aceste conditii, se recomanda ca toate femeile aflate la varsta procreativa sa abia un aport zilnic suficient de acid folic, nu doar cele care planuiesc sa ramana insarcinate.

De asemenea, exista o serie de medicamente care nu au inregistrat efecte secundare neplacute asupra fatului: Benadryl pentru alergii, Tylenol sau dropsurile Halls pentru simptomele racelii si gripei, Imodium pentru diaree.

In plus, cand exista probleme grave care ameninta sanatatea mamei si a copilului, respectarea tratamentului este esentiala.

De exemplu, in cazul afectiunilor grave in hipertensiune, diabet, astm, cancer, epilepsie, tuberculoza sau malarie, efectele pozitive ale medicamentelor sunt mult mai importante decat efectele adverse asupra fatului.

Administrarea medicamentelor in timpul sarcinii reprezinta o problema destul de controversata avand in vedere caracterul lacunar al informatiilor de care dispunem cu privire la efectele asupra fatului.

Din varii motive, sunt extrem de putine cazurile in care lansarea pe piata a medicamentelor este precedata de teste pe femeile insarcinate, astfel incat acestora li se recomanda sa evite pe cat posibil tratamentele medicamentoase.

Exista totusi medicamente pe care medicii chiar le recomanda in timpul sarcinii, cu prudenta insa in primul trimestru, moment crucial in dezvoltarea fatului.

De asemenea, in cazul in care femeia se afla sub tratament medicamentos, la aflarea vestii ca va fi mamica ea va trebui sa consulte medicul in privinta continuarii tratamentului si a efectelor pe care acesta l-ar putea avea asupra sarcinii.

De retinut ca riscurile pe care le comporta administrarea anumitor medicamente sunt semnificativ mai mici decat amanarea sau chiar evitarea tratamentului.

Ce probleme pot sa apara?

In functie de tipul, cantitatea si durata tratamentului urmat de mama, in asociere cu etapa sarcinii, fatul poate sa suporte consecinte mai mult sau mai putin grave.

Este posibil asadar, ca efectele secundare ale medicamentelor sa apara in cateva zile, la fel cum este posibil sa apara la cateva luni de la nasterea copilului.

Astfel, medicatia luata inaintea conceperii poate afecta materialul genetic continut in ovul sau spermatozoid, de unde rezulta ca si tatii trebuie sa fie atenti la medicatia urmata (cel putin in perioada conceptiei!).

Componentele chimice nu doar ca pot dauna fatului, dar pot induce un potential avortogen care va favoriza, mai tarziu, avortul spontan.

Luate in primul trimsestu de sarcina, atunci cand organele si membrele fatului sunt in plina dezvoltare, medicamentele pot determina aparitia malformatiilor congenitale.

In ultimele doua trimestre, medicamentele pot avea efecte toxice asupra fatului si pot impiedica dezvoltarea acestuia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sexul slab, mai tare decat... sexul tare!
Sexul slab, mai tare decat... sexul tare!
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”