Cancerul de san: riscuri si mituri

Mit # 1: Doar femeile cu cancer de san in familie sunt expuse riscului Realitate: Aproximativ 70% dintre femeile diagnosticate cu cancer la san nu se inscriau in categoria celor cu risc crescut, la momentul diagnosticului. Factorul ereditar este important doar in cazul in care o ruda de gradul intai (mama, sora sau fiica) are sau a avut cancer de san, situatie in care riscul se dubleaza. Daca exista mai multe rude de gradul intai care au ori au avut aceasta maladie, riscul creste si mai mult.
  • Publicat:
Cancerul de san: riscuri si mituri
Cancerul de san: riscuri si mituri

Mit # 1: Doar femeile cu cancer de san in familie sunt expuse riscului
Realitate:
Aproximativ 70% dintre femeile diagnosticate cu cancer la san nu se inscriau in categoria celor cu risc crescut, la momentul diagnosticului. Factorul ereditar este important doar in cazul in care o ruda de gradul intai (mama, sora sau fiica) are sau a avut cancer de san, situatie in care riscul se dubleaza. Daca exista mai multe rude de gradul intai care au ori au avut aceasta maladie, riscul creste si mai mult.

Mit # 2: Sutienul creste riscul de cancer de san
Realitate:
Acuzele aduse micutului obiect vestimentar, cum ca ar presa sistemul limfatic din zona sanilor, provocand astfel acumularea de toxine si mai apoi aparitia cancerului, sunt nefondate. Cercetarile stiintifice nu au demonstrat nicio conexiune intre haine si temuta boala.

Mit # 3: Nodulii mamari sunt cancerosi
Realitate:
Circa 80% dintre nodulii cu care se prezinta femeile la medic sunt benigni (necancerosi). In vederea prevenirii cancerului la san, medicii incurajeaza femeile sa dea atentie oricarei modificari aparute la nivelul sanului, insa acest fapt nu ar trebui sa creeze panica generala.

Mit # 4: Implanturile mamare cresc riscul de cancer de san
Realitate:
Potrivit cercetarilor, aceasta afirmatie ramane doar un mit. Exista unele probleme, insa legate de mamografii care in cazul unui san cu implant nu sunt intotdeauna relevante, fiind necesare alte metode de diagnostic.

Mit # 5: Antiperspirantele cresc riscul de cancer mamar


Realitate: Societatea Americana de Cancer desconsidera aceste zvonuri, insa admite ca cercetarile in aceasta zona sunt abia la inceput. Este adevarat ca un studiu de mici proportii a dezvaluit existenta unor urme de parabeni intr-o tumora canceroasa, insa nu s-a stabilit cu exactitate de unde provedea substanta respectiva.

Mit # 6: Femeile cu sanii mici sunt mai putin expuse riscului


Realitate: Nu exista nicio legatura intre dimensiunea sanilor si aparitia cancerului. Sanii mari sunt mai dificil de examinat decat cei mici, insa nu sunt mai expusi pericolului.

Mit # 7: Femeile supraponderale au acelasi risc cu femeile cu greutate normala


Realitate: Kilogramele in plus reprezinta un adevarat pericol, cu atat mai mult cu cat vorbim despre o femeie trecuta de menopauza si/sau kilogramele au fost acumulate dupa 30, 40 de ani.

Mit # 8: Cancerul de san apare intotdeauna sub forma unui nodul


Realitate: Un nodul poate indica, in unele cazuri, existenta celulelor canceroase, insa femeile ar trebui sa fie atente si la alte simptome: umflaturi, iritatii, adancituri, dureri la nivelul mameloanelor, deformarea areolei sau a mamelonului (retractie), roseata etc. Mai mult decat atat, cancerul mamar poate ataca ganglionii axilari, facandu-i sa se umfle, inainte sa devina evident la nivelul sanului. In alte cazuri, cancerul nu da niciun semn, fiind descoperit la o mamografie intamplatoare (de unde si necesitatea mamografiilor anuale preventive).

Mit # 9: Cancerul de san poate fi prevenit
Realitate: Din pacate, nu! In ciuda faptului ca poate fi identificata o lista cu factori de risc, care ar putea fi redusa prin modificarea stilului de viata (eliminarea consumului de alcool, scaderea in greutate, adoptarea unui plan zilnic de miscare, renuntarea la fumat si controlul regulat de specialitate), cancerul de san nu poate fi prevenit, iar statisticile arata ca nu putem sti dinainte care va fi urmatoarea victima.

Mit # 10: Mastectomia preventiva te scapa de pericole


Realitate: In cazul femeilor cu risc crescut de cancer de san, care aleg sa-si extirpe ambii sani ca masura profilactica, tot mai exista sanse sa aiba aceasta boala. Mastectomia reduce riscul cu 90%.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mereu obosita? Afla care este cauza!
Mereu obosita? Afla care este cauza!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”