Ața dentară: ce se întâmplă dacă nu o folosești

Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică ce pericole pot apărea atunci când nu folosim ața dentară de fiecare dată când curățăm dinții.
  • Publicat:
Ața dentară: ce se întâmplă dacă nu o folosești
Ața dentară: ce se întâmplă dacă nu o folosești

Nu este suficient să ne curățăm dantura doar cu periuța de dinți. În acest mod doar 40% din suprafața dentară este curățată, iar resturi de mâncare minuscule rămân între tinți și la nivelul gingiilor și duc la apariția celor mai des întâlnite probleme de sănătate orală. De aceea este necesar să folosim și ața dentară de fiecare dată când ne curățăm dinții. Medicul stomatolog Adrian Mina explică ce pericole apar atunci când nu procedăm astfel.

În urma unui sondaj privind măsurile de sănătate, doar 28% dintre oameni par că folosesc ața dentară de cel puțin cinci ori pe săptămână. Atunci când igiena orală nu este completată de folosirea aței dentare, 40% din suprafețele dinților rămân necurățate.

Se acumulează plăca bacteriană

„Cu toții am auzit despre placa bacteriană – acel film pe care îl poți simți acumulându-se pe dinți. Scopul principal al folosirii aței dentare este îndepărtarea plăcii din locurile greu accesibile unde periuța dentară nu pătrunde. Placa găzduiește milioane de bacterii și, atunci când nu este îndepărtată în mod regulat prin periaj și ață dentară, provoacă apariția leziunilor carioase și boli ale gingiilor.

Placa se poate acumula pe suprafețele dinților, de-a lungul șanțului gingival și între dinți. Periajul poate ajuta la îndepărtarea plăcii de pe suprafețe dentare orale și vestibulare și din șanțul gingival atunci când este executat corect. Însă periuța de dinți nu poate pătrunde între dinți. Aici intervine ața dentară. Ața dentară curăță placa dintre dinți, făcându-l un pas de o importanță vitală în menținerea unei cavități orale sănătoase în general.

Dacă placa bacteriană este lăsată între dinți, bacteriile se vor hrăni cu zaharurile din alimentele pe care le consumați și vor provoca leziuni carioase și apariția bolii parodontal”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Cât de des ar trebui să folosesc ața dentară?

„În general, ar trebui să folosiți ața dentară cel puțin o dată pe zi, mai ales înainte de culcare. Cu toate acestea, dacă mâncați frecvent pe tot parcursul zilei, folosirea aței dentare după gustări vă va reduce foarte mult șansele de apariție a cariilor.

Pentru a vă asigura că nu uitați, încercați să folosiți ața dentară ca parte a rutinei de dimineață și de seară. Acest lucru va ajuta să devină un obicei și, de asemenea, să reducă acumularea plăcii bacteriene pe suprafețele dentare”, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.

Ce se întâmplă dacă nu folosim ața dentară?

„Dacă nu folosiți ața dentară, bacteriile se acumulează în spațiile dintre dinți și în șanțul gingival. Când nu sunt îndepărtate, aceste bacterii duc prin agregare și atașare la formării plăcii bacteriene și care ulterior prin anumite mecanisme este mineralizată ducând în acest mod la apariția tartrului, care poate fi îndepărtat doar de către medicul dentist. Toate acele bacterii neîndepărtate și placa bacteriană adăpostesc acizi, care demineralizează smalțul și cauzează apariția leziunilor carioase. Placa subgingivală crește mult probabilitatea de inflamare a gingiilor, care în cele din urmă se dezvoltă în gingivită cronică propriu-zisă sau boală parodontală”, adaugă medicul stomatolog Adrian Mina.

Cariile dentare

„Problema cu bacteriile si resturile alimentare rămase între dinți și subgingival este că acestea duc la apariția leziunilor carioase. Această carie dentară este greu accesibilă și este puțin probabil să simțiți durere în fazele incipiente, durerea aparând când acestea devin mai profunde. Pentru a detecta cariile între spațiile dinților sunt necesare examene complementare”, este de părere specialistul.

Afecțiuni ale parodonțiului marginal

„Dacă gingiile sângerează când periați sau atunci când folosiți ața dentară, indicat este sa stabiliți o vizită la medicul dentist. Gingiile sănătoase nu ar trebui să sângereze și, în cazul în care acest lucru se întâmplă, este extrem de probabil să suferiți de o gingivită cronică de cauza microbiană. Dacă nu este controlată, această afecțiune determină apariția unei forme incipiente de boală parodontală, și anume parodontita marginală cronică superficială. Retracția gingivală cauzată de boala parodontală expune noi suprafețe ale dinților vulnerabile la placa bacteriană care cauzează apariția cariilor dentare. În cele din urmă, caria compromite structura dintelui și va duce la pierderea lui prematură”, dezvăluie medicul stomatolog Adrian Mina.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân