Scrâșnitul dinților la copii: din ce cauze apare, cum se tratează

Scrâșnitul dinților sau bruxismul este un obicei des întâlnit la copiii cu vârste sub 11 ani și este considerat de multe ori ceva normal, provocând îngrijorare abia când apar dureri, uzura severă a dinților sau tulburări ale somnului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Scrâșnitul dinților la copii: din ce cauze apare, cum se tratează

Scrâșnitul dinților se descrie prin încleștarea maxilarelor și la mișcarea dinților fără a realiza o activitate funcțională, precum masticația, vorbirea sau înghițirea alimentelor/salivei. Aceste forțe parafuncționale repetate pot dăuna dinților atunci când au loc obiceiuri realizate în mod inconștient – cu alte cuvinte, persoana nu este conștientă că scrâșnește din dinți.

Copiii sunt cei mai predispuși la crearea unor obiceiuri inconștiente, precum roaderea unghiilor (obicei numit onicofagie), sugerea degetului sau sugerea obrajilor.

Cauzele scrâșnitului dinților nu sunt cunoscute în totalitate, însă stresul psihologic este considerat un factor major.

Scrâșnitul dinților: aspecte la care trebuie să fie atenți părinții

Scrâșnitul dinților este un obicei de care mulți copii nu sunt conștienți, așa că părinții, frații sau surorile sunt cei care identifică, de multe ori, această problemă. Ca părinți, trebuie să rețineți că există anumite semne la care este bine să fiți atenți pe viitor, pentru a vedea dacă cei mici suferă de bruxism:

  • sunete ca de scrâșnet, de frecare dinte pe dinte, atunci când copilul doarme adânc;
  • copilul se plânge des, după ce se trezește dimineața, de faptul că îl dor maxilarele sau fața;
  • copilul spune că simte durere atunci când mestecă.

Încleștarea sau scrâșnitul dinților în timpul zilei apare, în general, în situații de stres sau concentrare intensă. De aceea, este foarte important să îi atrageți la timp atenția copilului ca el să se oprească, să își conștientizeze (în măsura în care vârsta îi permite) și să își corecteze obiceiul, mai ales că, în timpul nopții, în timpul orelor de somn profund, nu îl veți putea întrerupe conștient (bruxismul nocturn).

Multe cazuri trec neobservate, fără ca efectele să provoace neplăceri sau dureri copilului. În alte situații însă, scrâșnitul dinților poate cauza dureri de cap sau dureri ale urechii.

Bruxismul poate doar să îi deranjeze pe unii membri ai familiei, din cauza sunetului neplăcut creat de frecarea dinților, dar sunt și situații când poate avea efecte nefaste.

Bruxismul nocturn și încleștarea maxilarelor în timpul nopții pot să ducă la uzura smalțului dinților, la crăparea dinților și chiar la creșterea sensibilității în ceea ce privește temperatura alimentelor sau băuturilor pe care le consumă copilul.

De asemenea, poate cauza durere facială severă și, câteodată, dacă scrâșnirea dinților și încleștarea maxilarelor au loc foarte des, apar disfuncțiile articulației temporo-mandibulare la nivelul maxilarului.

Cauze și factori de risc în apariția bruxismului la copii

La bebelușii sănătoși, bruxismul poate începe la vârsta de un an, imediat după apariția dinților frontali. La copiii mici, scrâșnitul dinților poate surveni pe fondul imaturității sistemului neuromuscular care controlează masticația.

Bruxismul apare frecvent la copiii care sforăie sau care respiră pe gură – în acest sens există și teorii care susțin că există o legătură între scrâșnitul dinților din timpul somnului și obstrucția căilor aeriene superioare sau chiar o legătură cu creșterea în volum a amigdalelor.

Sunt și situații în care s-a dovedit că scoaterea amigdalelor sau a formațiunilor adenoide a redus scrâșnitul dinților la anumiți copii.

La adolescenți, factorii implicați în bruxism pot fi multipli: fumatul, consumul de alcool, folosirea drogurilor alături de anumite medicamente, o traumă sau stresul psihologic.

Tratament pentru scrâșnitul dinților

Ținând cont de faptul că bruxismul se manifestă în general la copii și că este un obicei care poate fi corectat în timp, până la dispariția totală, tratamentul este recomandat doar atunci când apare uzura accentuată a dinților, însoțită de alte semne sau simptome.

Ca părinți, trebuie să îi țineți sub observație pe copiii care suferă de bruxism nocturn, dar nu numai în situațiile acestea, ci și atunci când știți că cei mici scrâșnesc dinții ziua.

Vizitele la cabinetul stomatologic sunt esențiale! În acest fel, problema poate fi ținută sub control până la rezolvarea ei.

Medicul dentist va examina dantura copilului, pentru a vedea dacă există semne ce indică pierderea smalțului dinților sau urme neobișnuite de uzură, îi va testa dinții pentru a vedea dacă sunt neobișnuit de sensibili și poate prescrie o gutieră specială care se poartă pe timpul nopții.

Această gutieră este creată special după modelul dinților copilului și este similară cu cea purtată de sportivi, mai ales de cei care practică sporturi de contact, iar purtarea acesteia are rezultate rapide și satisfăcătoare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Pătrașcu - Medic stomatolog
Bine te-am găsit! Sunt dr. Beatrice Pătraşcu, medic stomatolog, specialist în laser stomatologic, pedodonţie şi inhalosedare la Clinica Gentle Dentist. Sunt aici să te scap de frica de dentist şi sper să te conving că a preveni problemele dentare este întotdeauna mai uşor decât să ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”