Ce este uterul infantil?

O cauza naturala pentru uterul retrovers este sarcina.
  • Publicat:
Ce este uterul infantil?
Ce este uterul infantil?

Uterul este o cavitate in forma de para rasturnata, cu o lungime medie de 6-8 centimetri si cu o latime de de 3-4 centimetri.

Peretii uterului sunt formati la exterior dintr-un tesut muscular subtire, iar in interior sunt captusiti de o mucoasa numita endometru. Aceasta mucoasa, destinata sa gazduiasca ovulul fecundat, bogata in vase sanguine si structuri glandulare, suporta importante modificari in functie de perioadele ciclului menstrual si de varsta femeii, sub influenta hormonilor.

Atunci cand fecundatia nu are loc, endometrul este eliminat prin menstruatie.

Uterul se modifica in mod natural
Uterul este sustinut de ligamente care ii confera o anumita flexibilitate si, in acelasi timp, il impiedica sa-si modifice pozitia. Fiind asezat in continuarea vaginului, uterul se afla intr-o pozitie usor inclinata in fata, deasupra vezicii urinare. Aceasta pozitie se numeste anteversa si este pozitia normala a uterului.

Uneori se poate intampla insa ca uterul sa fie orientat usor spre posterior (spre spate). Aceasta pozitie se numeste retroversa (uter infantil).

Cauzele uterului infantil
Retroversia uterina are mai multe cauze. De cele mai multe ori femeia se naste cu uterul in aceasta pozitie. Studiile arata ca 15% dintre femei au uterul retrovers din nastere. Totusi, se poate intampla ca aceasta pozitie sa fie determinata si de alte cauze.

O alta cauza naturala pentru uterul retrovers este sarcina: dupa nastere, ligamentele de sustinere a uterului isi pierd elasticitatea si tonicitatea, iar uterul isi modifica astfel pozitia.

Exista insa si cauze patologice care duc la retroversia uterina, cea mai raspandita fiind endometrioza. Endometrioza face ca uterul sa fie mentinut in pozitia retroversa de tesutul endometrial din afara uterului. Astfel, mobilitatea uterului are de suferit, el fiind fortat sa stea intr-o pozitie anormala.

Uterul infantil nu cauzeaza infertilitatea
Pozitia retroversa a uterului nu influenteaza in nici un fel fertilitatea. Spermatozoizii isi gasesc drum catre ovul si printr-un uter retrovers. Problemele de fertilitate care pot aparea nu sunt legate de pozitia fizica a uterului, ci de cauzele de ordin patologic, precum endometrioza sau afectiunile inflamatorii pelvine.

Uterul infantil si sarcina
Multe femei sunt ingrijorate de faptul ca uterul retrovers ar putea avea influente negative asupra sarcinii. De cele mai multe ori insa pozitia retroversa a uterului nu influenteaza in nici un fel sarcina, acesta ajungand intr-o pozitie normala datorita greutatii fatului in dezvoltare.

Probleme pot aparea abia atunci cand uterul nu revine in pozitia normala a sarcinii, ci ramane in pozitia retroversa. Astfel, copilul nu se poate dezvolta, acest lucru ducand chiar si la pierderea sarcinii.

Tratament

De multe ori uterul retrovers nu are simptome si nici nu necesita interventie medicala. Atunci cand apar apar totusi, simptomele cel mai des intalnite sunt durerile in timpul actului sexual (dispareunie) si durerile in timpul menstruatiilor (dismenoree).

Totusi, acestea nu sunt in mod obligatoriu caracteristice uterului retrovers si de aceea este necesar un examen medical de specialitate care sa poata pune un diagnostic precis si sa stabileasca cel mai bun tratament. Uterul retrovers poate fi diagnosticat in timpul unui examen ginecologic.

Citeste si Fibromul uterin, imposibil de prevenit
Muschii dragostei

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”